...

Kodėl vadovams reikia ugdomojo vadovavimo žinių?

Verslas

2019.06.05

Autorius: Urtė Kasparavičiūtė

Temos: , .

Kodėl vadovams reikia ugdomojo vadovavimo žinių?

Tomas Vaitkevičius. Iš asmeninio albumo

„Vadovų, kuriems trūksta ugdomojo vadovavimo žinių komunikuojant su darbuotojais, yra daugybė. Būtent šių žinių stoka įmonėse neretai sukelia daug neigiamų emocijų ir netgi gali padaryti verslui negrįžtamą žalą“, – pasakoja profesionalus ugdomojo vadovavimo (angl. coaching) specialistas, lektorius Tomas Vaitkevičius.

 

Pozityvi kultūra

Pašnekovas pastebi, kad nemaža dalis įmonių ir jų vadovų jau bando prisijaukinti pozityvią kultūrą ir stipriai augina suvokimą apie tai, kad darbuotojai yra svarbūs. „Pozityvios kultūros atėjimas skatina naująjį vadovavimo stilių, kai darbuotojas skatinamas stengtis užduotis atlikti taip, kaip sugeba geriausiai, be papildomų išlygų ar gąsdinimų“, – teigia jis.

Netinkamas vadovavimas veikia produktyvumą

Lektorius pateikia prasto ugdomojo vadovavimo pavyzdžių: „Jauniesiems skaitytojams puikus prasto ugdomojo vadovavimo pavyzdys – filmas „Ir velnias dėvi Prada“, kuriame griežta ir nedraugiška vadovė Miranda dirbdama vadovavosi kriticizmu, sarkazmu ir kėlė darbuotojams per didelius, neįgyvendinamus lūkesčius. Tradiciniai, panašų valdymo stilių turintys vadovai yra tragiški klausytojai. Jie dažniausiai kelia balsą, norėdami, kad darbai būtų atlikti kuo greičiau. Organizacijose, kuriose vyrauja šis stilius, darbuotojai arba sutinka nusižeminti ir kenčia tokį elgesį, arba greitai pakeičia darbovietę. Netinkamas vadovavimas stipriai veikia darbuotojų produktyvumą.“

Naujoji darbuotojų karta ir jų lūkesčiai

 

„Galima teigti, kad įmonėms, kurios atsižvelgia į darbuotojų poreikius, rinkoje sekasi geriau“.

T. Vaitkevičius.

 

Ugdomojo vadovavimo specialistas tikina, kad naujoji karta būsimiems darbdaviams turi visai kitus lūkesčius ir prioritetus. „Naujoji karta keičia ekonomiką ir kelia daugiau lūkesčių darbo vietos aplinkai, vidinei įmonės politikai. Jie nori dirbti atsakingiems darbdaviams, o verslas su prasta kultūra greitai bus nustumtas į šalį“, – įsitikinęs T. Vaitkevičius.

„Deloitte’s Millennial Survey“ atliktų tyrimų duomenimis, naujoji karta nori, kad verslo lyderiai turėtų etišką požiūrį ir mokėtų atrasti pusiausvyrą tarp verslo ir darbuotojų poreikių. Galima teigti, kad įmonėms, kurios atsižvelgia į darbuotojų poreikius, rinkoje sekasi geriau“, – pasakoja profesionalus ugdomojo vadovavimo specialistas.

Gero vadovo samprata

„Geras vadovas įmonėje tikslingai išnaudoja darbo jėgą. Su tokiu požiūriu valdomos organizacijos yra sėkmingos, nes pritraukia geriausius savo srities profesionalus. Įmonėse kuriama aplinka, kurioje darbuotojai yra linkę pasistengti labiau, padaryti daugiau dėl savo įmonės. Geras vadovas kuria santykius ir augina talentus, o tai – sėkmingos komunikacijos ir tarpininkavimo pavyzdys“, – teigia T. Vaitkevičius. Pašnekovas taip pat išskiria kelis pagrindinius veiksnius, lemiančius sėkmingą vadovavimą:

draugiška ir bendradarbiauti linkusi aplinka;

darbuotojų ir verslo poreikių pusiausvyra;

pastangos išlaikyti geriausius bei gabiausius darbuotojus, jų skatinimas.

Reikšminga darbuotojų savijauta

„Kai darbuotojai jaučiasi gerai ir sėkmingai atlieka savo pareigas, verslas iš to taip pat laimi. Pozityvi įmonės kultūra, draugiški ir supratingi vadovai, sugebantys ne tik išklausyti, bet ir paskatinti, įkvėpti, kai reikia, daro didžiulę įtaką bendram įmonės klimatui“, – pasakoja lektorius.

Pagrindiniai ugdomojo vadovavimo įgūdžiai

Pasak pašnekovo, ugdomasis vadovavimas sukurtas tam, kad padėtų kitiems mokytis. Nors nėra vienos visiems veikiančios formulės, kaip tapti geriausiu vadovu savo darbuotojams, bet T. Vaitkevičius išskiria kelis svarbiausius asmenybės bruožus, padėsiančius pasiekti geriausių rezultatų:

mokėjimas išklausyti;

empatija;

sugebėjimas reflektuoti ir aiškiai komunikuoti;

iššūkių ir naujovių nebijojimas;

konstruktyvios nuomonės reiškimas;

patikimumas ir pagarba visiems darbuotojams.

„Gerai valdomos įmonės neatsiranda iš niekur. Jos daug dirba su savo žmonėmis, samdo gerus vadovus, nes valdymo poveikis darbuotojams yra didžiulis. Taigi linkiu vadovams sugebėti tinkamai ugdyti darbuotojus ir taip gerinti ne tik verslo, bet ir jame esančių žmonių gerovę“, – linki profesionalus ugdomojo vadovavimo specialistas ir lektorius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.