...

Kaip kokybiškai pristatyti save?

Verslas

2019.01.30

Autorius: BZN start

Temos: , , .

Kaip kokybiškai pristatyti save?

T. Slavinskas ir D. Graužinis. Asmeninio albumo nuotr.

Nors Lietuvos statistikos departamento duomenimis, darbo jėgos Lietuvoje paklausa ir užimtumo lygis kilo ir nedarbo lygis – mažėjo, tačiau dėl didžiulės konkurencijos darbo rinkoje, norint susirasti gerą, patirtį ir lūkesčius atitinkantį darbą, teks įdėti nemažai pastangų. Karjeros platformos „Wozber įkūrėjai T. Slavinskas ir D. Graužinis tikina, kad pozicijos reikalavimus atitinkančių specialistų trūkumas – viena didžiausių problemų, su kuria susiduria Lietuvos kompanijos.

„Viena iš priežasčių, kodėl kompanijos nepasiekia joms reikiamo talento ir kodėl darbo ieškantieji negauna norimo darbo, yra nekokybiškai ir neįtaigiai parašyta informacija apie kandidatą gyvenimo aprašyme bei motyvaciniame laiške. Tai svarbiausi dokumentai, nulemiantys, ar būsite pakviesti į darbo pokalbį”,- teigia T. Slavinskas.

CV tarsi reklama

Sausio mėnesiui įsibėgėjus, ne vienas į naujus metus žiūri kaip į naują pradžią, todėl darbo paieškos visuomet suintensyvėja sausio ir vasario mėnesiais. T. Slavinskas pasakoja, kad jo paties asmeninė istorija ir buvo spyris naujam produktui sukurti.

„Dar 2013-aisiais, baigęs studijas, ieškojau darbo. Po pirmo ir kiek skaudaus nesėkmingo bandymo, norėjau pasigilinti, ko darbdaviai ieško, kaip geriau save pristatyti. Kai supratau, ko darbdaviai ieško darbo paraiškoje ir specialistuose, savo gyvenimo aprašymą perrašiau ir išsiunčiau TOP 10 Lietuvos kompanijų, kiekvienai personalizuodamas savo patirtį. Rezultatas – 8 kvietimai į darbo pokalbį ir 6 darbo pasiūlymai”,- sako pašnekovas.

Jis pataria, kad darbinantis į įmonę, labai svarbu CV parašyti taip, kad jis aiškiai atitiktų darbui keliamus reikalavimus. Tai gali pasirodyti kaip akivaizdus dalykas, tačiau dauguma kandidatų nenaudoja raktinių žodžių, kurių ieško darbdavys, skaitydamas gyvenimo aprašymą.

„Reikia suprasti, kad darbdavys jūsų CV lygins su darbo skelbime nurodytais reikalavimais. Jei kandidatas akivaizdžiai atitiks reikalavimus – didelė tikimybė, kad jį pakvies ir darbo pokalbiui. Gyvenimo aprašymo pritaikymas darbo skelbimui yra pats svarbiausias dalykas darbo paieškoje. Tai tampa ypač aktualia problema, darbinantis į didelę įmonę, kuri gali naudoti darbo paraiškų filtravimo sistemą. Tokia sistema automatiškai atmeta darbo paraiškas, neatitinkančias darbo skelbime nurodytų reikalavimų”,- patarimais dalijasi T. Slavinskas.

Pasirinkti tinkamą dizainą

 

„Minimalistiniai, modernūs CV – labiausiai patinka darbdaviams.”

D. Graužinis.

 

Turbūt daugelis darbo ieškojusių prisimena tą momentą, kai nusprendus atnaujinti gyvenimo aprašymą, tenka peržiūrėti daugybę skirtingų šablonų. Internete gausu ir straipsnių, pateikiančių viena kitą paneigiančių rekomendacijų. Net ir parsisiuntę išvaizdų šabloną, jį turėsite adaptuoti pagal savo patirtį, o tai reiškia jog performatavimas ir lygiavimas – neišvengiami.

„Minimalistiniai, modernūs CV – labiausiai patinka darbdaviams – tokią informaciją galime patvirtinti, nes su mūsų platforma gyvenimo aprašymus kūrė dešimtys tūkstančių vartotojų, o daugelis iš jų su mumis ir pasidžiaugia, papasakoja apie gautus darbo pasiūlymus. Taigi, neabejotinai pastebime, kad daugiau darbo pasiūlymų sulaukia tie, kurių gyvenimo aprašymas – neperkrautas nereikalingomis dizaino detalėmis, informacija aiškiai išdėstyta.” – pasakoja D. Graužinis.

Dirbtinio intelekto pagalba kuriant CV – įmanoma

Vis didėjant dirbtinio intelekto bei Ketvirtosios Industrinės Revoliucijos įtakai, daugėja ir inovatyvių metodų, palengvinančių procesus tiek darbo ieškantiems darbuotojams, tiek apie naujas darbo pozicijas skelbiantiems darbdaviams. Didelė informacijos gausa internete, dėl kurios sunku atsirinkti, kas veiksminga; gyvenimo aprašyme pasikartojanti informacija ar gramatinės klaidos – tik kelios problemos iš daugelio, kurias technologijos gali išspręsti.

“Kalbas, kad dirbtinis intelektas parašys geriausius motyvacinius laiškus, sukaupęs visus „Google” ar kitų paieškos sistemų duomenis, žiūriu kol kas kaip į ateities perspektyvą. Bet mes neabejotinai einame keliu, kuriame žmogui reikia vis mažiau pastangų, norint sukurti kokybišką darbo paraišką”,- pasakoja „Wozber” įkūrėjas T.Slavinskas.

Abu startuolio įkūrėjai dar kartą patikina, kad svarbiausia – kiekvieną gyvenimo aprašymą pritaikyti konkrečiam darbo skelbimui, pasirinkus minimalistinį darbo aprašymo šabloną bei savo patirtis pateikiant rezultatų ir konkrečių pavyzdžių principu.

„Net ir baigę geriausius pasaulio universitetus, studentai susiduria su įdarbinimo iššūkiais konkurencingoje rinkoje. Mūsų įrankį naudojo studentai iš daugiau nei 300 pasaulio universitetų ir geriausius darbus gavo tie, kurie iš tiesų daug dėmesio skyrė ne tik įgyti patirčiai, bet ir įtaigiam patirties pateikimui darbdaviui,- reziumuoja karjeros platformos kūrėjai”.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.