...

Kaip išmokti valdyti savo smegenis?

Verslas

2017.02.12

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

Kaip išmokti valdyti savo smegenis?

Žmonija sąmoningai daugiau naudojasi kairiuoju smegenų pusrutuliu ir jo logika, o dešiniojo pusrutulio veikla yra pasąmonėje. pexels.com nuotr.

Silvos metodas – tai mokslas. Jo pagrindas – anatomijos, biologijos ir medicinos laimėjimai. Tai yra tikrų tikriausia metodika, o ne teoriniai pamąstymai“, – energingai išpyškina jau 50 metų gyvuojančio Silvos metodo dėstytoja Aleksandra Usevičienė ir pasidalija patarimais, kaip naudojant šį metodą paprastai padėti smegenims rasti originaliausius sprendimus, išeitis iš keblių situacijų ar tiesiog atsipalaiduoti.

Svarbu pereiti iš vieno smegenų lygmens į kitą

Žmonija sąmoningai daugiau naudojasi kairiuoju smegenų pusrutuliu ir jo logika, o dešiniojo pusrutulio veikla yra pasąmonėje. Nors pastarasis kontroliuoja mūsų kūrybingumą, nestandartinį mąstymą, kuria puikias idėjas. O štai vaikai – priešingai. Nuo 7 iki 14 metų jų mąstymą ir elgesį lemia suderinta abiejų pusrutulių veikla.

 

Į klausimą, kaip gyveni, atsakykite: „Vis geriau ir geriau.“ Kad ir nelabai tuo tikite, bet atsakykite. Taip jūsų smegenys stengsis įvykdyti šią programą, nes kiekviena jūsų mintis yra joms įsakymas.

A. Usevičienė

 

„Silvos seminaruose mokomasi įeiti į tą lygmenį, kai dešinysis smegenų pusrutulis yra girdimas labiau ir jis veikia kartu su kairiuoju. Tai vadinama gebėjimu įeiti į alfa lygmenį iš beta lygmens, kuriame gyvename. Tačiau tai pavyksta tik labai gerai atpalaidavus kūną. Tuomet ne tik gerėja savijauta ar atsiranda didesnis kūrybiškumas, bet pagerėja ir sveikata. Iš alfa lygmens grįžus į beta randama tokių sprendimų, kurie atrodo tokie paprasti, ir tada tu galvoji, kaip to nesuvokei anksčiau“, – tarsi patvirtindama savo žodžius energija trykšta pašnekovė.

Vaikų smegenys veikia harmoningai

„Per seminarus jaunimas kur kas geriau įeina į alfa lygmenį. Jie dar neužteršti, lengvai priima naujoves. Senyvi žmonės sunkiau pasiduoda mąstymo pokyčiams. Mane pradžioje stebino, kad vaikai klausydami, ką sakau, su viskuo sutinka ir mano, kad tai savaime suprantama, o suaugusieji viduje kovoja su savimi. Kiek lengviau menininkams. Jie dažniau gyvena alfa lygmenyje. Todėl yra svajotojai. Tokie žmonės gali būti nesuprasti, nes kalba, regis, nesąmoningai, nekonkrečiai. Jie dažnai šneka apie keistą ateitį, kuria, rodos, nepagrįstas teorijas. Jie mums atrodančias nelogiškas mintis priima kaip įgyvendinamas, nes jų pusrutuliai neprieštarauja vienas kitam. Taip pat ir su paaugliais. Jų kairysis ir dešinysis pusrutuliai dirba harmoningai, logika dar neišvystyta, jie yra drąsūs, kūrybingi, turi daug idėjų. Todėl jie dažnai neįvertina rizikos. Jeigu jau sumano idėją, kairysis pusrutulis jų nestabdo“, – patirtimi dalijasi A. Usevičienė.

Keletas paprastų pratimų

„Norint įeiti į alfa lygmenį, reikia tiesiog užsimerkti. Tada kairysis pusrutulis automatiškai sumažina dažnį. Tuomet mes pailsime, atsipalaiduojame. Jei užsimerkiame, tai reiškia, kad niekur nesiruošiame skubėti, bėgti. Tada išlieka mūsų energija. Mes tada pasvajojame arba ką nors susapnuojame. Pavyzdžiui, žmonės, kurie serga, dažniau guli užsimerkę, tada jie ateina į alfa lygmenį ir tarsi save gydo“, – sako pašnekovė.

Jos teigimu, norint atsipalaiduoti ir užmigti, aveles reikėtų skaičiuoti atbuline tvarka: „Tuomet dešinysis pusrutulis stengiasi, o kairysis atsipalaiduoja. Siekiant sužadinti didesnį minčių srautą, patariama pasižiūrėti kad ir į lubas. Mes tai darome automatiškai, tiesiog tokia žmogaus prigimtis. Kai žiūrime į viršų, kairysis pusrutulis sulėtėja ir susilygina su dešiniuoju, taip padėdamas rasti originalių sprendimų.“

„Stebėkite vaikus nuo 3 iki 5 metų. Tuomet jie parodo, kur jų potencialas, – sako ekspertė. – Tais metais jie kažką daro taip aistringai, kad būtina tai pastebėti ir ugdyti. Tik tada jie užaugs labai laimingi, plėtosis jų potencialas. Tai svarbu pamatyti tėvams arba profesionalams. Ir tada leisti vaiką ugdyti ta kryptimi. Tuomet jie gerai mokosi, žino, ko nori, nes skleidžiasi tai, kas jiems teikia malonumą.“

„Į klausimą, kaip gyveni, atsakykite: „Vis geriau ir geriau.“ Kad ir nelabai tuo tikite, bet atsakykite. Taip jūsų smegenys stengsis įvykdyti šią programą, nes kiekviena jūsų mintis yra joms įsakymas. Maža to, nustebinti jūsų atsakymo, žmonės pradeda skleisti tą žinią ir jus programuoja, duoda impulsą taip galvoti ir stengtis. Pamažu priprasite kurti pozityvias mintis ir darysite tai vis drąsiau. Reikia kalbėti tai, ko nori: „Gyvenu vis geriau ir geriau; esu vis sveikesnis ir sveikesnis.“ Alfa lygmenyje jūs patikite, kad esate daug daugiau, nei galvojate: geras, kantrus ir pan. Tai, apie ką net negalvojote.

Todėl programuodami geresnę ateitį pradėkite ir nuo mažų dalykų. Pavyzdžiui, atsigulę galite planuoti kitą dieną. Sakykite, kad viską spėsite, susiplanuosite taip, kaip norisi, tuomet programuosite save, kad galite vis daugiau duoti, išmokti, nuveikti. Viską svarbu daryti prieš miegą, nes per naktį tos mintys susidėlios, o ryte nubusite tarsi viską jau žinodami“, – patikina Silvos metodo dėstytoja A. Usevičienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.