...

ES verslas dirbtinio intelekto ir kiekvieno vartotojo rankose

Verslas

2019.02.12

Autorius: Janis Muchks

Temos: , , .

ES verslas dirbtinio intelekto ir kiekvieno vartotojo rankose

ES verslas dirbtinio intelekto ir kiekvieno vartotojo rankose Renginio organizatorių nuotr.

Vasario 5–6 d. Briuselyje, Europos Parlamente, įvyko renginys „Vieninga skaitmeninė rinka – pasiekimai ir iššūkiai“ (angl. Digital Single Market – achievements and challenges), kuriame buvo atskleista, kaip jaunas verslas galėtų sėkmingiau įsisavinti gaunamas lėšas ir taikyti inovacijas.

Mūsų, Europos Sąjungos piliečių, nesvarbu, kas esame, kokioje srityje specializuojamės, kaip uždirbame pinigus pragyvenimui ar kaip leidžiame savo laiką, gyvenimą neabejotinai paveikia Europos Sąjungoje vykstantys procesai bei jos institucijose priimami sprendimai, tačiau ypač tai aktualu kiekvienam, ketinančiam kurti nuosavą verslą šiame technologijų amžiuje.

Dirbtinis intelektas

Kadangi artimoje perspektyvoje dirbtinis intelektas (angl. Artificial Intelligence, AI) yra bene reikšmingiausias mūsų laukiantis pokytis ekonomikoje, darbo rinkoje ir kasdieniame gyvenime, tad jis buvo vienas iš pagrindinių akcentų viso renginio metu, taip pat jo įgyvendinimo darbo rinkoje pranašumai, pasekmės bei teisiniai iššūkiai. Kaip ir ar reikėtų teisiškai reglamentuoti dirbtinio intelekto naudojimą ir pritaikymą darbo rinkoje? Ar dirbtinis intelektas nekelia grėsmės Europos vertybėms? Kokia grėsmė žmonių privatumui bei informacijos saugumui? Ar europiečiams vertėtų sunerimti dėl savo darbo vietų?

Į šiuos ir kitus žurnalistų klausimus atsakinėjo Europos parlamentarai Mady Delvaux ir Reinhaldas Bütikoferis bei politikos analitikas Tambiama Madiega.

„Dirbtinio intelekto pavojai bei pranašumai, kaip rodo viešos Europos Komisijos 2017 m. vykdytos apklausos, yra gana gerai suprantami Europos Sąjungos piliečių. Jos atskleidžia, kad daugiau nei 6 iš 10 respondentų teigiamai žiūri į robotizaciją bei dirbtinio intelekto naudojimą, tačiau 9 iš 10 respondentų nori tam tikrų teisinių rėmų šiam procesui reguliuoti“, – teigia T. Madiega.

Autorių teisių direktyva

Dar viena ypač skaitmeninėje erdvėje veikiančiam verslui bei turinio kūrėjui svarbi tema buvo ES autorių teisių direktyva, kuri šiuo metu aktyviai aptarinėjama Europos Parlamente ir artimiausiu metu gali būti priimta. Apie tai kalbėjo Europos parlamentaras Axelis Vossas.

„Šiandien bet koks žmogus gali, jei pageidauja, įkelti bet kokį turinį į bet kokią egzistuojančią internetinę platformą, todėl nukenčia turinio kūrėjų autorių teisės. Ir tik dabar mes pradėjome formuluoti tam atsaką. Turime pasistengti apsaugoti kūrėjų teises internetinėse platformose, taip pat turime užtikrinti, kad turinio kūrėjai gautų jiems priklausančią kompensaciją už savo darbus. Iš tiesų tai ir yra pagrindinis šios direktyvos tikslas“, – teigia parlamentaras.

ES parama verslui

Renginio metu taip pat buvo aptarti sėkmingi verslo bei kultūros projektai, finansuoti ES fondų lėšomis. Verslininkai pasakojo savo sėkmės istorijas, kaip su ES parama jų įkurtas verslas keičia bei kelia vietinę ekonomiką ir net padeda kovoti su visuotinio atšilimo sukeltais padariniais.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.