...

Šiuolaikinės kartos noriau pirktų iš robotų

Verslas

2019.01.20

Autorius: BZN Start

Temos: , , .

Šiuolaikinės kartos noriau pirktų iš robotų

Šiuolaikinės kartos noriau pirktų iš robotų Pexels.com nuotr.

Robotas gali parduoti nuo 4 iki 10 kartų daugiau prekių nei įprasti pardavimų aparatai, o žmonės robotui paaukoja lėšų labdarai keliskart daugiau pinigų nei kitiems žmonėms. Taip tvirtina SEB Inovacijų centre Vilniuje įsikūręs robotikos startuolis „MIO Robots“, kurio kuriamais ir nuomojamais robotais jau domisi ne tik Europos, bet ir Jungtinių Arabų Emyratų, JAV ir Lotynų Amerikos šalių įmonės.

„Ne visi žmonės mėgsta bendrauti, ypač intravertai, kokie neretai būna informacinių technologijų specialistai, inžinieriai ar tiesiog jaunimas, kurie mieliau domisi ir naudojasi technologijomis. Tokie žmonės noriau pirktų iš robotų ar aukotų jiems, o ne žmonėms. Pavyzdžiui, Vilniuje savo robotą išbandėme kartu su „Rotary“ klubu – robotas surinko apie 3,5 karto daugiau labdaros lėšų negu žmonių komanda. Žinoma, tam įtakos gali turėti ir naujumo veiksnys – robotai yra naujas, dėmesį pritraukiantis dalykas“, – pasakoja „MIO Robots“ vadovas Roman Drokov (nuotr. kairėje).

„Atrodytų, kas bendro tarp robotikos ir finansų, tačiau robotams parduodant ar renkant paramą reikalingas atsiskaitymas, todėl šių sektorių bendradarbiavimas yra svarbus kuriant inovatyvias paslaugas vartotojams. Robotų naudojimas yra labai svarbus daugeliui sektorių, įskaitant bankus, nes atlaisvina intelektualių žmonių rankas nuo rutininio darbo. Oksfordo universiteto mokslininkai nustatė, kad 35 proc. darbo vietų Jungtinėje Karalystėje bus automatizuotos per ateinančius 20 metų. Taip bus sukurtos naujos darbo vietos ir kitos profesijos, apie kurias šiandien dar nesame nieko girdėję. Pavyzdžiui, tikėtina, kad bankai ateityje kurs specializuotas paslaugas, skirtas autonominiams robotams“, – sako SEB Inovacijų centro vadovas Andrius Bolšaitis (nuotr. dešinėje). Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) duomenimis, kol kas Lietuvos įmonės neturi daug robotų, mūsų šalyse 10-iai tūkst. darbuotojų tenka vos penki robotai, kai pasaulinis vidurkis yra 85 robotai 10-iai tūkst. darbuotojų.

Robotai gatvėje – dar ne šiandien

„MIO Robots“ vadovas teigia, kad įsivaizduojama ateitis, kai žmogus perka gatvėje iš roboto, dar neatėjo, nors ir yra visai čia pat. „Robotai galėtų padėti žmonėms gauti norimus produktus akimirksniu, pavyzdžiui, vandens ištroškus parke. Žmonėms nereikėtų nutraukti norimos veiklos ar gaišti laiko laukiant pristatymo. Tai būtų tokia pat revoliucija kaip išmanieji telefonai, suteikę galimybę mums gauti reikiamą informaciją ar susisiekti su reikiamu žmogumi akimirksniu. Vis tik šiandien įmonės mus samdo labiau rinkodarai ir renginiams, kad padėtume atkreipti žmonių dėmesį į jas ar į jų produktus“, – sako R. Drokov.

Daug galimybių užsidirbti

Pasak R. Drokov, robotų naudojimo parduodant ar renkant aukas galimybės yra didžiulės. „Per metus prekių iš pardavimo automatų nuperkama už 36 mlrd. dolerių. Jei mūsų robotai gali parduoti 4–10 kartų daugiau, nesudėtinga apskaičiuoti, kad galima papildomai gauti iki 144–360 mlrd. JAV dolerių pajamų. O šalyse, kur yra susiformavusi aukojimo kultūra, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, robotai labdarai galėtų surinkti kur kas didesnes sumas, nei surenkama dabar. Tai būtų patogiau ir labdaros organizacijoms, ir aukojantiems žmonėms“, – teigia „MIO Robots“ vadovas. Skaičiuojama, kad UNICEF per metus surenka apie 25 mlrd. JAV dolerių. Vien Jungtinėje Karalystėje labdaros organizacijos surenka apie 44 mrld. svarų sterlingų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.