...

Nemokama nakvynė aplink pasaulį

Verslas

2011.12.06

Autorius: Ieva Jonilienė

Temos: , .

Nemokama nakvynė aplink pasaulį

„CouchSurfing“ vienija milijonus narių iš daugiau kaip 230 įvairių pasaulio vietų. flickr.com nuotr.

Dažnas žmogus mėgsta pakeisti aplinką ir pasisvečiuoti svetimoje šalyje. Kelionių metu atsipalaiduojame, užmirštame savo rūpesčius, įsikrauname energijos. Vieni mūsų taupome ir išvažiuojame ilgai lauktų atostogų, kiti retkarčiais leidžiame sau palydėti saulę turkio spalvos jūroje ar romantiškai pasivaikščioti intriguojančiame mieste. Tačiau yra žmonių, kurie tiesiog neįsivaizduoja savo gyvenimo be kelionių. Jos tampa neatsiejama dalimi, begaline aistra ir netgi savotiška smagia liga, kuria užsikrėtęs jau nebesitiki ir nenori pasveikti. Keliauti, pažinti, atrasti… Kaip ir kiekviena aistra, taip ir ši užvaldo tave taip, jog daug nesvarstydamas ir neskaičiuodamas visiškai jai atsiduodi.

Atrask kitokį pasaulį

Tokius aistruolius ir naujų potyrių mėgėjus sieja bendraminčiai ir draugai visame pasaulyje – tarptautinis svetingumo tinklas „CouchSurfing“. Susipažinti su šio tinklo nariais verta ne tik tuo atveju, kai kišenėje švilpauja vėjai, bet ir tuomet, kai nori dar labiau pasinerti į svetimą šalies kultūrą, pabendrauti su jos žmonėmis, pamatyti ir pajausti jų gyvenimą iš arti.

Išvertus iš anglų kalbos, žodis coutch reiškia „sofa“, o surfing – „banglenčių sportas“. Šis nuotaikingas tinklo pavadinimas perkeltine prasme kviečia žmones dalytis savo „sofa“ su visu pasauliu, kitaip tariant, ragina būti draugiškiems ir atverti savo namų duris bendraminčiams.

„CouchSurfing“ vienija milijonus narių iš daugiau kaip 230 įvairių pasaulio vietų. Kaip skelbia šis tarptautinis tinklas, jo nariai tarsi nutiesia kelią geresniam ir draugiškesniam gyvenimui, kuriame skirtingi žmonės atranda daugybę panašumų. Svarbiausia čia – pasitikėjimas, nuoširdumas ir draugystė.

Kai užsiregistruoji ir tampi nauju nariu, tu prisijungi prie pasaulinio žmonių tinklo, kuriame kiekvienas nuoširdžiai ir nesiekdamas jokio pelno dalijasi savo svetingumu. Būdamas narys tu gali suteikti nakvynę atvykusiam svečiui, su juo pabendrauti, o pats kada panorėjęs apsistoti pas vietinį kitos šalies ar miesto gyventoją. Nuo šiol gali būti tikras, kad tavo draugų ratas smarkiai išsiplės, o savo namuose neretai sutiksi plačių pažiūrų, be galo įdomių ir draugiškų žmonių.

Idėja sukurti tarptautinį tinklą „CouchSurfing“ kilo amerikiečių studentui Casey Fentonui, kai šis, įsigijęs pigų bilietą, savaitgaliui išvyko į Islandiją.

Užuot kelionės metu apsistojęs viešbučiuose, vaikinas iš anksto sumanė kreiptis į Islandijos universiteto studentus ir paklausti, ar negalėtų porą dienų „pasinaudoti jų sofa“. Casey išsiuntė 1 500 elektroninių laiškų ir, savo nuostabai, sulaukė kelių dešimčių kvietimų. Grįžęs namo, jaunuolis negalėjo atsidžiaugti, koks neįtikėtinai nuostabus buvo savaitgalis ir su kiek naujų žmonių jis susipažino. Pastarųjų įvykių paskatintas, 2003-iaisiais Casey, pasikvietęs į pagalbą dar kelis bendraminčius, subūrė tarptautinį tinklą „CouchSurfing“. Šiandien šis tinklas turi jau per 3,2 milijono narių iš viso pasaulio ir yra didžiausias bei, galima sakyti, sėkmingiausias svetingumo tinklas.

