...

10 novatoriškų Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių gaminų, kurie stebina pasaulį

Verslas

2019.10.17

Autorius: BZN Start

Temos: , .

10 novatoriškų Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių gaminų, kurie stebina pasaulį

10 novatoriškų Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių gaminų, kurie stebina pasaulį Iš asmeninio albumo

Gamtai draugiški audiniai iš kavos tirščių, jūros dumblių, mėtų, masažinis megztinis prisotintas vitaminu E, rankas šildančios odinės pirštinės. Visa tai – ne užsienio inovacijos, o Lietuvos bendrovių kūrybos rezultatas. Tai, kad Lietuvoje gausu aprangos ir tekstilės inovacijų, galima bus įsitikinti spalio 17-19 d., „Litexpo“, vyksiančioje didžiausioje Baltijos šalyse specializuotos aprangos ir tekstilės verslo parodoje „Baltic Fashion & Textile Vilnius“, rengiamoje Lietuvos aprangos ir tekstilės asociacijos (LATIA).

,,Aprangos ir tekstilės pramonės augimo tendencijas iš esmės skatina inovacijos: netradicinės medžiagos, naujų technologijų panaudojimas, nauji gaminiai, optimizuoti bei robotizuoti procesai. Siekiame pristatyti visuomenei kuriamas naujoves aprangos ir tekstilės srityje. Džiugu, kad jų yra nemažai. Kviečiame verslininkus ir besidominčius atvykti į parodą ir susipažinti su užsienio ir Lietuvos aprangos ir tekstilės gaminiais. Žemiau pristatome septynis inovatyvius Lietuvos įmonių gaminamus aprangos ir tekstilės produktus, kurie pretenduoja į apdovanojimus mūsų renginyje“, – sakė LATIA direktorė Indra Grigonienė.

Su novatoriškais Lietuvos aprangos ir tekstilės bendrovių produktais, pristatomais specializuotos aprangos ir tekstilės verslo parodos „Baltic Fashion & Textile Vilnius“ metu, bus galima susipažinti spalio 17 d. 13.30 val. vyksiančiuose Inovacijų lyderių apdovanojimuose. Pristatome dešimt produktų – pretendentų.

Ne tik dailus, bet ir naudingas sveikatai: masažinis megztinis, prisotintas vitaminu E

Kauno rajone įsikūrusi „Garlita” jau ne vienerius metus garsina Lietuvos tekstilės pramonę išmania produkcija. Šįkart bendrovė pristato masažinį, akupunktūrinių savybių turintį megztinį, prisotintą vitaminu E. Pažangios technologijos rūbas jį dėvinčiajam padeda atpalaiduoti sustingusius raumenis, stimuliuoja kraujotaką, mažina nugaros skausmą. Kita vertus, svarbiu antioksidantu vitaminu E prisotintas drabužis dėvintįjį saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio, slopina daugelio kenksmingų medžiagų, sukeliančių riziką susirgti vėžiu, poveikį. Taip pat vitaminas E pasižymi savybėmis, kurios skatina gyti žaizdas, stiprina organizmo imunitetą, gali apsaugoti nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio.

Aplinkai draugiškos medžiagos iš… kavos tirščių, jūros dumblių, mėtų

Nuo 2012 m. bendrovės „Utenos trikotažas“ strategija yra nukreipta į aukštesnės pridėtinės vertės, aplinkai nekenksmingos aukštos kokybės produkcijos gamybą. Inovatyvios medžiagos ir dėmesys aplinkosaugai plačiąja prasme – tai pasaulinė tendencija tekstilės sektoriuje, kuriai „Utenos trikotažas“ sąmoningai ir nuosekliai ruošėsi.

Nenuostabu, kad įmonė sukūrė gamtą tausojančių gaminių, stebinančių tarptautinę bendruomenę, kurie pasižymi ir puikiomis savybėmis.

Pavyzdžiui, 40 proc. kavos tirščių pluošto medžiaga pasižymi natūraliomis termo savybėmis, yra visiškai suyranti gamtoje. Pluošte, kurio gamybai naudojami dumbliai, gausu naudingų mikroelementų, bet to – ši medžiaga vertinama kaip atspari ugniai, ji gerai sulaiko šilumą, apsaugo nuo nemalonaus kvapo, greitai išgarina drėgmę. Ekologiškas, aplinkai žalingo poveikio nepaliekantis iš mėtų (95 proc.) pagamintas pluoštas pasižymi natūraliomis antibakterinėmis savybėmis. Jis greitai išgarina drėgmę, nesiglamžo, apsaugo kūną nuo perkaitimo ar sušalimo.

