...

Šiais metais lauksime, ką atneš STO

Verslas

2019.01.08

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Šiais metais lauksime, ką atneš STO

Tomas Martūnas. Asmeninio albumo nuotr.

Praėję metai vis dar buvo paženklinti verslininkų susižavėjimu kriptovaliutomis ir jų teikiamomis galimybėmis, nors, pasak rizikos kapitalo fondo „Iron Wolf Capital“ partnerio Tomo Martūno, jau 2018-ųjų pradžioje buvo galima matyti kriptovaliutų aukso amžiaus baigtį.

„Praėję metai prasidėjo ne kriptovaliutų bumu, o nusileidimo pradžia“, – sako pašnekovas, pabrėždamas, kad kriptovaliutų bumas atnešė ir daug naudos Lietuvos verslui, jei tik šis sugebėjo išnaudoti progą.

„Daug Lietuvos startuolių išnaudojo pirminių kriptovaliutos siūlymų (angl. initial coin offering, ICO) atneštą galimybę. Tikiu, kad į technologinių startuolių ekosistemą su ICO atėjo ir daugiau startuolių kūrėjų, ir dėl ICO pritraukto kapitalo“, – teigia T. Martūnas.

Daugiau reguliavimo

Jeigu prieš porą metų kriptovaliutas investuotojai dar vadino laukinių vakarų erdve, kur beveik neegzistuoja taisyklės ir retas kuris aiškiai supranta, ką su jomis reikia veikti, tai dabar, T. Martūno teigimu, rinka ir visi jos žaidėjai ima suprasti reguliavimo svarbą ir priima reguliacinius mechanizmus kaip pagalbinę priemonę, o ne draudimą.

 

„Jei STO taps populiarūs tarp institucinių investuotojų, tai su technologija „blockchain“ demokratizuos ir rizikos kapitalą.“

T. Martūnas.

 

„Svarbu, kad rinka ir jos žaidėjai suprato, jog draugystė su reguliuotojais nėra blogis. Taip pat smagu, kad reguliuotojai kuria „Sandbox“, nes įžvelgia technologijos „bockchain“ potencialą, nori bendradarbiauti, o ne bausti“, – pastebi pašnekovas.

Be to, pašnekovas pabrėžia ir vertybinių popierių požymių turinčių kriptovaliutų siūlymų (angl. security token offering, STO) svarbą. Šiuo metu tai dar stiprių diskusijų objektas, tačiau akivaizdu, kad ICO mada baigėsi ir ateina laikas pokyčiams. T. Martūnas patikina, kad rizikos kapitalo fondų investicijų taip pat laukia pokyčiai ir labiausiai šioje srityje pokyčius įgalins STO.

„Jei STO taps populiarūs tarp institucinių investuotojų, tai su technologija „blockchain“ demokratizuos ir rizikos kapitalą“, – teigia T. Martūnas.

Nepamiršti esminių principų

Pašnekovo teigimu, 2019-ieji yra metai, kai investuotojai atsigręžia į seniai patikrintus modelius, bet atidžiai stebi STO pokyčius, todėl būtent šiemet pamatysime, kuria kryptimi viskas pasisuks: „Dabar viskas grįžta prie tradicinių principų, įmonių adekvačių vertinimų, o tai yra gerai. Ką realiai atneš ICO transformacija į STO, pamatysime tik 2019 metais.“

Be to, kiekvienam verslui jis linki neprarasti budrumo, stebėti naujoves, tačiau labiau už viską vertinti laiko patikrintus sėkmės veiksnius. „ICO mada baigėsi. Stebėkite, kas darysis su STO. Kol stebite, neužmiškite bet kokio startuolio sėkmės principų: gera komanda; produktas geresnis nei konkurentų, sprendžiantis problemą; aiškus verslo modelis; didelės rinkos. Startuokite produktus, validuokite juos su klientais ir būsite daug geriau pasiruošę kapitalo pritraukimui bei skrydžiui“, – patarimus dalija rizikos kapitalo fondo „Iron Wolf Capital“ partneris.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.