...

Gyvenimo aistra tapusi verslu

Verslas

2013.01.21

Autorius: Vilija Andrulevičiūtė

Temos: .

Gyvenimo aistra tapusi verslu

Darius Mažintas Adomo Svirsko nuotr.

Su vienu ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos pianistų Dariumi Mažintu susitikome pakalbėti ne tik apie meną ir muziką. Trisdešimties metų vyras savo gyvenimo aistrą sugebėjo paversti verslu, su žmona Ugne Sabaityte įsteigęs organizaciją „Culture Live“ – koncertinę įstaigą, pasirinkusią klasikinės muzikos propagavimo kryptį.

Pirmas žingsnis – lemiamas

Gimęs ir augęs Vilniuje, D. Mažintas mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, baigė B. Dvariono muzikos mokyklą, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vėliau menininkas stažavosi pasaulinio garso G. Verdi konservatorijoje Milane, baigė meno aspirantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Daugybės tarptautinių konkursų laureatas savo plačia koncertine, konkursine veikla neapsiribojo ir nusprendė įkurti koncertinę organizaciją, kuri prisidėtų prie profesionalios muzikinės kultūros tradicijų ugdymo šalyje, padėtų įtvirtinti Lietuvos, kaip aukštą muzikinę kultūrą puoselėjančios valstybės, įvaizdį užsienyje.

Prieš trejus metus su žmona Ugne įstaigą „Culture Live“ įkūręs D. Mažintas teigia, kad nuo pat pirmos dienos didžiausias jų tikslas buvo atvežti į Lietuvą tai, kas geriausia užsienyje.

„Mūsų kvietimu Lietuvą aplankė daug geriausių pasaulinio garso atlikėjų. Niekuomet nedarydavome kompromisų – nerengdavome to, kas paklausu, jei tuo netikime“, – sako D. Mažintas.

Taip, pasak pašnekovo, įstaiga susikūrė įvaizdį ir tapo atpažįstama kaip mėgstanti kokybę, o ne populiarumą. „Kai darai tai, kuo tiki, ir tavo skonis šioje sferoje yra pakankamai aukšto lygio, esi daug keliavęs, matęs, kas vyksta svetur, ir nori tą patirtį atnešti į savo šalį, gali sukurti išskirtinį, įdomų ir ilgalaikį projektą. Bet jei imi galvoti, kad gali paminti savo principus ir daryti tai, kas gali būti itin paklausu, sukursi tik laikiną produktą“, – apie dėsnius, būdingus bet kokiam verslo ir kultūros projektui, kalba D. Mažintas.

Pašnekovas atskleidžia, kad, kaip ir daugelis, pradedantis savo verslą, susidūrė su begale žmonių, skeptiškai žiūrinčių į pastangas, bandančių atkalbėti nuo rizikos.

„Ne vienas žmogus man siūlė rinktis darbą, už kurį gaunamas pastovus atlygis, taip sukuriantis patogų gyvenimą. Bet aš esu linkęs rizikuoti, man nepatinka pastovūs dalykai, patogumas, todėl nuolat norisi išbandyti galimybes. Per tuos trejus įstaigos gyvavimo metus turėjome ir nesėkmių, tačiau kur kas dažniau sekėsi, nei nesisekė“, – pasirinkimu įgyvendinti savo idėją džiaugiasi pašnekovas.

D. Mažinto teigimu, pirmas įstaigos projektas buvo ne tik didžiausias iššūkis, bet ir didžiulis startas, kuris gerokai užkėlė kartelę.

„Pakvietėme koncertuoti kroatų kilmės pianistą Ivo Pogorelichą – gyvą legendą, kurio koncertas Lietuvoje buvo pirmas ir vienintelis Baltijos šalyse. Kai vėliau kviesdavome kitus pasaulinio garso menininkus, mūsų įstaigos vardas jiems nieko nesakydavo, tačiau paminėjus, jog mūsų kvietimu koncertavo I. Pogorelichas, klausimų nelikdavo“, – entuziastingai pasakoja D. Mažintas.

