...

Erdvę senoje geležinkelio stotyje prikėlė naujam gyvenimui

Verslas

2018.12.07

Autorius: Augustas Kalinauskas

Temos: , .

Erdvę senoje geležinkelio stotyje prikėlė naujam gyvenimui

Lina Brazionienė ir Loreta Vancevičienė Giedrės Streikauskaitės nuotr.

Edukacinės erdvės „TukuTuku“ Kaišiadoryse verslo idėja įkūrėjoms Linai Brazionienei ir Loretai Vancevičienei gimė visai netikėtai, užsukus į naujai restauruotą ir kalėdiškai papuoštą Kaišiadorių geležinkelio stotį. Priešingai, nei teigiama pagal verslo pradžios teoriją, šiuo atveju verslas prasidėjo ne nuo idėjos, o nuo patrauklios vietos. „Nors stoties antrajame aukšte įrengtas senas butas buvo labai apleistas, pati vieta mums pasirodė patraukli ir žavėjo išskirtinumu. Pradėjome galvoti, ką čia nuveikus. Iki tol dirbome renginių organizavimo srityje, todėl nusprendėme pabandyti šiek tiek pakeisti kryptį link edukacijos, pramogų ir renginių vaikams“, – apie verslo pradžią pasakoja moterys.

Idėjos įgyvendinimas

Patalpas įrengti užtruko pusę metų, nes jos buvo labai apleistos, reikėjo išgriauti pertvaras, išvalyti, sukurti pagrindinę studijos idėją ir ją išpildyti. „Diskusijų ir norų buvo daug, tačiau pačioms susieti viską į visumą buvo nelengva, todėl kreipėmės į dizainerę Sandrą Kasperavičienę, kuri išgirdo mūsų lūkesčius bei norus ir juos išpildė sukurdama erdvės koncepciją“, – pasakoja verslininkės. Vėliau moterys į pagalbą kvietė žmones, turinčius darbo su vaikais patirties. Pačios daug mokėsi, skaitė įvairią specializuotą literatūrą. „Vis dėlto šiandien drąsiai galime pasakyti, kad patirtis ateina per praktiką ir nėra jokios literatūros, geresnės už ją“, – tikina pašnekovės.

Iššūkiai ir atradimai

Pradedant verslą svarbu idėja, investicijos ir strategija. Ši idėja gimė lengvai, pagavus kryptį, ir smagiai rutuliojosi pirmyn, tačiau finansai, kuriuos galima skirti verslo pradžiai, buvo mažesni už siekius ir svajones, todėl moterims teko pasitelkti kūrybiškumą, kai kuriuos sprendimus palikti ateičiai. Tad kiekvienas pirkinys buvo atsakingai pasvertas ir apgalvotas, kad investicijos neštų grąžą.

Kitas nemenkas iššūkis – darbas su vaikais. „Mūsų svečiai ir pagrindiniai klientai yra vaikai. Jie labai smalsūs, reiklūs ir drąsūs. Turime nuolat skubėti su jais, kitu atveju rizikuojame kartotis, būti nuobodūs. O tai yra didelis iššūkis. Kūrybiškumas yra svarbiausia šio verslo ašis. Tam nuolat reikia ieškoti įkvėpimo“, – pasakoja verslo įkūrėjos.

Miesto dydis taip pat tampa nemenka verslo tvarumo išbandymo priemone, nes yra ne itin patrauklus pramogų ir prekybos verslams. Juk didieji miestai čia pat, o žmonės linkę važiuoti ten, kur pasirinkimo galimybės neribotos, todėl konkurencija yra didelė. „Vis dėlto džiaugiamės, kad dalis mūsų klientų atvyksta traukiniu iš didmiesčių – esame patrauklūs, nes lengvai pasiekiami“, – pranašumus įvardija L. Brazionienė ir L. Vancevičienė.

Paklausus, kodėl verslą kūrė būtent Kaišiadoryse, o ne didžiuosiuose miestuose, moterys atsako, kad jos čia gimė, baigė mokyklą, be to, čia auga ir jų vaikai. Todėl joms ir norėjosi likti gimtajame mieste, nors susirasti darbą didmiestyje gerokai lengviau.

Veiklų pasiūla

Verslo pradžioje verslininkės buvo numačiusios itin spalvingą ir įvairiapusę veiklos strategiją, tačiau rinka išgrynino verslo poreikius. Šiuo metu yra likusios trys pagrindinės veiklos kryptys: gimtadienių vaikams organizavimas, edukacinės programos moksleiviams ir švietėjiški renginiai vaikams bei jų tėvams. „Esame jautrūs klientų poreikiams, bendraujame, siekiame pasiūlyti tai, kas tuo metu jiems aktualu, tačiau turime savo formatą, kurio laikomės organizuodami veiklas. Mūsų tikslas – pažinimas per pramogas, įdomi veikla patrauklioje erdvėje, generuojanti pajamas, tad kai kurių pirminių idėjų turėjome atsisakyti, nes jos nuostolingos“, – apie besikeičiančią veiklos strategiją pasakoja pašnekovės.

Verslo išskirtinumas

Į „TukuTuku“ edukacinę erdvę lengviausiai galima atvykti traukiniu, nes automagistralė Kaišiadoris aplenkia. Tad iš Kauno, Vilniaus, Vievio vaikai atvažiuoja traukiniu, organizatoriai juos pasitinka, atsiveda į pramogų erdves. Vyksta žaidimai, o paskui vaikai vėl išlydimi į traukinį.

Kitas išskirtinumas – čia nėra priemonių, skatinančių aktyvius žaidimus: čiuožyklų, karstyklių ir pan. Todėl vaikai čia bendrauja, kartu kuria, žaidžia ir dalyvauja. Taip ugdomas kolektyviškumas, atsakomybė, vaikai skatinami kalbėti ir pasakoti. Dažnai į šias veiklas įtraukiami ir tėveliai.

Linki susikurti darbą sau

„Palinkėtume drąsos ir avantiūros, bet kartu ir racionalumo, apskaičiavimo ir žinojimo, kad pasikliauti teks savimi – ne valstybe, ne klientais, tik savimi. Turint savo verslą, nėra vadovo, kuris skirtų darbus. Kiek sau susikuri darbų, kiek jų padarai, tokį rezultatą ir turi. Jei taip galvosite, jūsų niekas nenuvils“, – tikina moterys, pabrėždamos, kad viskas priklausys nuo vienokių ar kitokių jūsų sprendimų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.