...

Kaip susidoroti su baime startuoti?

Verslas

2019.03.05

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Kaip susidoroti su baime startuoti?

Rytis Lukoševičius. Asmeninio albumo nuotr.

Kiekvienas žmogus turi tikslų ir siekių, tačiau dažnas neišdrįsta žengti pirmojo žingsnio. Verslo pasaulyje tai pasitaiko itin dažnai. Emocijų treneris, centro „Į save“ įkūrėjas ir konferencijos „Išdrįsk pradėti“ lektorius Rytis Lukoševičius įsitikinęs, kad tai dažniausiai lemia pokyčių baimė, o ją įveikus kelias link sėkmės tampa lengvesnis.

„Daugelis susiduria su baime, kurią atneša pokytis. Tuo neapibrėžtumo jausmu, abejonėmis, ar tikrai bus geriau, ar teisingai pasirinkau“, – pasakoja R. Lukoševičius.

Jo teigimu, dažnas bijo net labai mažų pokyčių, pavyzdžiui, pakeisti stilių, nusipirkti naujus batus, nueiti į pasimatymą. Įtampa atsiranda darbe gavus naują užduotį.

„Baimė keistis kyla iš pačios pokyčio idėjos, kurią turime savo viduje. Aš žinau, kas esu, ir kartu bijau prarasti senąjį „aš“. Viena vertus, noriu pokyčio, kita vertus, jį sabotuoju ir stabdau, neleisdamas jam vykti“, – dėsto emocijų paleidimo treneris.

Pakeisti savo požiūrį

Anot pašnekovo, dažna būsimų verslininkų klaida yra ta, kad savo naują veiklą jie įsivaizduoja kaip visiškai naują ir savęs, kaip asmenybės, konceptą, o tai sukuria nepagrįstų pasąmoningų baimių.

„Reikia keisti paties pokyčio koncepciją – suvokti jį kaip naują galimybę, požiūrį, kuris nesunaikina senojo „aš“, o tiesiog praplečia jį. Kai žmogus keičia suvokimą, kas yra pokytis, sąmoningai sau primena: „Aš tik augu ir plečiuosi.“ Tuomet ir dingsta baimė, vidinis pojūtis, kad kažką prarasiu. Atsiranda atsipalaidavimas ir naujas dalykas tampa nebenaujas. Net jei jo dar ir nepatyriau fiziškai, proto lygmeniu jau praplėčiau savęs suvokimą, pasakojimą, kas esu“, – skirtumus dėsto pašnekovas.

Patiria kiekvienas

Pasak R. Lukoševičiaus, panašias baimes išgyvena ar bent kartą yra patyręs kiekvienas žmogus, neatsižvelgiant į jo amžių ar veiklą. Taip pat baimė imtis naujos veiklos dažnai kyla ir dėl socialinės aplinkos.

 

„Mes visuomet turime daug galimybių rinktis, tik įprotis, kuris sako „aš žinau, kaip aš darau“, mus stabdo, izoliuoja.“

R. Lukoševičius.

 

„Jeigu aš turiu ribotą įsivaizdavimą apie artimus žmones, kitaip tariant, jau už juos nusprendžiau, kad jie manęs nepriims, nors nieko dar neįvyko, jau žinau, kad bus blogai, tai taip, ta sąmonės „dėžutė“ kelia baimę. Tačiau tokiais atvejais žmogus paprastai remiasi savo prisiminimais net nekvestionuodamas, ar tai vis dar tiesa. Jis įsivaizduoja, kad žino, kaip reaguos aplinka, tačiau dažnai ignoruoja tuos atvejus, kai sulaukė kitokios reakcijos. Ne aplinkiniai mums trukdo keistis, bet mes patys save varžome“, – įsitikinęs specialistas.

Save būtina paruošti

Darbas su savimi ir savo emocijomis prieš pradedant nuosavą verslą ar bet kokią naują veiklą yra būtinas. Pasak specialisto, artėjančiam pokyčiui reikia pasiruošti ir žinoti keletą treniravimosi technikų.

„Vienas iš būdų treniruoti save pokyčiui – kasdienėse situacijose, kuriose elgiamės dažniausiai taip, kaip esame įpratę, užduoti sau klausimą: „Ką darytų ne aš?“ Pavyzdžiui, ateinate valgyti pietų ir klausiate: „Ką valgytų ne aš?“ Tada ir kils atsakymas, idėja, esanti už jūsų savojo „aš“ įsivaizdavimo ribų. Mes visuomet turime daug galimybių rinktis, tik įprotis, kuris sako „aš žinau, kaip aš darau“, mus stabdo, izoliuoja. Jei suteiktume sau leidimą pabūti keistesniems, kitokiems nei įprastai, net ir kasdienėse situacijose atrastume labai įdomių ir kūrybiškų sprendimų, kurie nustebintų, o kartu ir išlaisvintų mus nuo savęs pačių“, – pataria R. Lukoševičius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.