...

Pelnė sidabrą prestižiniuose apdovanojimuose

Verslas

2019.05.07

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Pelnė sidabrą prestižiniuose apdovanojimuose

Ignas Survila. Asmeninio albumo nuotr.

Sparčiai augantis lietuvių startuolis „Unicorn Scooters“, vadovaujamas Igno Survilos, pelnė sidabro apdovanojimą prestižiniame renginyje „A’ Design Award and Competition“. Šis apdovanojimas yra pripažintas didžiausiu ir įtakingiausiu įvertinimu už dizaino srities pasiekimus. Lietuvių startuolis įvertintas transporto priemonių ir mobilumo kategorijoje.

Sėkmė yra dvilypė

Unicorn Scooters“ – tai startuolis, gaminantis elektrinius paspirtukus, išskirtinai sukurtus tam, kad jais būtų galima dalytis. Jie gali būti naudojami miestuose arba verslo poreikiams, pavyzdžiui, judėti fabrikuose, oro uostuose. Vienu metu paspirtuku gali važiuoti du žmonės. Šie elektriniai paspirtukai yra tvirti, patvarūs ir tvarūs, turi keičiamą bateriją, jais paprasta ir patogu naudotis. Startuolio bendraįkūrėjis I. Survila džiaugiasi, kad kartu su komanda kryptingai keliauja link tikslo ir sulaukia pripažinimo.

„Išties kartu su „Unicorn Scooters“ komanda didžiuliais žingsniais ir nusistatę aiškius prioritetus judame tikslo link. Idėją pradėjome vystyti vos 2018 m. rugpjūtį, o šiandien jau turime visiškai veikiantį prototipą, ruošiamės masinei gamybai, renkame išankstinius užsakymus visame pasaulyje ir baigiame pirmąjį investicijų pritraukimo etapą, kuris turėtų smarkiai prisidėti prie spartesnio ir produktyvesnio mūsų augimo. Esame labai užsidegę ir aiškiai žinome, ką ir kaip turime daryti, kad tikslai būtų pasiekti laiku“, – teigia pašnekovas.

Vis dėlto, paklaustas, kokių emocijų sukelia laimėjimas prestižiniais pripažintuose apdovanojimuose, I. Survila atskleidžia, kad kiekviename versle yra dvi medalio pusės, kurių vieną mato ne visi. Anot jo, pripažinimas ir įvertinimas veikia kaip motyvacija, kai atsigręži į sudėtingą verslo pusę.

„Žinoma, po gražiu eksterjeru, didžiulėmis ambicijomis ir vidine motyvacija tapti pasauliniu žaidėju slypi ir kita medalio pusė, apie kurią dažnai nekalbame: įvairiausi vėlavimai, įtampa, sudėtingas gamybos grandinės sisteminimas, kokybės užtikrinimas, derybos dėl kainų, komandos motyvacijos užtikrinimas, resursų valdymas ir t. t. Todėl tokie apdovanojimai kaip „A’ Design Award“ išties suteikia labai daug motyvacijos nepasiduoti ir judėti toliau. Tokie įvertinimai stiprina tikėjimą, kad viską darome ne veltui ir pasaulis mato pastangas bei įvertina kiekvieno iš mūsų įdėtą darbą“, – atskleidžia I. Survila.

Siekia būti kitokie

Startuolis „Unicorn Scooters“ sėkmės ir pripažinimo sulaukia dėl nuolatinio siekio išsiskirti iš minios, pasiūlyti tai, ko dar niekas nesiūlė, o kartais net nustebinti savo auditoriją.

„Vienas pagrindinių mūsų tikslų – „Unicorn“ paspirtuką kurti taip, kad jis būtų niekuo nepanašus į konkurentų kuriamus produktus, kuriuos šiandien galime matyti rinkoje. Siekiame, kad paspirtukas būtų unikalus ir išskirtinis, gal kartais net šokiruotų. Juk dizainas nebūtinai turi būti gražus. Važinėdami po įvairiausias parodas girdime pirmąsias reakcijas iš vartotojų ar partnerių, kurios kai kada skamba ir taip: „Kas čia dabar?!“ Ir tik po kurio laiko, kai žmonės išgirsta ir perpranta, kodėl lietuviško vienaragio dizainas yra būtent toks, pasigirsta visai kitokių reakcijų: „Štai kodėl jis taip atrodo! Geras!“ – pasakoja pašnekovas.

