...

Sukūrė pirmą Europoje neklinojamo turto P2P agregatorių

Verslas

2019.05.27

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Sukūrė pirmą Europoje neklinojamo turto P2P agregatorių

Gustas Germanavičius (CEO) ir Audrius Višniauskas (CIO). Iš asmeninio albumo

Gustas Germanavičius ir Audrius Višniauskas sukūrė pirmąjį Europoje P2P (peer-to-peer) principais veikiantį investavimo į nekilnojamąjį turtą agregatorių „EVOEstate“.

„EVOEstate“ – tai Europos nekilnojamojo turto investicijų platforma, kur investuotojai tik nuo 100 eurų gali investuoti į prabangių viešbučių statybas Ispanijoje ir Vokietijoje, gyvenamųjų namų projektus Baltijos šalyse ar komercinės paskirties patalpas Londone. Pasak G. Germanavičiaus, platforma išskirtinė patraukliomis palūkanomis ir galimybe investuoti gana nedideles sumas visiškai nemokamai.

„Šios investicinės galimybės yra pagrįstos nekilnojamojo turto užstatu ir generuoja patrauklias 5–16 proc. metines palūkanas. Platformoje „EVOEstate“ paskelbti projektai per pastaruosius du mėnesius surinko daugiau nei 1,5 mln. eurų investicijų“, – pasakoja G. Germanavičius.

Paklaustas apie konkurencinę aplinką, pašnekovas pripažįsta, kad tiesioginių konkurentų platforma dar neturi, bet netiesioginių šioje rinkoje apstu: „Netiesioginių konkurentų turime, tačiau dažniausiai jie yra bendrųjų paskolų sutelktinio finansavimo agregatorių startuoliai, tiesa, jų investavimo galimybės neturi nekilnojamojo turto užstato, jiems būdingas daug didesnės rizikos profilis. Prie netiesioginių konkurentų galime priskirti ir nekilnojamojo turto fondus, brokerius. Visgi iš kitų mus labiausiai išskiria investavimo galimybių diversifikacija ir visiškai nemokamos paslaugos mūsų klientams.“

 

„Turėjome atvejų, kai numatėme pražūtingą projektų eigą ir būdavome teisūs, tad draugai ir žmonės iš P2P bei investavimo bendruomenių ėmė klausti mūsų nuomonės, kopijuoti portfelius.“ G. Germanavičius.

 

Kaupė patirtį

Idėja sukurti platformą, pasak G. Germanavičiaus, kilo iš asmeninės patirties, sukauptos verslavimo ir investavimo metu. Pirmąją rizikos kapitalo investiciją jis pritraukė būdamas vos 18 metų ir pardavė savo kompaniją „WellParko“ nepraėjus nė dvejiems metams nuo įkūrimo, o A. Višniauskas yra pardavęs ne vieną verslą ir buvo vienas pirmųjų investuotojų „Revolut“, „Enevo“ bei kituose startuoliuose.

„EVOEstate“ įkūrėjai yra sukaupę daugiau nei šešerių metų patirtį investuodami į panašius sandorius. Ši patirtis padeda užtikrinti, kad klientams platformoje bus pateikiami tik patys patikimiausi ir pelningiausi sandoriai.

„Patikėjome šia rinka nuo pat jos pradžios žemyninėje Europos dalyje ir pamažu pradėjome investuoti. Turėjome atvejų, kai numatėme pražūtingą projektų eigą ir būdavome teisūs, tad draugai ir žmonės iš P2P bei investavimo bendruomenių ėmė klausti mūsų nuomonės, kopijuoti portfelius. Tai paskatino sukurti platformą, teikiančią vienodas galimybes kiekvienam, norinčiam investuoti. Iškart po to sugalvojome sukurti ir produktą, skirtą investuotojams bei galintį išspręsti esmines jų bėdas – investicijų diversifikaciją ir vietinius teisės barjerus“, – pasakoja G. Germanavičius.

Iššūkiai įveikiant teisines kliūtis

Užsimoję nuo pat pradžių startuoti su tarptautiniu projektu, verslininkai susidūrė su didžiausiu sunkumu – skirtingomis teisinėmis kiekvienos šalies bazėmis.

„Norint būti visiškai tarptautine kompanija ir pasiūlyti plačią investicijų diversifikaciją, mums reikėjo atitikti kiekvienos šalies teisinę reguliacinę sistemą. Tai išties sunku. Kelios kompanijos dar iki mūsų išbandė šį kelią ir žlugo vien dėl reguliacinių klausimų, todėl didžiuojamės tuo, kad mums pavyko visa tai įveikti“, – džiaugiasi pašnekovas.

Sulaukė gausaus susidomėjimo

Dar nepilnus metus veikianti platforma kol kas išlaikoma iš asmeninių lėšų ir investavimo dar neieško. Pasak G. Germanavičiaus, šiuo metu verslas orientuojasi į klientus ir partnerius, tad finansuoja „EVOEstate“ iš paties startuolio pajamų.

Kalbėdamas apie kylančius iššūkius, pašnekovas prisimena pradžioje iškilusius techninius sunkumus, kurie kiek sulėtino startuolio augimą, tačiau ir čia verslininkas įžvelgia naudą: „Tuo laikotarpiu radome savo didžiuosius klientus, galėjome prisidėti prie keturių projektų įgyvendinimo, kurių bendra suma siekė net 800 tūkst. eurų.“

Iki šiol jų platforma buvo pasiekiama patyrusiems investuotojams, o užsiregistruoti platformoje „EVOEstate“ klientai galėjo tik turėdami kvietimą. Per tokį trumpą laiką jie spėjo sulaukti industrijos pripažinimo: vienas iš jų klientų – didžiausias šios industrijos investuotojas iš Honkongo, kuris jų platformoje jau spėjo atlikti pirmąsias investicijas. Artimiausiu metu jų paslaugos bus laisvai pasiekiamos Baltijos bei Ispanijos šalių piliečiams.

Ateities vizija aiški

Pasakodamas apie ateities planus, „EVOEstate“ bendraįkūrėjis nupiešia startuolio viziją: „Norime, kad, pagalvoję apie P2P sritį ar nekilnojamojo turto investavimo diversifikaciją, žmonės galvotų ir apie „EVOEstate“. Visgi artimiausias mūsų ateities tikslas – išvystyti platesnį sandorių srautą ir leisti gausesniam skaičiui investuotojų prisijungti prie mūsų prekyvietės.“

G. Germanavičius taip pat pabrėžia, kad „EVOEstate“ užsibrėžė sau tikslą visada vadovautis dviem verslo taisyklėmis, kurių laikytis linki ir visoms kitoms investavimo platformoms: „Pirma taisyklė – niekada neprarasti klientų pinigų. Antra – visada prisiminti pirmąją taisyklę.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.