...

Sukūrė džiungles Vilniaus širdyje

Verslas

2019.06.12

Autorius: Agnė Liubertaitė

Temos: .

Sukūrė džiungles Vilniaus širdyje

Asta Meschino. Iš asmeninio albumo

Verslininkė Asta Meschino (47) restoranų verslo srityje tikrai nėra naujokė. Naujausiu jos ilgų metų patirties ir darbo vaisiumi galima vadinti antrus metus skaičiuojantį „Spritz Summer Garden“ kiemelį, kuris akimirksniu patraukė vilniečių dėmesį. Apie džiaugsmus ir vargus steigiant vietą, kokios, pasak pašnekovės, Vilniuje daugiau niekur nerasi, kalbamės su pačia A. Meschino.

Svajojo ilgus metus

„Spritz Summer Garden“ kiemelio duris atvėrė praėjusią vasarą ir šiemet atšventė jau antrojo sezono atidarymą. Terasa įsikūrusi vienoje gražiausių sostinės vietų – Pilies gatvėje – kaip ledainės „Soprano“, kurios bendraįkūrėja taip pat yra A. Meschino, dalis. Pašnekovė prisimena, kad poreikis turėti gražų kiemelį kirbėjo jau labai seniai, bet vis nepavykdavo realizuoti šios idėjos.

„Ledainė turėjo nuostabų kiemą, kurio vis nepavykdavo panaudoti, o praėjusiais metais gavome leidimus jį pagaliau įsirengti“, – prisimena A. Meschino. Kaip pati sako, tam buvo ruošiamasi bene 15 metų kiekvieną dieną. „Norėjome, kad tai būtų ne tik ledainė, bet ir turėtume savo atskirą kiemelį su puikiais gėrimais, kokteiliais, itališkomis pjadinomis. Labai džiaugiamės, kad vilniečiai taip svetingai mus priėmė, projektas labai pasiteisino ir greitai visi mus atrado“, – džiaugiasi verslininkė ir priduria, kad per dvejus metus „Spritz Summer Garden“ vis labiau gražėja ir atsinaujina.

„Mūsų filosofija yra būti nuostabiam, jaukiam, mielam kampui, kur gali tiesiog ateiti ir praleisti vakarą su draugais“, – kalba A. Meschino.

Svarbu prisitaikyti

Paklausta apie konkurenciją, pašnekovė sako jos niekada nejautusi. Anot jos, kur kas svarbiau stebėti savo darbą ir kasdien tobulėti nei žvalgytis į kitus. Verslininkė kalba, kad Pilies gatvė yra labai turistinė ir jai pačiai, kaip vilnietei, labai smagu, kad į šią gatvę jau galima prisišaukti ir vilniečių: „Pastebime, kad užsieniečiai dažniausiai mėgaujasi mūsų ledais, o vilniečiai jau renkasi kiemelį.“

Pačią vietą A. Meschino prilygina Palangos Basanavičiaus gatvei. Pasak jos, žiemą Pilies gatvė tiesiog miršta, o atsigauna nebent savaitgaliais. Tačiau „Spritz Summer Garden“ gyvuoja ne tik vasarą – kitus metų laikus tiesiog stengiamasi „patobulinti“, neprarandant lojalių lankytojų. „Mes stengiamės ir žiemą jį išnaudoti, turime stogą, stengiamės priimti svečius bet kokiu metų laiku. Šią žiemą sulaukėme norinčiųjų išgerti karštos arbatos, karšto vyno, pakabinome kalėdinių dekoracijų“, – pasakoja verslininkė.

A. Meschino įsitikinusi, kad maitinimo versle kasmet reikia ką nors bent minimaliai keisti, tačiau klaidų per šiuos dvejus metus neįžvelgia. „Nuolat dirbdamas tu stebi ir matai, kas yra ne taip, ir situaciją taisai. Aš nevertinu to kaip klaidų. Pavyzdžiui, ilgai svarstėme, ar terasą dengti stogu, ar palikti skėčius. Tokio dydžio terasai tai labai didelė investicija, bet ilgai skaičiavome ir supratome, kad tai atsipirks. Todėl turime stogą, kurį bet kada galime atidaryti ar uždaryti“, – dėsto pašnekovė.

