...

Vabzdžių augintojams sprendimą siūlantis startuolis pritraukė 170 tūkst. eurų

Verslas

2019.10.04

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Vabzdžių augintojams sprendimą siūlantis startuolis pritraukė 170 tūkst. eurų

Vabzdžių augintojams sprendimą siūlantis startuolis pritraukė 170 tūkst. eurų Iš asmeninio albumo

Mantės Šidlauskaitės įkurtas startuolis „Cogastro“ pritraukė solidžią, 170 tūkst. eurų siekiančią investiciją ir prisijungė prie „70 Ventures“ startuolių akceleratoriaus.

„Cogastro“ siekia padidinti tvarų pašarų ir maisto vartojimą, stiprinant iš vabzdžių gaunamų baltymų rinką. Tam pasitelkiamos šioje srityje itin reikalingos informacinės technologijos.

„Dėl savo duomenų analizės įrankio vartotojai galės priimti duomenimis pagrįstus sprendimus, kad padidintų vabzdžių auginimo efektyvumą ir gamybos apimtį. Sistema leis kontroliuoti procesą ir rezultatus, užtikrinant nuolatinę gaminio kokybę“, – pasakoja M. Šidlauskaitė.

„Cogastro“ sukurta programinė įranga daugiausia dėmesio skiria trims sritims: sekimui, ūkio našumui ir patogumui.

Anot M. Šidlauskaitės, toks sprendimas rinkoje buvo reikalingas, nes iki šiol dauguma vabzdžių fermas turinčių ūkininkų stebi savo operacijas ir vabzdžių gyvenimo ciklą rankiniu būdu – žymėdamiesi viską popieriuje, kai kurie „Excel“ lentelėse, o kai kurie nestebi to visai, taip prarasdami dalį savo efektyvumo.

„Tai užima daug laiko, lengva padaryti klaidų ir nėra jokių standartų ar gairių, kokius duomenis rinkti, kaip ir kada tai daryti. Tačiau „Cogastro“ yra skirtas stebėti, valdyti ir prognozuoti visam procesui, pradedant žaliavų tiekimu ir baigiant galutinio produkto pardavimu. Stebėjimas leidžia ūkiui optimizuoti produktyvumą, padidinti derlių. Didesniam patogumui duomenys saugiai laikomi debesyje, kur juos galima bet kada peržiūrėti nuotoliniu būdu, kur nori ūkio savininkas“, – atskleidžia verslininkė.

Idėja iš asmeninio poreikio

Vabzdžių auginimo duomenims stebėti skirtos automatizuotos sistemos idėja M. Šidlauskaitei kilo tuomet, kai ji pati pradėjo auginti valgomuosius vabzdžius. Būtent tada ji pastebėjo valdymo įrankių trūkumą. Vabzdžių augintoja prisimena, koks netikslus būdavo duomenų surašymas, o eksperimentavimas su įvairiomis veisimo programomis ir vabzdžiais, neturint tikslių duomenų, neatnešdavo reikiamos naudos. M. Šidlauskaitė suprato, kad tik konkretus duomenų sekimas gali atnešti aukštesnių galutinių rezultatų, o technologijų pasitelkimui įtakos turėjo ir ankstesnė moters veikla.

„Prieš pradėdama auginti vabzdžius, dirbau IT įmonėje, kurioje vyravo tokia kultūra, kad jei kažkas gali būti automatizuota, tu tai automatizuoji“, – šypteli pašnekovė.

Du investuotojai

Idėja susidomėjo ir jos potencialą įžvelgė rizikos kapitalo priemonė „Akceleravimo fondas“, pagal kurią veikia „70Ventures“, įgyvendinama per „Verslo finansavimo fondą, finansuojamą iš Europos regioninės plėtros fondo“. Jo valdytoja – „Invega“, steigėjos – Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Finansų ministerija ir „Invega“. Antrąją investiciją skyrė privatus investuotojas Josas Dikhoffas.

Paklaustas, kodėl investavo į šią idėją, J. Dikhoffas pabrėžia, kad daug ką lėmė pačios įkūrėjos užsidegimas idėja ir galimybė įrodyti, kad tas užsidegimas padės sprendžiant realią verslo problemą. „70 Ventures“ partneris Gytenis Galkis priduria, kad investuotojai pamatė rinkos potencialą ir suprato, kad M. Šidlauskaitės turima patirtis puikiai sprendžia šios rinkos problemas.

„Cogastro“ įkūrėjų aistra vabzdžių auginimui, struktūrizuotas verslo požiūris ir pramonės žinios gali padėti patenkinti greitai augančius valgomųjų vabzdžių auginimo rinkos poreikius, todėl tai gali būti pelninga investavimo galimybė“,- sako G. Galkis.

M. Šidlauskaitė atskleidžia, kad investicija bus skirta bandomosios produkto versijos parengimui ir pristatymui pagrindinei ūkių grupei, kuri išreiškė susidomėjimą ja ir norėjo ją naudoti.

Ekspertai

Gytenis Galkis

Gytenis Galkis

Partneris / „70 Ventures“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.