...

Sukūrė sutelktinio investavimo platformą

Verslas

2019.01.04

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Sukūrė sutelktinio investavimo platformą

Martynas Stankevičius. Vyginto Skaraičio nuotr.

Įmonių obligacijų siūlymai visada buvo vienas mėgstamiausių investavimo būdų, tačiau dažnai prieinamas tik didiesiems rinkos dalyviams. Lietuvos nekilnojamojo turto sutelktinio finansavimo startuolis „Röntgen“ nutarė pakeisti nusistovėjusią tvarką ir, anot startuolio vadovo Martyno Stankevičiaus, investavimą į nekilnojamąjį turtą padaryti prieinamą kiekvienam.

Sujungė galimybes

Startuolio „Röntgen“ vadovas pasakoja, kad ši investavimo erdvė jau yra patvirtinta Lietuvos banko bei jo prižiūrima, tad ir nekilnojamojo turto projektų turintys, ir investuojantys asmenys gali būti užtikrinti. Startuolis investuotojams pasiūlė ir tradicinį, ir sutelktinį investavimą.

„Mūsų analizės ir praktika rodo, kad, sujungdami šias dvi finansavimo formas, mes įgyjame didelį pranašumą tarp obligacijų siūlytojų. Visų pirma, tai suteikia daugiau gerojo žinomumo, kuriančio įmonės įvaizdį. Be to, bendrovės gali pritraukti investicijų iš didesnio srauto žmonių“, – sako M. Stankevičius.

Startuolis įrodė, kad galimybių atvėrimas smulkiesiems investuotojams sudomino juos ir suteikė kur kas daugiau galimybių.

„Nekilnojamasis turtas yra viena pagrindinių turto klasių, tačiau daugeliui investuotojų vis dar buvo sunku jį pasiekti. Investuotojai laukė, kol pasikeis technologijos, teisinė bazė. Kai tai buvo padaryta, mes užtikrinome, kad investuotojai galėtų džiaugtis visais finansinių technologijų pranašumais, investuojant į obligacijas taip pat paprastai, kaip tiesiog apsiperkant internetu“, – sako pašnekovas.

Neįtikėtinas greitis

 

„Lietuva neabejotinai yra viena ryškiausių žvaigždžių finansinių technologijų srityje Europoje. Mes netgi turime savo įstatymą dėl sutelktinio finansavimo ir tai kuria palankią aplinką tokiems startuoliams kaip „Röntgen“

M. Stankevičius.

 

Investavimas startuolio platformoje itin supaprastintas. Visų pirma, nekilnojamojo turto savininkas pateikia paraišką gauti finansavimą. Vėliau vykdoma atranka: atliekamas projekto vertinimas ir tik atranką perėję projektai pristatomi investuotojams. Pasiūlymų sulaukę investuotojai investuoja norimą sumą į juos sudominusį projektą. Surinkus užtektinai lėšų, jos išmokamos projekto vystytojui, kuris pasibaigus projektui grąžina investuotojams pinigus su visomis susikaupusiomis palūkanomis.

„Su „Röntgen“ investicijos atlikimas gali užtrukti iki penkių minučių. Tai galima padaryti sėdint namie ant sofos ar net laukiant lėktuvo oro uoste. Lietuva neabejotinai yra viena ryškiausių žvaigždžių finansinių technologijų srityje Europoje. Mes netgi turime savo įstatymą dėl sutelktinio finansavimo ir tai kuria palankią aplinką tokiems startuoliams kaip „Röntgen“, – pasakoja M. Stankevičius.

Derasi dėl daugiau projektų

Pašnekovo teigimu, šiuo metu deramasi dėl keleto nekilnojamojo turto projektų, kurių valdytojai būtų suinteresuoti naudotis startuolio platforma. M. Stankevičius įsitikinęs, kad jau dabar tai yra sėkmės istorija, o jeigu derybų tempas ir toliau didės, netrukus startuolis sulauks dar daugiau projektų, į kuriuos bus galima investuoti.

„Lietuviškasis finansinių technologijų startuolis, veiklą pradėjo mažiau nei prieš metus, tačiau netruko praeiti net pusmetis, kai buvo sutelktas finansavimas dviem nekilnojamojo turto projektams, pritraukiant jiems maždaug milijoną eurų“, – pasakoja startuolio vadovas ir viliasi artimiausiu metu sulaukti dar didesnio startuolio augimo.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.