Kiekvienas gali tapti nariu

Interneto svetainėje nemokamai užsiregistravę dalyviai turi pateikti pagrindinę informaciją apie save. Nariai trumpai apibūdina savo charakterio savybes, pomėgius, paskelbia, kokiomis kalbomis kalba, į kurias šalis keliavę ir kitą naudingą bei įdomią informaciją. Narys įkelia ir savo nuotrauką, būtinai informuodamas, ar gali priimti svečius, ar suteiks jiems nakvynę, ar tiesiog nori susitikti su bendraminčiais mieste puodelio kavos ir smagaus pokalbio. Visa informacija labai naudinga kitiems tinklo nariams, nes ieškantysis, kur apsistoti, gali vykdyti paiešką pagal konkrečius kriterijus, pavyzdžiui: vietą, lytį, amžių, aktyvumą bendruomenėje. Daugelis svetingumo tinklo narių ne tik suteikia nakvynę, bet ir pasisiūlo svečiui parodyti miestą, supažindinti jį su kultūros objektais, gražiausiomis vietomis.

Išsirinkti naują draugą, kurio namuose galėtum laikinai apsistoti, labai padeda lankytojų atsiliepimai. Jau tapo tam tikra tinklo narių taisykle palikti atsiliepimą apie žmogų, su kuriuo bendravai. Galima palikti tiek gerą, tiek blogą atsiliepimą, jeigu kažkas iš tiesų tavęs netenkino. Tokios žinutės sukuria kiek­vieno tinklo nario reputaciją ir padeda kitiems vartotojams lengviau pasirinkti. Be to, pasitikėjimo nariams suteikia ir tai, jog galima matyti, ar konkretus žmogus jau turi subūręs draugų ratą, ar tapęs patikimu ir „patvirtintu“ nariu, ar jis aktyvus šio tinklo narys, tai yra ar dalyvauja įvairiausiuose organizuojamuose renginiuose ir panašiai.

Geriausias būdas pažinti kultūrą

Nėra kito geresnio būdo pažinti šalies kultūrą, kaip pabendrauti su konkrečios šalies vietos gyventojais. „CouchSurfing“ suteikia neįkainojamą galimybę – pagyventi skirtingų kultūrų, religijų ir kartais „skirtingų pasaulių“ žmonių namuose.

Esu iš tų 13 tūkstančių lietuvių, kurie jau įvertino šio tinklo privalumus ir džiaugiasi įgiję vertingos patirties bei naujų draugų. Prieš porą metų su vyru susipažinę su „CouchSurfing“ tapome tikrais šio tinklo gerbėjais ir aktyviais jo nariais. Per pastaruosius metus, įgyvendindami savo svajonę apkeliauti Azijos šalis, pasinaudojome beveik 20 žmonių svetingumu. Džiaugėmės galėdami pagyventi pas vietinius Rusijoje, Kinijoje, Nepale, Indijoje, Singapūre, Malaizijoje, Indonezijoje, o dabar ir patys nuolat priimame svečius iš įvairių pasaulio vietų.

Iš praktikos galiu pasakyti, kad teko sutikti tik be galo šiltus, malonius ir draugiškus žmones. Visi jie mėgsta keliauti, kupini svajonių, atsipalaidavę ir linksmai nusiteikę. Žinoma, tolimuose pasaulio kampeliuose pradžioje neretai buvo juntamas jaudulys, šioks toks susikaustymas ir smalsumas, bet tai suprantama, nes ne kiekvienas buvo matęs baltaodį žmogų ar tiesiogiai bendravęs su europiečiu.

Su daugeliu sutiktų tinklo narių esame draugai iki šiol, susirašome elektroniniais laiškais, pasakojame savo naujienas, tolesnius kelionių ar gyvenimo planus. Kiekvieną kartą atsidaręs tinklalapį išsišiepi ir jautiesi tarsi būtum apsilankęs tau artimų žmonių pilname kambaryje.

Kas kita kalbant apie patį būstą – pačią „sofą“, kuria tu naudojiesi. Kaip ir tikėjomės, jų buvo pačių įvairiausių: nuo modernių, su nuosavu baseinu apartamentų Singapūre, iki neapsakomai ankšto, tamsaus, pridvisusio nemalonaus kvapo, su šiurpą keliančiais gyviais buto giliame Kinijos kaime. Tačiau keliaudamas suvoki, kad kiekvienas gyvena savaip, ir įvertini bei esi dėkingas už tai, kad žmogus dalijasi tuo, ką turi.

