...

Jauno verslininko portretas: jaučia stresą, daug dirba ir tuo labai patenkintas

Verslas

2015.12.03

Autorius: BZN start

Temos: .

Jauno verslininko portretas: jaučia stresą, daug dirba ir tuo labai patenkintas

Jauno verslininko portretas: jaučia stresą, daug dirba ir tuo labai patenkintas. Flickr.com nuotr.

9 iš 10 nuosavą verslą pradėjusių gyventojų jaučia ypač didelį pasitenkinimą naujaja veikla, kuris atperka išaugusį streso lygį, ilgesnes darbo valandas ir sutrumpėjusį laisvalaikį. DNB jauno verslo tyrimas parodė, kad absoliuti dauguma jaunųjų verslininkų įsitikinę, – jeigu galėtų laiką pasukti atgal, vėl imtųsi savo verslo.

Tyrimas parodė, kad didesnį streso lygį nei dirbant samdomą darbą jaučia du trečdaliai (61 proc.) jaunų įmonių vadovų. 87 proc. jaunų verslininkų džiaugiasi pradėję savo verslą ir jaučia didelį pasitenkinimą savo veikla. Prieš pradėdami nuosavą verslą, dauguma (72 proc.) dirbo samdomą darbą ir pasitenkinimą juo jautė tik 44 proc. apklaustųjų.

„Samdomą darbą pakeitus į nuosavą verslą, užgula atsakomybės našta, išauga darbo krūvis ir įtampa. Tačiau galimybė savame versle realizuoti idėjas ir užmojus viršija visus sunkumus“

Š.Nedzinskas

„Samdomą darbą pakeitus į nuosavą verslą, užgula atsakomybės našta, išauga darbo krūvis ir įtampa. Tačiau galimybė savame versle realizuoti idėjas ir užmojus viršija visus sunkumus. Net du trečdaliai jaunų įmonių atstovų, vertindami pasitenkinimo lygį savo veikla, skyrė aukštesnius balus nei prieš pradedant verslą“, – tyrimo rezultatus apibendrino DNB valdybos narys ir prezidento pavaduotojas Šarūnas Nedzinskas.

Jaunas verslininkas daug dirba ir uždirba

Pasitenkinimą nuosavu verslu didina ir išaugusios pajamos. Kaip parodė DNB inicijuotas tyrimas, net šeši iš dešimties (59 proc.) jaunų verslininkų teigia, kad jų finansinė padėtis pagerėjo, lyginant su buvusia dirbant samdomą darbą ar valstybės tarnyboje.

Verslą pradėję gyventojai daugiau uždirba, bet ir daugiau valandų dirba. Trečdalis apklaustų jaunų įmonių vadovų ir savininkų nurodė, kad, pradėję verslą, per savaitę dirba daugiau valandų nei anksčiau. Net 70 proc. jaunų verslininkų per savaitę dirba daugiau kaip 40 val. Dirbdami samdomą darbą ar valstybės įmonėje, tokią ilgą darbo savaitę turėjo mažiau nei pusė (45 proc.) apklaustųjų.

Mažiau laiko šeimai

Natūralu, kad ilgesnės darbo valandos palieka mažiau laiko, skiriamo šeimai ir sau. 41 proc. respondentų nurodė, kad dabar laisvalaikiui, šeimai ir sau turi mažiau laiko nei anksčiau. Trečdalis (28 proc.) teigia, kad laisvalaikiui ir šeimai skiria tiek pat laiko, o dar tiek pat (27 proc.) nurodė, kad, įkūrę savo įmonę, laisvo laiko turi daugiau nei turėjo anksčiau.

Jauni verslininkai taip pat pripažino, kad, dirbdami samdomą darbą, galėjo sau leisti ilgesnes atostogas – daugelis per metus ilsėdavosi 22-28 dienas. Įkūrus įmonę, net 44 proc. verslininkų per metus poilsiauja tik iki dviejų savaičių.

Pradėję nuosavą verslą – nesigaili

Nepaisant didesnio streso ir sutrumpėjusio poilsio, jaunų įmonių vadovai ir savininkai nesigaili pasukę į verslą. Grįžti į samdomą darbą ar valstybės tarnybą absoliuti dauguma nenorėtų. Jeigu galėtų laiką atsukti atgal ir iš naujo priimti sprendimą pradėti savo verslą, 96 proc. apklaustųjų vėl pasuktų tuo pačiu keliu – kurtų savo įmonę. Ir tik 3 proc. nurodė, kad nuosavo verslo nepradėtų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.