...

Kodėl jau šiandien verta galvoti apie „freelancerio“ karjerą?

Verslas

2018.11.28

Autorius: Janis Muchks

Temos: , , .

Kodėl jau šiandien verta galvoti apie „freelancerio“ karjerą?

Živilė Baubonienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulinė darbo rinka sparčiai keičiasi praktiškai visose srityse, o kartu su ja keičiasi ir skirtingo pobūdžio bei įvairių specialybių darbuotojų paklausa. Ypač pastebimas laisvai samdomų darbuotojų paklausumo augimas. Verslo ir ekonomikos dienraščio „Forbes“ duomenimis, JAV, didžiausioje pasaulio ekonomikoje, laisvai samdomi darbuotojai, vadinami „freelanceriais“, maždaug iki 2030 metų sudarys daugiau nei pusę visos šalies darbo rinkos. Vargu ar ši tendencija aplenks ir Europą bei Lietuvą, kur jau dabar pastebime gerokai padidėjusį tam tikrų sričių darbdavių susidomėjimą laisvai samdomais darbuotojais. Apie tai pakalbinome verslo portalo „BZN start“ įkūrėją Živilę Baubonienę.

Laisvai samdomi darbuotojai – trokštamiausia darbo jėga

Pašnekovės teigimu, verslas visuomet norės išlikti lankstus ir turėti laisvas rankas, nes rinka yra labai dinamiška, tad gali tekti keistis kone kiekvieną dieną. Tai reiškia, kad verslo savininkams kas savaitę, kas mėnesį ar kas pusmetį gali prireikti vis kitokių kompetencijų specialistų, kurių ilgam įdarbinti netikslinga. Itin dažnai su tokiu poreikiu susiduria jaunas verslas, kurio plėtojimo pradiniame etape labai reikalingi kūrybiniai darbuotojai, dirbantys su produkto dizainu, o vėliau ir produkto vystymu. Būtent tokiems tikslams įgyvendinti verslui labiausiai ir tinka laisvai samdomi darbuotojai.

 

„freelanceriai“ atneš daug efektyvumo darbo rinkoje ir atsijos darbuotojus, tiesiog atliekančius užduotis, kuriuos pakeis robotai ir automatizacija.

Ž. Baubonienė.

 

„Be to, „freelanceriu“ galima tapti tik turint išskirtinį gebėjimą kažką daryti, ar tai būtų amatas, ar paslaugos teikimas. Būtina aiški specializacija ir tai, ką moki daryti geriausiai. Todėl „freelanceriai“ atneš daug efektyvumo darbo rinkoje ir atsijos darbuotojus, tiesiog atliekančius užduotis, kuriuos pakeis robotai ir automatizacija. Kiti žmonės ne tik praras darbą, bet ir atsidurs tarp nereikalingų. Verta apie tai pagalvoti jau šiandien, nes darbo rinka labai keičiasi ir tam reikia ruoštis. Tiesiog reikia atrasti ir tobulinti savo įgūdžius, kurie gali būti patrauklūs rinkoje“, – pataria verslininkė.

Anot Ž. Baubonienės, laikai, kai į laisvai samdomus darbuotojus darbdaviai galėjo žiūrėti nerimtai, jau praėjo, nes dabar labai paprasta pamatyti kiekvieno potencialaus darbuotojo rekomendacijas bei pačiam įvertinti projektus, su kuriais potencialus darbuotojas dirbo.

„Freelancerių“ kokybė kasdien gerėja, žinoma, atsižvelgiant į tai, iš kur tos paslaugos perkamos. Jei tai „freelancerio“ duona, jis išties stengiasi suteikti kokybiškas paslaugas ir atiduos visą save, nes priešingu atveju jo reitingai nebus patrauklūs, kas reikštų mažiau pelningų užsakymų ir mažiau pinigų. Pastaruosius kelerius metus „freelancerius“ verslas labai mėgsta, nes jiems mokama už atliktą konkretų darbą ar rezultatą“, – teigia verslo portalo įkūrėja.

Verta išbandyti kiekvienam

Pliusų, dirbant laisvai samdomą darbą, pasak verslininkės, yra daugybė. „Freelanceris“ yra pats sau šeimininkas, jis pats planuojasi savo laiką ir imasi tik tų darbų, kurių pageidauja, tokiais kiekiais ir tokiais krūviais, kokiais pats nori. Jo darbas nepriklauso nuo gyvenamosios vietos, valstybės, kurioje jis gyvena. Neretai laisvai samdomi programuotojai, dizaineriai, žurnalistai ar reklamos kūrėjai dirba kitose šalyse veikiančioms įmonėms. Tačiau gana dažnai tenka sukti galvą, kaip ir kur susirasti kitą klientą, efektyviai ir atsakingai planuoti savo laiką, todėl laisvai samdomas darbas tinka tikrai ne visiems.

Visgi „BZN start“ vadovė ragina kiekvieną išbandyti save tokio pobūdžio darbe. „Visada linkiu darbuotojams pagalvoti apie papildomą veiklą prie pagrindinio darbo, kad ir koks jis būtų patrauklus bei stabilus. Nė vienas žmogus negali būti garantuotas dėl rytojaus. Dirbant „freelanceriu“, tai, ką moki, ir galimybė tuo užsidirbti papildomą atlyginimą suteiks ne tik saugumo, bet ir platesnį požiūrį, pridės laimės, laisvesnį mąstymą bei papildomų jėgų susidoroti su sunkumais“, – tikina Ž. Baubonienė.

Ekspertai

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.