...

10 patarimų, kurie padės jums 2015-aisiais sulaukti sėkmės

Verslas

2014.12.31

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

10 patarimų, kurie padės jums 2015-aisiais sulaukti sėkmės

Arvydas Strumskis - Verslo angelų fondo partneris. BFL/Ingos Juodytės nuotr.

Su Verslo angelų fondo partneriu Arvydu Strumskiu ėjau kalbėtis turėdamas mintį, kad reikia parašyti tekstą, kuriame pateikčiau pasižadėjimų sąrašą, kuris labai praverstų jauniems verslininkams. Jau pirmu atsakymu ponas Arvydas mano planą sumalė į miltus.

– Ar būna taip, kad metų pabaigoje skiriate šiek tiek laiko praeinantiems metams apmąstyti? – klausiu.

– Ne. Neužsiimu aš tokiais dalykais, – atsako ponas Arvydas.

 

Planą dėlioju ne kokią konkrečią metų dieną, o nuolatos. Planus užsirašau reaguodamas į pasaulį, jo keitimąsi.

A. Strumskis

 

Taigi mano pokalbio vizija žlugo. Ir gerai. Jis buvo daug įdomesnis, negu tikėjausi. Per jį iš A. Strumskio išmokau, kad planuoti reikia nuolatos. Ir ne tik planuoti, bet ir veikti. „Aš turiu savo veiksmų planą, kuris yra ir 2015-iesiems, ir 2016-iesiems, ir 2017-iesiems, ir 2018-iesiems. Aišku, pastariesiems dar tik abstraktūs tikslai. Tačiau planą dėlioju ne kokią konkrečią metų dieną, o nuolatos. Planus užsirašau reaguodamas į pasaulį, jo keitimąsi“, – teigė pašnekovas.

Štai mūsų pokalbio rezultatas: dešimt patarimų, kurie pravers ne tik svajojant apie ateinančius metus, bet ir po Naujųjų metų fejerverkų audros vėl pasinėrus į kasdienybę.

1. Neapgaudinėkite savęs naujametiniais pažadais!

Man atrodo, kad būtų labai keista vieną kartą per metus paskirti kokias penkiolika minučių tarp dviejų karbonadų praėjusiems metams apsvarstyti. Suprantu, kad daug žmonių yra prisiskaitę tų motyvacinių knygų. Daug kas metų pabaigoje nusprendžia, kad nuo sausio pirmos pradės vaikščioti į sporto salę, nustos gerti, valgys sveikesnį maistą. Dažniausiai niekas to taip ir neįvykdo. Ir tai visiškai normalu. Jeigu vieną kartą per metus apie tai pagalvoji, tai būtų naivu manyti, kad kažkas nuo to fundamentaliai pasikeis. Taip nebūna. Aš savo tikslus peržiūriu maždaug kartą per savaitę. Pasižiūriu, ką aš darau taip, o ką ne taip. Ciklas „vieną kartą per metus“ reiškia, kad tu nelabai žinai – nei kur eini, nei kodėl tai darai.

2. Viena knyga jūsų ir jūsų gyvenimo nepakeis!

Motyvacinės knygos yra labai gerai, jeigu skaitai jas nuolatos. Mano atveju tam tikros knygos tapo mano dalimi. Aš tas mintis pritaikau kasdienybėje. Tačiau jeigu tu perskaitai vieną tokią knygą ir manai, kad ji per penkiolika minučių pakeis tavo gyvenimą, tai galiu garantuoti, kad taip nebus. Jeigu skaitysi knygą, sakančią, kad darydamas viską taip, kaip Steve’as Jobsas, praturtėsi, tai nieko nepasieksi, nes dabar kiti laikai, kitos aplinkybės ir antro „Apple“ jau nebus. Tačiau vertinga susipažinti su tuo, kaip jis mąstė. Tam, kad suvoktum, kas iš tikrųjų sakoma motyvacinėse knygose, reikia įvairiais atžvilgiais perskaityti kokias penkiasdešimt. O jose, mano manymu, sakoma, kad darbas turi būti malonus. Visada bus begalė nemalonių darbų, bet reikia išmokti juos paversti malonius.

3. Gerkite į save informaciją!

Mes turime išmokti patys save motyvuoti. O tam mums reikia save pažinti. Tam reikia eiti prie šaknų – žmogaus psichologijos prigimties tyrimų. Čia yra daug puikių autorių, kurie remiasi tyrimais, analizėmis. Šios knygos turi tvirtą pagrindą, o motyvacinės knygos neretai remiasi „oru“.