Paklausta, kuo per šiuos dvejus metus A. Meschino yra labiausiai patenkinta, verslininkė atskleidžia: „Labiausiai didžiuojuosi savo personalu ir žmonėmis, kurie pas mus ateina. Tai labai graži publika.“

Reaguoja į plastiko problemą

Visas „Spritz Summer Garden“ kiemelis yra išpuoštas įvairiaspalvėmis dirbtinėmis gėlėmis. Pašnekovė pripažįsta, kad dėl plastiko naudojimo jie jau yra gavę nemažai priekaištų. Tačiau A. Meschino pabrėžia, kad terasos dekoracijos bus naudojamos itin ilgai, todėl yra kruopščiai prižiūrimos, o žiemą sandariai supakuojamos, kad joms nieko nenutiktų ir jos būtų naudojamos dar ilgiau. Ji įsitikinusi, kad būtent įspūdingos dekoracijos padeda sukurti išskirtinę kiemelio nuotaiką ir atmosferą.

„Kokią egzotiką mes galime sukurti Lietuvoje? Mūsų augalai yra tokie, kokie yra, jie auga trumpai ir palmės pas mus neužsiauginsi. Todėl labai džiaugiuosi mūsų kiemelio estetiniais sprendimais būtent dėl tos džiunglių nuotaikos“, – kalba moteris. Verslininkė pabrėžia, kad jai pačiai ekologija yra itin svarbi, todėl šiemet buvo nuspręsta pradėti naudoti metalinius šiaudelius. Plastiko problemą suvokti jai padėjo ir asmeninė patirtis.

„Šią žiemą keliavau aplink pasaulį ir dvi savaites plaukiau vandenynu. Negalėjau patikėti, kiek vandenyne yra šiukšlių ir plastiko. Tu plauki atvirame vandenyje ir gali matyti plaukiančias dėmes, susiformavusias iš butelių, šiukšlių, šaukštelių, šiaudelių… Per pastaruosius 25 metus plaukiau aplink pasaulį gal šeštą ar septintą kartą, tačiau anksčiau to niekada nebuvau mačiusi“, – pasakoja verslininkė. Ji neslepia, kad maitinimo verslui plastikinė tara yra labai patogi, todėl nebuvo lengva pereiti prie ekologiškesnio naudojimo, tačiau pirmieji žingsniai jau žengti ir „Spritz Summer Garden“ stengsis maksimaliai prisidėti prie taršos mažinimo.

Kurti viską lyg sau pačiam

A. Meschino rūpinasi ne tik „Spritz Summer Garden“ kiemeliu, bet taip pat yra viena iš kelių garsių sostinės restoranų, tokių kaip Užupio picerija, „Da Antonio“ ar „Soprano“ ledainės bendraįkūrėja. Kaip ji pati sako, savo meilės visoms šioms vietoms skiria vienodai.

 

„Didžiausias komplimentas būna, kai pas mus ateina italai ir sako, kad tokio skanaus maisto dar nevalgė net Italijoje.“

A. Meschino

 

„Mes viską kuriame orientuodamiesi į save. Norėjome skaniai valgyti – įkūrėme restoraną, norėjome ledų – atidarėme ledainę. Nuolat ką nors tobuliname, puoselėjame, o didžiausias komplimentas būna, kai pas mus ateina italai ir sako, kad tokio skanaus maisto dar nevalgė net Italijoje“, – juokiasi pašnekovė, pridurdama, kad lietuviai dabar keliauja gerokai daugiau, todėl supranta tikrą skonį ir autentiškumą. Ji pabrėžia, kad jai svarbu kurti tokią aplinką, kurioje pačiam būtų gera ir malonu, kurioje augtum, tobulėtum ir kur tiesiog norėtum būti.

A. Meschino įsitikinusi – jeigu tiki tuo, ką darai ir atsiduodi tam šimtu procentų, viskas bus gerai. Kurti viską taip, lyg kurtum sau pačiam, ir yra verslininkės sėkmės formulė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.