Kaskart skirtinga patirtis

Teko gyventi vieno vyriškio namuose Singapūre, kuriam „CouchSurfing“ atstoja šeimą, draugus ir laisvalaikį. Japonui Kuniui – 46-eri, jis nesukūręs šeimos, artimai nebendrauja ir su savo giminėmis. Tačiau Kunio kasdienybė – „CouchSurfing“. Per ketverius metus šis vyras priėmė daugiau kaip 700 žmonių ir kiekvieną kartą nuoširdžiai džiaugiasi laukdamas vis naujų narių.

„Mano namai atviri visiems bičiuliams keliautojams. Stengiuosi būti svetingas ir siekiu supažindinti juos su šalies kultūra“, – skelbiasi jau daug metų Singapūre gyvenantis Kunis.

Vyras nuolat apgyvendina draugus iš įvairiausių pasaulio kampelių, suteikia keliautojams nakvynę ir leidžia jaustis jiems lyg savo namuose. Šiems svečiams yra atskiras kambarys, atskira lova, jeigu neužtenka vienos – užleidžia savąją: niekam neatsako, priima visus, kas tik į jį kreipiasi. Kai mes atvažiavome, be mūsų, Kunio namuose jau buvo apsistojusios dar dvi poros gyventojų. Turizmo srityje dirbantis ir pats be proto keliones mėgstantis vyras su mumis elgėsi ne taip, kaip su pirmą kartą gyvenime matomais žmonėmis, bet kaip su artimais giminaičiais: iš karto visiems buvo padalyti raktai, kas vakarą susėsdavome draugiškos vakarienės, šnekučiuodavomės, vartydavome nuotraukų ir kitų jo apgyvendintų „CouchSurfing“ narių atsiliepimų albumus. Kunis tiesiog gyvena šia idėja. Kaip pats sakė, jis nebeįsivaizduoja savęs ir savo kasdienybės be šio svetingumo tinklo.

„Indui svečias – tai Dievas jo namuose“, – malonu prisiminti dar vieno naujo draugo, „CouchSurfing“ nario Dževo žodžius. Taip ir jautėmės visas tas tris dienas viešėdami jo namuose Indijoje, Maharaštros provincijoje. Visuomet buvome pakylėti ir gyvenome tarsi ponai. Dževas su šeima neleisdavo netgi valgyti mieste, teigė, jog jeigu svečiuojiesi pas jį, tai ir pietauti turi tik jo namuose. Susėdę ant staltiesės aplink maistą, basas kojas patraukę į šoną, iš geležinių lėkščių kasdien ragaudavome įvairiausių tradicinių indiškų patiekalų. Viešėdami šiuose namuose neretai ir patys mėginome gaminti, susipažinome su artimiausiais šios šeimos draugais ir giminaičiais, o svarbiausia – pamatėme tradicinės indų šeimos kasdienybę.

Kiekviena pažintis su kitos šalies žmogumi verta savos istorijos. Kiekvieną kartą vis naujas pasaulis, naujos tradicijos, nauja kultūra ir naujas požiūris. Pajutęs, kas yra „CouchSurfing“ dvasia, vargu ar rinktumeisi viešbučio paslaugas, nors ir nemokamai apgyvendintų penkių žvaigždučių kambaryje. Nes tik „CouchSurfing“ gali supažindinti tave su vietos gyventojais ir jų kultūra, ir tik šie nauji draugai tau gali suteikti tokios informacijos apie šalį ar lankytinas vietas, kokios tu neperskaitysi jokiuose kelionių vadovėliuose.

Mažas mūsų pasaulis

Niekuomet nepamiršiu draugų Indonezijoje. Vienoje šios šalies salų visas kaimas pasitiko mus ir palydėjo į „CouchSurfing“ narės namus. Visuomet prisiminsiu atlapaširdžius rusus, netvarkingus, bet smagius ir be galo įdomius bičiulius Kinijoje, ilgus vakarus su vietiniais Indijoje, Malaizijoje ir kitose šalyse.

Be galo smagu turėti draugų visame pasaulyje, žinoti, kad ir į kokią tolimą ar nepažįstamą šalį nuvažiuosi, tavęs lauks bendramintis. Kuo daugiau keliauji, tuo geriau suvoki, koks nedidelis mūsų pasaulis, o žmonės, gyvenantys jame, visur išlieka tiesiog žmonės. Nesvarbu, ar čia, Europoje, ar Afrikoje, ar Malaizijos saloje, ar giliame Indijos kaime – visur mes tokie patys, skiriasi tik kultūros, religijos ar intelektas.

„Pasaulis mažesnis, nei tu manai“, – bendrą keliautojų mintį skelbia

„CouchSurfing“ ir kviečia naujus narius nepabijoti užsikrėsti kelionių liga, tyrinėti, atrasti, pažinti, gyventi.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.