Reikalingas globalesnis požiūris

Paklaustas, ar idėja įkurti savo organizaciją gimė iš to, kad valstybinių kultūros įstaigų pasiūla neatitiko lūkesčių, D. Mažintas sako, jog didelės koncertų organizacijos turi savo kultūros politiką ir daug veiklos krypčių: jos turi skirti daug dėmesio lietuviškai kultūrai, skatinti jaunuosius menininkus, suteikti jiems erdves. Pašnekovo teigimu, jų kultūros politika turi kitus prioritetus ir ganėtinai sudėtinga viską aprėpti.

„Mūsų įstaiga yra privati ir kartais mums sudėtingiau finansiškai, tačiau esame nepriklausomi, galime daryti tai, kas atrodo svarbu ir prasminga. Tokios organizacijos kaip mūsų, žinoma, konkuruoja su valstybinėmis išskirtiniais koncertais, tačiau papildo visumą ir pasirinkimo galimybes“, – sako D. Mažintas.

Pašnekovo teigimu, turime didelį kultūrinį palikimą, tačiau daugelį dalykų ar galimybių atmetame.

„Kalbame, kad turime M. K. Čiurlionį, bet kodėl nekalbame apie tai, jog Vilniuje gimė ir mokėsi geriausias, vienas didžiausių pasaulio smuikininkų Jasha Heifetzas? Juk tuo pasinaudodami galėtume Vilnių padaryti pasauliniu traukos centru. Jei išnaudotume visą savo potencialą, galėtume konkuruoti su pasaulio kultūros centrais – Paryžiumi, Londonu, Berlynu, Niujorku“, – apie visuomenės požiūrį, paskatinusį imtis „Culture Live“ veiklos, pasakoja D. Mažintas.

Pianistas atkreipia dėmesį į tai, kad daugybė gerai žinomų meno, mokslo žmonių, nors ir nėra lietuvių kilmės, gimė, gyveno ir kaip asmenybės brendo Lietuvoje.

„Politikų požiūris į kultūrą taip pat liudija, kad galvojame tik apie pinigus čia ir dabar, nekurdami globalaus plano, nežiūrėdami į ateitį. Žmonės turi suprasti, kad šalies kultūra ir jos gyvenimas reprezentuoja šalį ir gali teikti įvairiapusę naudą“, – mintimis dalijasi D. Mažintas.

Ambicingi užmojai

„Culture Live“ neapsiriboja veikla Lietuvoje ir jau veržiasi į užsienio rinkas. „Šiaip įprasta atlikėjo, su kuriuo įstaiga turi kontraktą, koncertus užsienyje parduoti per agentūras, bet mes laikomės kitokios taktikos – savo išgalėmis bandome veržtis į užsienio rinką ir rengti savo atlikėjų koncertus ten. Taip norime populiarinti savo vardą užsienyje“, – apie naują organizacijos veiklos kryptį pasakoja muzikas.

„Mūsų kultūra iš tiesų turtinga, to neišnaudodami praleidžiame progą ne tik pagerinti kultūros situaciją Lietuvoje, bet ir pritraukti užsienio investicijų, prisidėti prie įvairių kitų sričių tobulinimo“, – teigia D. Mažintas.

Jo manymu, dabartinė kultūros situacija Lietuvoje bei kalbos politiniuose sluoksniuose, esą kultūra tik valgo pinigus, yra klaidinga. Pašnekovo teigimu, kultūra visuomet buvo ta sritis, kuri reprezentuoja šalį ir yra verta investicijų.

Pašnekovas išduoda, kad šiuo metu „Culture Live“ ruošia pasaulinio lygio projektą, kuriam tikisi sulaukti stambių užsienio investicijų.

„Kol kas atskleisti detalių dar nenorėčiau, tačiau tai būtų projektas, kuris, juokaudamas sakau, vertas Nobelio premijos. Jis turėtų suteikti jauniesiems mūsų šalies menininkams savirealizacijos galimybių, suvienyti politiką, meną bei visuomenę“, – intriguoja D. Mažintas.

O jauniems žmonėms, norintiems pradėti nuosavą verslą, panašiai įgyvendinti savo svajonę, D. Mažintas sako: „Jeigu atėjus į meno sritį ar į bet kokį verslą yra tik noras iš to uždirbti, tuomet nėra prasmės gaišti laiko. Svarbu savęs paklausti, ar esi pasirengęs padaryti viską aukščiausiu lygiu ir be jokių kompromisų.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.