...

Senoviniams daiktams suteikia naują gyvenimą

Verslas

2019.10.08

Autorius: Inga Kazakevičiūtė

Temos: .

Senoviniams daiktams suteikia naują gyvenimą

Ramona Žalakevičienė Iš asmeninio albumo

Elektroninės vintažinių, subtilių, elegantiškų, išskirtinių, kruopščiai atrinktų ir išliekamąją vertę bei savo istoriją turinčių daiktų parduotuvės „Subtilūs atradimai“ įkūrėja Ramona Žalakevičienė (39) parduodamų prekių ieško visoje Europoje: dalyvauja aukcionuose, mugėse, lankosi įvairiose antikvarinėse parduotuvėlėse, žymiuose blusų turguose. Ji dairosi išlikusių antikvarinių ir vintažinių daiktų, o ypač daug dėmesio skiria porcelianui.

„Daugiausia siūlome įsigyti Belle Époque (1871–1914) laikotarpiu pagamintų daiktų. Siekiame į Lietuvą atgabenti geriausius meistrystės pavyzdžius, suteikti galimybę prisiliesti prie istorijos, įsigyti daiktų, kurie kažkada puošė gražiausius Europos, o gal ir prieškarinius lietuvių namus. Orientuojamės į daiktus, kurie būtų ne tik gražūs, pagaminti geriausių Europos meistrų, bet ir tinkami naudoti jaukioje kasdienybėje“, – pagrindinį „Subtilių atradimų“ veiklos tikslą pabrėžia R. Žalakevičienė.

Svajonės kurti gražią aplinką išsipildymas

Pasak parduotuvės įkūrėjos, verslo idėja gimė iš meilės grožiui, menui, kultūrai, istorijai, estetikos principams ir siekiui kurti jaukius bei išskirtinius namus. „Mano tėvų namuose visuomet vyravo geras skonis, elegancija ir subtilumas. Man regis, verslo pradžia galėčiau vadinti vieną savo vestuvinę dovaną – šeimos porceliano servizą, kurį gavau iš močiutės. Jos teigimu, tokį turėjo turėti kiekviena save gerbianti Smetonos laikų nuotaka. Istorijos apie jaukius vakarus, baltas staltieses, sidabrinius įrankius ir stalo porcelianą mane tiesiog pakerėjo. Pajutau nostalgiją tam metui, norą suprasti, kuo džiaugėsi, kuo didžiavosi ir ką brangino mano šeima tarpukario Lietuvoje. Žinoma, tai tik daiktai, tačiau juk jie yra gyvoji istorija, pasakojanti, koks anksčiau buvo gyvenimas, ko žmonės troško, kuo gyveno, kokios buvo mados, skonis“, – apie įkvėpimą, padėjusį atsirasti vintažinių daiktų parduotuvei, pasakoja pašnekovė.

Ji prisimena, kad nuo to laiko savo namams dekoruoti ėmė rinktis tik senovinius daiktus – siekė, kad ją nuolat suptų grožis ir istorija: „Šiuolaikiniame masinės produkcijos pilname pasaulyje tokie daiktai padeda stiprinti jaukiuose namuose gyvenančio asmens individualumą. Dažnai vintažinis daiktas būna labai retas arba apskritai vienintelis toks, todėl kituose namuose jo neišvysi.“

Susižavėjusi senoviniais daiktais, R. Žalakevičienė su vyru iš kelionių grįždavo vis su kokiu nors puikiu atradimu, senovinių daiktų įsigydavo ir Lietuvoje. Savo idėjomis juodu užkrėtė draugus ir artimuosius, žinia sklido vis plačiau, kol galiausiai prieš porą metų atsirado „Facebook“ paskyra „Subtilūs atradimai“, o 2018 m. pabaigoje – ir elektroninė parduotuvė.

„Subtilūs atradimai“ yra svajonės išsipildymas. Daug metų dirbau teisinį darbą, kuriame nestigo savirealizacijos ir karjeros galimybių, tačiau vieną dieną visgi supratau, kad esu pasirengusi kažkam naujo, neišbandyto ir nepaprastai įtraukiančio – gyvenimui, kupinam meno, gražių daiktų ir jų istorijų. Tad nutariau nepaleisti savo svajonės“, – pasakoja R. Žalakevičienė.

Sunkiausia pakeisti nusistovėjusį požiūrį

„Mums svarbiausia, kad daiktas prigytų namuose, teiktų džiaugsmo, puoštų, būtų funkcionalus, turėtų sąsajų su istorija. Norime, kad mūsų siūlomi pirkiniai būtų vienetiniai, išskirtiniai ir viršytų įsigyjančiojo lūkesčius“, – dėsto verslininkė. O kad taip būtų, pasak jos, reikia siūlyti išskirtinius, geros kokybės daiktus už prieinamą kainą, fotosesijomis atskleisti daikto žavesį ir tarsi pasufleruoti, kaip jis galėtų atrodyti interjere. Kitas itin svarbus dalykas – išsamūs, vaizdingi ir kūrybiški aprašymai, nupasakojantys daikto istoriją. Be to, įsigijimo proceso patogumą užtikrina elektroninė parduotuvė.

Pašnekovė teigia, kad „Subtilūs atradimai“ – nedidelis šeimyninis verslas, veikiantis elektroninėje erdvėje, todėl pradinėms investicijoms pakako asmeninių santaupų. Pasak jos, sudėtingiausias dalykas ir veiklos pradžioje, ir dabar yra ne investicijos, mat papildomų lėšų reikia ir daiktų paieškos kelionėms po Europos šalis, o žmonių požiūrio keitimas.

