...

Kodėl startuoliams reikia valdybos?

Verslas

2019.06.11

Autorius: BZN Start

Temos: , .

Kodėl startuoliams reikia valdybos?

K Berzins Iš asmeninio albumo

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad valdyba kaip kolegialaus bendrovės valdymo organas, būdingas tik didelėms ir brandžioms kompanijoms, tačiau taip anaiptol nėra. Greitai augančiam inovatyviam verslui neretai būtent to ir trūksta stabilumui bei tvarumui užtikrinti.

Andris K. Berzins, Latvijos rizikos kapitalo fondo „Change ventures“ partneris atskleidžia, kodėl startuoliui yra svarbu turėti valdybą, kaip ją formuoti ir kaip užtikrinti produktyvius valdybos susirinkimus.

Komercializavimo strategija – būtina

Anot pašnekovo, net ankstyvojoje startuolio stadijoje, kuomet visas dėmesys yra skirtas produkto vystymui, būtina turėti to produkto ar paslaugos komercializavimo strategiją, žinoti, kurie įmonėje dirbantys asmenys neša pagrindinę atsakomybę už priimamus įmonės vystymosi sprendimus.

„Jeigu ankstyvos stadijos startuolis planuoja ateityje vystyti verslą pasitelkiant išorės investuotojus, labai rekomenduoju iš anksto išsigryninti vidinių procesų struktūras, pavyzdžiui, įsisteigti valdybą ir atsirinkti į ją svarbiausius įmonės sprendimų priėmėjus, kuriems labiausiai rūpi įmonės veikla ir rezultatai“,- pataria K. Berzins.

Dalindamasis patirtimi pašnekovas teigia, jog prieš steigdami bet kokį vidinį įmonės kontrolės modelį, būtinai turite apgalvoti ir tokius variantus: jeigu būsimas jūsų startuolio investuotojas turės tik labai mažą dalį įmonės akcijų, galbūt jam verta pasiūlyti valdybos nario poziciją, be galimybės balsuoti, tik patarti? Galimybių yra įvairių, tačiau turint aiškią komandos, kuri priima sprendimus, struktūrą, galima išugdyti discipliną kompanijos valdyme.

„Žinoma, jeigu ankstyvos stadijoje startuolis nusprendžia ateityje neieškoti papildomos išorės investicijos, o naudoti tik savo turimą kapitalą – tuomet įmonės struktūros klausimai, mano nuomone, nėra ankstyvosios stadijos startuolio prioritetas“,- sako K Berzins.

Kaip sukurti valdybą?

„Mano nuomone, valdybą turi sudaryti trijų kategorijų nariai: startuolių įkūrėjai, investuotojai ir nepriklausomi vadovai. Renkantis investuotoją, svarbu atsižvelgti į jo turimą patirtį su startuoliais – ar kituose startuoliuose tas asmuo yra buvę valdybos narių sudėtyse, kokią matomą naudą pavyko sukurti. Šiems atsakymams patvirtinti, rekomenduoju susisiekti su tais startuoliais, kuriuose būsimas jūsų investuotojas užėmė valdybos nario poziciją ir paprašyti suteikti grįžtamąjį ryšį: kokios yra investuotojo asmeninės savybės, ar jis geba būti konstruktyvus ir naudingas priimant sprendimus“,- teigia pašnekovas.

Pasak jo, nepriklausomi valdybos nariai yra reikalingi jau daugiau pažengusiam startuoliui, kuomet yra ieškoma didesnių investicijų į įmonės veiklą. Tuomet nepriklausomi valdybos nariai gali labai pasitarnauti priimant sprendimus, kuomet iškyla nesutarimai tarp startuolio kūrėjo ir investuotojo. Renkantis šiuos asmenis į valdybos narių pozicijas, labai rekomenduoju atkreipti dėmesį į jų patirtį būtent toje srityje, kurioje veikia pats startuolis. Nepriklausomas valdybos narys turi puikiai išmanyti jūsų veiklos industriją ir turėti patirties sprendžiant įvairius joje kylančius iššūkius.

Pasiruošti susirinkimams

Svarbiausias produktyvaus susirinkimo veiksnys – itin atsakingas visų valdybos narių pasiruošimas spręsti iškeltus klausimus, tad pašnekovas rekomenduoja tinkamai pasiruošti.

„Iš savo 20-ties metų patirties dalyvaujant valdybos narių susitikimuose, galiu rekomenduoti keletą svarbių dalykų. Trys dienos prieš susitikimą, blogiausiu atveju prieš 24 valandas, svarbu informuoti visus valdybos narius apie būsimo susirinkimo temą, perduoti visą reikalingą informaciją susipažinimui. Laikantis šios taisyklės jūs daug efektyviau galėsite diskutuoti su sprendimų priėmėjais susitikimo metu ir turėsite daugiau laiko strategijos formavimui“,- įsitikinęs K. Berzins.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.