Dizainas ir funkcionalumas neatsiejami

Nors startuolio paspirtukai žavi savo dizainu, tačiau idėjos bendraautoris pastebi, kad ne mažiau dėmesio sutelkiama į jo funkcionalumą. Paspirtukai prisideda prie dalijimosi ekonomikos, todėl itin svarbu sukurti juos tokius, kokie atitiktų šiuolaikinio miesto žmogaus poreikius.

„Papildomas laiptelis, kuris ir suteikia šiai transporto priemonei išskirtinumo, naudojamas kaip vieta, ant kurios patogu vežti pirkinius ar siuntinį. Taip pat su papildomais aksesuarais laiptelį bus galima išnaudoti ir didesniems kroviniams vežti ar net šalmui bei apsaugoms integruoti. Siekiant atsisakyti dalytis skirtam paspirtukui nereikalingų detalių, „Unicorn“ neturės ir įprasto skystųjų kristalų ekrano. Vietoj jo bus vieta išmaniajam telefonui, kuriame, atsidaręs programėlę „Unicorn“, paspirtuku važiuojantis žmogus galės įsijungti žemėlapį, stebėti baterijos įkrovimo lygį. Vienas didžiausių techninių laimėjimų, kuriais gali pasigirti paspirtukas „Unicorn“, yra baterijos talpa. Vienu įkrovimu jis galės įveikti apie 80 km atstumą. Taip pat vienaragis turės keičiamą bateriją, kuri ne tik leis gerokai patogiau bei efektyviau plėtoti dalinimosi verslą, bet ir sutaupys verslui daug kapitalo, nes paspirtukai visą parą galės veikti mieste ir jų nereikės surinkti naktimis, kad būtų galima įkrauti“, – vardija I. Survila.

Mokosi iš klaidų

Dar prieš „Unicorn Scooters“ projektą I. Survila plėtojo paspirtukų kūrimą ir su startuoliu „Citybirds“ sulaukė tarptautinės sėkmės, tad nieko keista, kad daugiau nei ketverius metus trunkanti verslo veikla atnešė ne tik laimėjimų ir apdovanojimų, tačiau ir klaidų, kurios tapo puikiomis ir nepakeičiamomis pamokomis.

„Kartu su komanda mes turime daugiau nei ketverių metų patirtį kuriant ir plėtojant asmeninės paskirties paspirtukų gamybą. Prieš beveik ketverius metus Ženevoje įkurtas startuolis „Citybirds“ iš viso turi keturių paspirtukų – „Pigeon“, „Raven“, „Eagle“, „Colibri“ – liniją. Tad „Citybirds“ išties buvo puiki mokykla, po kurios galime greičiau bei operatyviau siekti užsibrėžtų tikslų. Į kiekvieną nesėkmę bei klaidą stengiuosi žiūrėti kritiškai bei racionaliai. Jeigu reikėtų viską pakartoti, tikriausiai elgčiausi taip pat. Nors ir žinau, kad procese esu padaręs daug klaidų, bet manau, kad šiandien nebūtume tiek padarę, jeigu ne tos klaidos ir lengvi paslydimai į šalį. Svarbu į klaidas žiūrėti kaip į neišvengiamą proceso dalį bei pasistengti įvertinti ir suprasti, kodėl tam tikri dalykai įvyko ir ką galime padaryti visi, kad klaidos daugiau nepasikartotų“, – pataria pašnekovas.

Esminis dalykas, ko pradedantiesiems ir pačiam sau norėtų palinkėti I. Survila, yra išmokti taupyti ir branginti savo turimą laiką. „Linkiu visiems, o kartu ir sau, taupyti laiką ir veikti drąsiai bei efektyviai“, – sako „Unicorn Scooters“ vadovas.

„Unicorn Scooters“

504-1557208371-131325.jpg 504-1557208371-652160.jpg 504-1557208371-783300.jpg 504-1557208371-377235.jpg 504-1557208371-117907.jpg 504-1557208371-249261.jpg 504-1557208371-452381.jpg 504-1557208371-190967.jpg 504-1557208371-396112.jpg 504-1557208371-143453.jpg 504-1557208371-309036.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.