...

Ką turi pasiūlyti darbdavys, siekiantis pritraukti talentą?

Verslas

2019.08.12

Autorius: Kamilija Linkutė

Temos: , .

Ką turi pasiūlyti darbdavys, siekiantis pritraukti talentą?

Laura Rimkutė Iš asmeninio albumo

Dažnam darbdaviui tenka susidurti su situacija, kai neturi ką pasiūlyti šiuolaikiniam darbuotojui. Anksčiau darbuotoją galėdavo pritraukti modernios poilsio erdvės, siūlančios įvairių pramogų biure, tačiau dabar tai jau po truputį tampa atgyvena. Kas darbo vietoje svarbiausia šiuolaikiniam jaunimui, pasakoja verslo psichologė Laura Rimkutė.

Biure ieško vietos ir darbui, ir meditacijai

Dabartinėje organizacijų rinkoje vyrauja atviro tipo biurai, tačiau būtent jaunimas dažnai ir reikalauja tokios darbo aplinkos. „Jeigu organizacija yra sukūrusi bendras erdves, kurios yra šviesios ir jaukios, tačiau jose taip pat galima rasti ir savo tylos kampą, kur gali ateiti ir dirbti – pakalbėti telefonu, ir išgerti kavos ar pamedituoti… Jeigu yra galimybė pasitraukti iš tos bendradarbiavimo erdvės į kokią atokesnę vietą, man atrodo, tada turime pusiausvyrą, kuri visiškai tenkina šiuolaikinio darbuotojo lūkesčius“, – teigia pašnekovė.

Darbdaviai rinkoje spaudžiami į kampą

Nors darbdavys itin lanksčiai stengiasi siūlyti įvairiausias pramogas biure, vis dažniau girdimas noras dirbti iš namų. Vis dažniau girdžiu iš savo klientų, kad jie turi darbuotojų, kurie net negyvena Lietuvoje. Darbdavį tai tenkina, nes jam svarbiausia, kad būtų atliktos užduotys, už kurias tas žmogus yra atsakingas“, – tikina L. Rimkutė.

Noras dirbti nuotoliniu būdu darbdaviui iškelia nemažai iššūkių, tačiau organizacija iššūkius turi spręsti, nes dažnu atveju nėra darbuotojų, gebančių pakeisti tuos, kurie reikalauja dirbti iš namų. Pašnekovė mano, kad darbdaviai rinkos situacijoje yra šiek tiek spaudžiami į kampą ir mokomi duoti daugiau pasitikėjimo, suteikti tos laisvės žmonėms. L. Rimkutė įsitikinusi, kad ateityje ši tendencija tik augs. Jos teigimu, ateityje nestigs organizacijų, siūlančių atlygį už atliktus darbus, o ne už sėdėjimą aštuonias valandas biure.

Kartų skirtumai atsispindi ir darbo erdvės reikalavimuose

Nors jaunasis darbuotojas yra itin išrankus, tam tikrą atsvarą kuria vyresnės kartos darbuotojai: „Jaunesniajai kartai svarbu, kad ji turėtų susibūrimų ir bendravimo erdvę. Pats biuro erdvumas, kur tu gali važinėtis paspirtuku, riedlente ar bet kokia kita priemone… Visa tai yra atributai, kurie visiškai nėra svarbūs, jeigu organizacijoje dirbtų vyresnio amžiaus darbuotojai.“

Pašnekovė sako, kad dažnai organizacijos, besivaikydamos biurų madas, neatsižvelgia į tikruosius darbuotojų poreikius: „Pastato stalo futbolą ar kitus žaidimus ir tie stalai dulka, nes tiesiog tos kartos darbuotojai niekada taip ir nesinaudoja tomis galimybėmis. Kitos kartos vertina kitus motyvavimo dalykus. Vieni prisiriša prie aplinkos, kitiems svarbu sveikatos draudimai ir kitos privilegijos, kurios kol kas mažiau aktualios jaunimui.“

Stalo futbolo stalai nebepritraukia darbuotojo

Jaunosios kartos darbo poreikiams augant, darbdaviui vis sunkiau pasiūlyti ką nors naujo. „Tai, kas tampa norma pas visus, nebetampa išskirtinumu. Stalo futbolas darosi kaip privalomas arba savaime suprantamas dalykas. Kai Lietuva atkūrė nepriklausomybę, žmonėms atrodė išskirtinumas gauti atlyginimą ne vokelyje, o oficialiai. Tačiau dabar mums kyla juokas vien nuo minties apie tokį darbdavio išskirtinumą… Visgi kai kurios organizacijos kovoja dėl talentų ir ieško naujų būdų, ką galėtų padaryti savo išskirtinumu ir kas taptų jų panašumu, padedančiu pritraukti darbuotojų“, – dėsto pašnekovė ir pamini, kad yra IT bendrovių, siūlančių ne tik užkandžių, bet ir visą maitinimą, kad pritrauktų naujų talentų.

Jaunimą motyvuoja ne tik smagus laiko praleidimas darbe

Tačiau ne visuomet materialiniai daiktai iš tiesų pritraukia talentingą darbuotoją. „Visos materialinės priemonės yra labai smagios, bet jaunimą motyvuoja ne tik tai, kad darbe galėsiu smagiai praleisti laiką, mane pamaitins ir bus linksma su bendraminčiais“, sako verslo psichologė.

L. Rimkutės nuomone, organizacijos galėtų pozicionuoti save kaip auginančios talentus ir besirūpinančios darbuotojų profesine ateitimi: „Organizacija gali pritraukti jaunimą siūlydama jam mentorystės programas ar kviesti jaunimo autoritetus į organizaciją dalintis patirtimi… Įvairios paskaitos, pranešimai, konferencijos, kurios dėtų pagrindus tolesnei to jauno žmogaus karjerai ir rodytų, kad organizacija darbuotoją augina ir kaip profesionalą, ir kaip žmogų. Šis aspektas daugeliu atvejų yra dar svarbesnis pasirinkimas negu fizinį komfortą užtikrinantys atributai.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.