...

Į SKRYDĮ VERSLO KLASE JAUNUOLIAI LEIDOSI TIESIAI IŠ MOKYKLOS SUOLO

Verslas

2015.05.22

Autorius: BZN start

Temos: , .

Į SKRYDĮ VERSLO KLASE JAUNUOLIAI LEIDOSI TIESIAI IŠ MOKYKLOS SUOLO

Komisijos pirmininkė S.Savickienė ir nugalėtojų komanda „BEM servisas“: D. Dvilevičius, E. Urniežius, R. Ramanavičius ir D. Bruzgulis. Asmeninio albumo nuotr.

Praėjusią savaitę Marijampolėje bei Utenoje buvo surengti jaunimo verslumą skatinantys renginiai „Skrydis verslo klase“. Kiekviename jų susirinko per šimtą charizmatiškų, verslių asmenybių, trykštančių entuziazmu pristatyti savo verslo idėjas bei veiklos planus. Nuosavą verslą siekiantys pradėti jaunuoliai renginio komisiją bandė įtikinti vadinamuoju „pitch challenge“ – kelių minučių veiklos pristatymų principu.

Pripažintos geriausios komandos

Utenoje geriausiai pasirodė komanda „BEM servisas“ iš Širvintų. Keturi abiturientai, išrado naują technologinį sprendimą: ženkliai modifikavę amerikiečių mokslininkų sukurtą automobilinių stiklų skilimų taisymo technologiją, pritaikė ją bet kokių išmaniųjų įrenginių skilusių ekranų taisymui. Įdomu tai, jog jaunuoliai šią paslaugą gali pasiūlyti už daugiau, nei 4 kartus mažesnę kainą, nei dabar siūloma rinkoje.

Marijampolėje nugalėtojais tapo Kalvarijos gimnazijos komanda „Skruzdė“, pristatę „Teisingos ateities planą“ – suburti grupę darbštuolių, kurie padėtų vietos gyventojams atlikti įvairius lauko bei ūkio darbus. Pati idėja nėra nauja ir originalumu neišsiskiria, tačiau dalyviai rinkosi įgyvendinti šį planą dėl itin didelio tokios paslaugos poreikio būtent toje teritorijoje, ypatingai vyresnio amžiaus ir neturinčių laiko darbingo amžiaus gyventojų tarpe. Taip pat jaunuoliai įžvelgė naudą prisidėti prie globalesnės problemos sprendimo – šešėlinės ekonomikos atsiradimo priežastimi tapusio nelegalaus darbo prevencijos.

„Konsultacijos, kurias gavome buvo tarsi pokalbiai su vyresniuoju draugu, galinčiu ir turinčiu kompetencijos palydėti realaus verslo link, paprastai paaiškinančiu net ir sudėtingiausius verslo dalykus“

D. Bruzgulis

Šioms laimėjusioms bei kitoms 10 geriausiai pasirodžiusių komandų bus padedama įkurti įmones ir jos nuolat bus konsultuojamos, kad ne vienerius metus sėkmingai veiktų. Dalyviams taip pat buvo įteikti piniginiai prizai, o patiems geriausiems – metinės verslo žurnalo „BZN Start“ prenumeratos.

„Konsultavau dalyvius verslo plano, veiklos strategijų rengimo procesuose ir puikai žinau, kiek daug parengiamųjų darbų komandos jau atliko. Besiruošdami renginiams visi gavo įdomią patirtį, galėjo įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses. O renginiais juk viskas nesibaigė – aš ir visa Instituto komanda padėsime dalyviams toliau plėtoti jų verslo sumanymus ir ateityje įsitvirtinti rinkoje“, – pasakojo VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“ direktorė, vertinimo komisijos pirmininkė Simona Savickienė.

„Konsultacijos, kurias gavome buvo tarsi pokalbiai su vyresniuoju draugu, galinčiu ir turinčiu kompetencijos palydėti realaus verslo link, paprastai paaiškinančiu net ir sudėtingiausius verslo dalykus.“, – po renginio džiaugėsi vienos iš laimėjusių komandos „BEM servisas“ narys Darius Bruzgulis.

Ambicingų idėjų visas būrys

Komisija teigiamai įvertino ir kitas pristatytas idėjas. Jaunųjų verslininkų siūlomų paslaugų, produktų ar sprendinių spektras labai įvairus: nuo depiliuojančių kojinių prototipo pristatymo iki irklavimo bazės koncepcijos, nuo ekstremalių dviračių trasų įrengimo iki wifi-medžių idėjos bei virtualių drabužinių su 3D projekcijomis. Vilkaviškiečiai pristatė naują pastatų apšiltinimo medžiagą „eko vatą“, kurios gamybos procese panaudoti siūlė jau nebenaudojamus ir nebenešiojamus medvilninius drabužius. Dalies dalyvių ambicijos krypo į dabar labai aktualius IT technologijų sprendinius, buvo pristatyti mobiliųjų aplikacijų prototipai, komanda iš Trakų siūlė individualizuoto namų internetinio puslapio idėją. Daugelis jaunuolių savo miestuose troško įrengti jaunimo ir laisvalaikio centrus, kavines jaunimui su įvairiausiomis dirbtuvėmis, netradiciniais maisto pateikimo būdais ir pan.

Iki finalinių renginių gimnazistai praėjo keletą veiklų etapų. 2014 kovo mėn. dalyvauti norą pareiškė virš 1000 moksleivių, iš 19-kos žemu verslumo lygiu pasižyminčių regionų. Buvo pateikta daugiau nei 250 verslo idėjų. Perspektyviausios 64 komandos toliau dalyvavimą tęsė aukštos kokybės verslo konsultacijose. VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“ ekspertai turėjo apie 250 susitikimų ir konsultavo dalyvius virš 2000 val. Finaliniuose projekto renginiuose varžėsi 200 dalyvių iš 30 stipriausių jaunųjų verslininkų komandų.

Renginių dalyviai gavo patarimų iš patyrusios komisijos, kurią, be komisijos pirmininkės Simonos Savickienės, VŠĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas” direktorės, sudarė: Arvydas Saročka, UAB „LitCapital Asset Management” partneris; Giedrius Keraitis, „Mažeika ir partneriai“ partneris; Ernestas Skeberis, „Swedbank“ Gyvybės draudimo srities vadovas Baltijos šalims; Andrius Jakučionis, „Leo Burnett“ kūrybos direktorius; Simonas Stūrys, UAB „Atea“ marketingo direktorius; Tadas Martusevičius, UAB „MVP sprendimai“ direktorius; Dana Liukinevičienė, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Marijampolės fil. direktoriaus padėjėja; Gražina Adomonienė, UAB SDG Utenos skyriaus direktorė; Birutė Povilaitienė, UAB SDG Marijampolės skyriaus direktorė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.