...

Kada įmonėje būtina kurti darbo tarybą?

Verslas

2019.07.05

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Kada įmonėje būtina kurti darbo tarybą?

J. Navikienė Iš asmeninio albumo

Įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas liberalizavo darbo santykius, tačiau atnešė ir naujų pareigų, kurias lig šiol įvykdo ne visi darbdaviai. Verslas dėl aplaidumo, o kai kuriais atvejais piktnaudžiavimo nežinojimu nesudaro darbo tarybos, kuri šiuo metu yra privaloma jau ir mažoms įmonėms bei jaunam verslui. Mokymų įmonės „Count line“ lektorė, auditorė Jurgita Navikienė dėsto svarbiausius aspektus, sudarant darbo tarybą, bei riziką, vengiant šios atsakomybės.

Gina darbuotojų interesus

Darbas įmonėje gali vykti sklandžiai tik tada, jei darbuotojai jaučiasi saugiai ir visiškai pasitiki įmonės vadovybe. Vis dėlto kartais žodinio susitarimo per maža, tad įteisinta privalomoji darbo taryba turėtų užtikrinti daugiau stabilumo darbuotojams.

„Darbo tarybos paskirtis įmonėje aiški ir konkreti – pirmiausia ji turi ginti darbuotojų interesus. Tai reiškia, kad įmonė savo viduje turi sukurti organą, kuris pasipriešintų darbdaviui, jeigu jis nesilaikytų darbo teisės normų. Būtent dėl šios priežasties kai kurie darbdaviai ir netrykšta entuziazmu sudaryti sąlygas darbo tarybos atsiradimui. Juk iniciatyvos teisė dėl darbo tarybos išrinkimo yra būtent vadovo prievolė. Be šio veiksmo bent jau pirmoji darbo taryba atsirasti negali“, – atskleidžia pašnekovė.

Yra išimčių

J. Navikienė atkreipia dėmesį, kad suklusti turėtų ne kiekvienas verslininkas, mat prievolė sudaryti darbo tarybas taikoma ir mažoms įmonėms, bet tik tokioms, kurių darbuotojų skaičius yra didesnis nei 20 žmonių. Taip pat darbo tarybos nereikia ir tuo atveju, kai veikia profesinė sąjunga ir jai priklauso Darbo kodekse numatytas reikiamas skaičius darbuotojų.

„Kas dėl profesinės sąjungos, dažniausiai įsivaizduojame labai dideles įmones, kuriose dirba šimtai ar net tūkstančiai darbuotojų. Kadangi Lietuvoje vyrauja mažos ir labai mažos įmonės, kuriose darbuotojų skaičius svyruoja nuo 1 iki 20 ar 50, pabrėžtina, kad kiekvienoje įmonėje, turinčioje bent 20 ir daugiau darbuotojų, darbo taryba privalo atsirasti“, – teigia J. Navikienė.

Viskas priklauso nuo darbdavio

Sukuriant darbo tarybą, didžiausią vaidmenį atlieka įmonės vadovas. Būtent vadovo atsakomybė yra paskirti komisiją, kuri vykdys darbo tarybos rinkimus.

„Tačiau kaip gali įvykti darbo tarybos rinkimai, jeigu, pavyzdžiui, vadovas „pamiršo“ parašyti įsakymą dėl darbo tarybos rinkimų komisijos paskyrimo? Arba šią prievolę ignoruoja? Ar darbuotojai gali priversti vadovą tai atlikti? Turbūt kad ne. Dažnas darbuotojas net nežino, kokiam tikslui sukurta darbo taryba ir kada ji turi atsirasti“, – svarsto pašnekovė.

Jeigu iš darbuotojų nekyla noras dalyvauti tarybos rinkimuose, auditorė pabrėžia, itin svarbu žinoti, kad po pusės metų privaloma ir vėl paskirti darbo tarybos rinkimų komisiją.

„Tokia ir kitos situacijos, kai darbuotojai nesutinka kandidatuoti į darbo tarybą, yra aptartos Darbo kodekse. Procedūrinius klausimus rasite aprašytus nuo 169 iki 176 straipsnio. Svarbu pabrėžti – darbdavio vadovas turi nepamiršti, kad po neįvykusių darbo tarybos rinkimų praėjus pusei metų vėl reikia paskirti darbo tarybos rinkimų komisiją“, – atskleidžia J. Navikienė.

Gresia atsakomybė

Nors darbo tarybos būtinybė įforminta jau daugiau nei prieš metus, anaiptol ne visos įmonės šias tarybas jau yra išsirinkusios. Auditorė atkreipia dėmesį, kad taisyklių nesilaikančio verslo laukia atsakomybė. Vis dėlto J. Navikienė tikina, kad darbo taryba turėtų atsirasti ne vien dėl gresiančių baudų, bet ir dėl pačios įmonės gerovės.

„Nors už darbo tarybos nesudarymą įmanoma gauti administracinę baudą, manau, šis organas įmonėse turi atsirasti ne tik dėl galimų nuobaudų. Taip, yra daug taisyklių, procedūrų ir terminų, kuriant darbo tarybą, tačiau ji skirta ne tik išreikšti prieštaravimus darbdaviui, bet yra ir puikus įrankis pagelbėti darbdaviui spręsti darbo ginčus ir teikti pasiūlymus dėl darbo sąlygų gerinimo“, – teigia J. Navikienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.