„Svarbu keisti žmonių nuomonę apie senovinius daiktus. Deja, sunkus mūsų tautos likimas lėmė, kad neišliko nei šių daiktų, nei jų naudojimo kultūros. Juk pasirinkimas namuose turėti senovinių daiktų yra ir savotiška investicija į save – šie daiktai tampa tavo istorija, atspindi tavo gyvenimą, pomėgius. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje klesti gero ir skanaus maisto kultas, tačiau labai svarbus ir jo pateikimo būdas: stalo dekoravimas, indai, įrankiai, aksesuarai. Kitas svarbus aspektas – meistrystė. Išskyrus retas išimtis, niekas nebegamina daiktų taip, kaip tą darė anksčiau. Mažai dabartinių daiktų yra pajutę meistro rankų šilumą. Daugelis senovinių daiktų išliko nepakitę visą šimtmetį, manau, kad puikiai tvers ir dar šimtą metų. Būtent šią žinią svarbu kuo plačiau iškomunikuoti“, – aiškina R. Žalakevičienė.

Ji pasakoja, kad vystydama savo veiklą didžiausio palaikymo nuo pat pradžių sulaukė iš vyro ir tėvų – jie padėjo moters svajonę paversti realybe. Nuo šių metų pradžios moteris „Subtiliems atradimams“ skiria didžiausią dėmesį – vintažinių daiktų parduotuvė virsta pagrindine jos veikla. „Aš esu ir kūrybininkė, ir fotografė, ir rinkodaros, apskaitos, teisės bei komunikacijos specialistė“, – šypteli parduotuvės įkūrėja. Tačiau parduotuvės veikla nebūtų įmanoma be didžiausio pagalbininko – R. Žalakevičienės vyro, lydinčio ją kelionėse, besirūpinančio daiktų siuntimu, kuris yra labai svarbi sritis, mat subtilius ir lengvai dūžtančius gaminius būtina gerai supakuoti.

Svarbu atskleisti daikto istoriją

„Stengiamės žinią apie save skleisti ne tik pasitelkdami socialinius tinklus, bet ir bendraudami tiesiogiai. Ypač daug dėmesio skiriame turiniui ir gražiam pateikimui. Man nepaprastai gražu, kai daiktai atgyja nuotraukose, kai galima papasakoti nepaprastą jų sukūrimo istoriją. Juk jie tiek išgyveno, daugelis – net du pasaulinius karus, tad norisi, kad ir toliau džiugintų bei keltų susidomėjimą, puoštų namus, pasitarnautų džiaugsmingiems šeimos ir draugų susitikimams. Manau, kad grožio siekiamybė įgimta visiems – tereikia ją pažadinti ir puoselėti. Savo nuotraukomis ir pateikiamomis istorijomis būtent tą ir stengiamės daryti“, – pagrindinius komunikacijos principus dėsto R. Žalakevičienė.

Ji pastebi, kad parduotuvės klientai paprastai yra išsilavinę, suprantantys, kas yra meistrystė, kokybė ir gražus gyvenimas, savo namus norintys puošti išskirtiniais daiktais. „Puikiai suprantu, kad grožio samprata yra reliatyvi, bet visgi siūlydama daiktus vadovaujuosi pagrindiniu kriterijumi: ar aš norėčiau, kad šis daiktas puoštų mano namus. Šiaip ar taip, toks daiktų atrankos kriterijus pasirodė esąs pats veiksmingiausias. Gerai prisimenu visus iškeliavusius daiktus ir juos įsigijusius žmones, esant galimybei visada pasiūlau papildyti turimą kolekciją. Pasitaiko prašymų surasti tam tikrą daiktą, tačiau juos ne taip lengva įgyvendinti – tikimybė rasti senovinio komplekto dalis yra labai nedidelė“, – aiškina pašnekovė.

Savas verslas – gyvenimo būdas

Vintažinių daiktų parduotuvės įkūrėja pabrėžia, kad „Subtilūs atradimai“ skatina lėtą gyvenimo būdą ir yra alternatyva masiniam vartojimui. Pasak jos, „Subtilūs atradimai“ visų pirma yra gyvenimo būdas, padedantis kasdienybėje atrasti stebuklą ir matyti grožį.

Svarstantiesiems apie savo svajonių pavertimą realybe ir verslo pradžią R. Žalakevičienė pataria neužmiršti, kad nuosavas verslas yra ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas, kurį reikia nuolatos puoselėti. Kad naujoji veikla netaptų apmaudžiu nusivylimu ir didele finansine našta, ji siūlo pradėti po truputį ir taip suprasti savo teikiamos paslaugos ar prekės potencialą: „Svarbiausia degti noru, gyventi tuo, ką darai, ir išdrįsti pradėti: protingai pradėjus, blogiausia, kas gali atsitikti, bus dar viena nauja pradžia.“

„Subtilūs atradimai“

548-1570514409-623289.jpg 548-1570514409-917389.jpg 548-1570514409-951342.jpg 548-1570514409-485180.jpg 548-1570514409-621032.jpg 548-1570514409-337690.jpg 548-1570514409-308523.jpg 548-1570514409-709430.jpg 548-1570514409-726800.jpg 548-1570514409-162419.jpg 548-1570514409-842807.jpg 548-1570514409-583603.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.