Atrodo kaip plonos odinės pirštinės, bet ir – šildo

Šąla rankos, bet norite dailiai atrodyti? Atsakymas yra šildančios pirštinės žmonėms, turintiems kraujotakos sutrikimų. Jos plonos bei atrodo kaip įprastos dailios odinės pirštinės, tačiau viduje slepia metalizuoto audinio sluoksnį, valdančią elektroniką ir pakraunamą ličio jonų bateriją. Šildymo funkcija automatiškai įsijungia užsimovus pirštines, baterijos būklę išduoda dailūs, bet paslepiami šviesdiodžiai. Šis produktas – Kauno UAB „Lygio“ kūrybos rezultatas.

Tausoja aplinką – gamina audinius iš lino ir perdirbtų nebenešiojamų drabužių, PET butelių

Siekdama prisidėti prie aplinkos saugojimo Panevėžio AB „Linas“ komanda startavo gaminant produktus iš lino ir perdirbtų verpalų. Šie audiniai turi ypatingą „dvigubą“ privalumą: lino pluoštas yra ekologiškas pats savaime, nes gamyboje nepalieka jokių atliekų, o kai auga – nesudaro jokios žalos gamtai ir aplinkai. Perdirbti verpalai, pvz. medvilnė iš vartotojų suneštų nebenešiojamų drabužių, poliesteris iš perdirbtų PET butelių, yra gaminami nenaudojant vandens, jokių cheminių medžiagų, be to, gamyboje neišskiriama CO2 emisija.

Audiniui vilna suteikia šilumos, poliesteris iš vandenyne surinktų plastikinių butelių – tvarumo

Bendrovė „Omnitekso“ dvisluoksnė trikotažinė medžiaga pagaminta iš organinės vilnos ir perdirbto poliesterio atitinka tvarumo kriterijus: organinė vilna medžiagai suteikia ne tik šiluminių savybių, bet ir natūralumo bei jaukumo pojūtį, tuo tarpu, specialus poliesteris, pagamintas iš vandenyne surinktų plastikinių butelių, išgarina perteklinę drėgmę.

Perdirbtas vilnos audinys baldams pasižymi atsparumu, tinkamu ir visuomeninės paskirtiems baldams

Bendrovės „Audėjas“ baldinių audinys „Floris“, pagamintas iš itališko, 100% „Re.Verso“ regeneruotos vilnos mišinio, pasižymi puikiomis eksploatacinėmis savybėmis, tinka ir visuomeninės paskirties baldams.

Dar 2017 m. „Floris“ gavo prestižinį „Blue Drop Awards“ apdovanojimą tarptautinėje baldinių audinių parodoje MoOD, Briuselyje. „Floris“ yra draugiškas aplinkai: gaminant 1000 kg jo siūlų sutaupoma 76% energijos, 89% vandens ir 96% CO2.

3D technologija, kuria itin lengvai per atstumą modeliuojami rūbai konkrečiam žmogui

MB „Saltas“ technologija ypač tiks bendrovėms, siuvančioms vyriškus ir moteriškus kostiumus bei dizainerių ateljė, kuriančius vienetinius drabužius. Tai – skaitmeninis rūbų modeliavimas bei 3D žmogaus kūno skenavimas, karpinių sudarymas pagal kūno formą su 3D skaitmenine programa. Technologija leis per atstumą nustatyti kliento kūno matmenis.

Naujausios pažangios įrangos dėka – gamtai draugiški ir estetiški audiniai

Bendrovė „A Grupė“ modernių technologijų pagalba kuria inovatyvius gaminius iš perdirbtos tekstilės verpalų, perdirbtos vilnos, gofro ir plisė tekstūros gaminius. Visiškai kompiuterizuotos įmonės audimo staklės įgalina lengvai kurti raštus su sudėtingais reljefo efektais. Specialios apdailos ir minkštinimo technikos (be sunkių cheminių medžiagų) dėka lininiai audiniai tampa labai minkšti ir patogūs, todėl puikiai tinka drabužiams. Pasitelkiant modernią įrangą bendrovė gali naudoti ekologiškus minkštiklius, kurie tausoja lininius audinius. Nauja apdailos technologija lininį audinį pašiaušia suteikiant minkštumo ir šilumos pojūtį.

Medvilnės pledas – dengtas sidabru, todėl yra antibakterinis

UAB „Barker Textiles“ kurtas grynos medvilnės dailus pledas turi antibakterinių savybių, mat jo apdaila turi sidabro dalelių. Ekologinio pluošto gaminys yra specialaus antibakterinio audimo, kurio dėka yra minkštas, lengvas.

Didžiausioje Baltijos šalyse specializuotos aprangos ir tekstilės verslo parodoje „Baltic Fashion & Textile Vilnius“ šiemet savo produkciją ir paslaugas pristatys beveik 400 įmonių iš 21 pasaulio šalių. Pernai parodą aplankė beveik 10 tūkst. lankytojų. Šiemet tikimasi, jog šis srautas išaugs ne mažiau nei 20 proc. Parodą organizuoja Lietuvos aprangos ir tekstilės asociacija (LATIA).

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.