4. Tik kritikuojami suprasite darantys kažką ne taip ir suprasite, kad reikia keistis!

Tas momentas ištinka tada, kai tam tikroje vietoje susiakumuliuoja visa kritika tavo atžvilgiu. Supranti, kad dėl tam tikro dalyko tave dažnai kritikuoja. Šiaip juk apie save galvojam kaip apie genijus, nepakartojamus, klaidų nedarančius. Tik tuo momentu, kai tave kas nors kritikuoja, imi suprasti, jog turi įprotį, kuris nėra labai geras. Pavyzdžiui, universitete bendravau su tokia mergina, kuri man kelis kartus padovanojo dezodorantą. Nežinojau, kam jis man. Juk aš nedvokiu. Aš sau juk nedvokiu. Tačiau jai… Taigi turi sugebėti priimti atsiliepimus. Įmonėse privalo būti laisvo kritikavimo galimybė. Tada ir atsiranda galimybė keistis. Tik tada.

5. Keisti save ir savo įpročius bus baisiai sunku!

Sunkesnio darbo gyvenime nėra. Keisti kitus yra paprasta, bet pasikeisti pačiam… Mes juk visi genijai. Čia niekas nepadės. Reikia veikti pačiam. Kai atrandi jėgų savyje, atsiras pagalba ir iš šalies. Visada. Tačiau viskas prasideda viduje – tiek turtas, tiek kaita, tiek šviesa.

6. Nebūkite arogantiški!

Įmonė tam tikra prasme yra kūrėjo atspindys. Taigi situacija įmonėje yra tam tikras atsiliepimas apie situaciją tavyje. Talmude ne veltui didžiausia nuodėme laikoma arogancija. Jeigu aplinkui blogai, o tu save vis tiek laikai genijumi, tai yra pati didžiausia arogancija. Tai sprogs kaip atominė bomba. Pas mus taip jau įprasta, kad visi jaučiasi teisūs, nesvarbu, ką darytų. Štai šiandien važiavau gatve, o vienas žmogus važiuoja per dvi juostas. Aš jam „papypinau“, o šis net sustojo ir pradėjo rėkti. Juk jis teisus. Kai darome prielaidą, kad esame visada teisūs, tai rezultatas visada bus arogancija.

7. Situaciją įmonėje pakeisite tik tvirtai tam pasiryžę!

Yra du metodai. Vienas paprastas ir greitas – nulaužti sprandus ir pakviesti naujus žmones. Kitas metodas – sistemingai dirbti siekiant tikslo. Užsirašai, ko būtent sieki, pasidarai planą ir veiki. Kaita yra planuojama. Ji neįvyks staiga. Abu metodai yra efektyvūs. Daug priklauso nuo konkrečios situacijos. Kartais tiesiog reikia pradėti iš naujo.

8. Jūsų planas A garantuotai sužlugs!

Dėliodamasis planą visada darau prielaidą, kad prireiks ir plano B, ir C. Čia kaip filme „Matrica“ – ten pirmas šuolis niekam nepavyko. Taip ir šičia. Kad ir kokias strategijas dėliotum, pradėjus veikti planai keičiasi. Natūraliai. Aš ne „supermenas“, kad man pavyktų absoliučiai viskas. Jeigu padarai 60 proc., tai jau yra gerai. Situacijos keičiasi. Savaitę planuojuosi sekmadienį, o antradienį tie planai jau būna pakoreguoti. Tačiau visi mano planai yra surašomi, jie nėra tiesiog norai. Ir rašyti stengiuosi ranka.

9. Jokių „atmazų“!

Visko galima išmokti. Yra dalykų, kurių galbūt aš jau nebepasieksiu, bet išmokti galiu bet ką. Negalima sakyti, kad jau esi per senas kokiam nors dalykui. Aš nesu per senas. Visko galima išmokti, jeigu tik yra noro. Daug žmonių ieško visokių pasiteisinimų. Jie nori būti milijonieriai, bet jaučiasi per seni pradėti, tarkim, internetinį verslą. Tai tiesiog „atmazas“.

10. Jaunas verslininke, atsakyk sau, ko tu nori!

Tikrai nežinau, ko trūksta jauniems verslininkams. Jie turi viską: jaunystę, energiją, grožį. Tačiau klausimas, ko jie nori. Dažnai jie nežino, ko nori. Tikslo turėjimas dažnai ir leidžia pereiti per mišką, vandenį ir t. t. Taigi viskas prasideda nuo atsakymo į klausimą, ko tu nori. Pasakyk. Dar geriau – užsirašyk. Kai žmonės tai padaro, tai dažniausiai ir pasiekia savo tikslą.

Ekspertai

Arvydas Strumskis

Arvydas Strumskis

Vadovaujantysis partneris / „Verslo angelų fondas I“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.