...

Jauno verslo forumas „#LAUNCH“: startuolių finansavimo iššūkiai ir galimybės

Verslas

2016.04.05

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , , .

Jauno verslo forumas „#LAUNCH“: startuolių finansavimo iššūkiai ir galimybės

Jauno verslo forumas „#LAUNCH“: startuolių finansavimo iššūkiai ir galimybės. BFL/Ingos Juodytės nuotr.

Verslo pradžiai skirtos finansinės priemonės neabejotinai palengvina verslo steigimąsi ir padeda verslininkams saugiai įsibėgėti. Finansinis užnugaris ieškant lėšų verslo pradžiai yra labai svarbus.

Apie tai, kokia finansine parama gali pasinaudoti jaunas verslas ir kaip pritraukti finansuotojų, savo įžvalgomis dalijasi jauno verslo forumo „#LAUNCH“ pranešėjai: „Invegos“ generalinis direktorius Audrius Zabotka, „Findep“ verslo finansavimo ekspertas Andrius Pšemeneckas ir akceleratoriaus „Startup.lt“ vadovas bei „Practica Capital“ rizikos kapitalo fondo komandos narys Arvydas Bložė.

Lemiamas verslo plano vaidmuo

Tinkamai parengtas verslo planas yra neatsiejamas nuo verslo sėkmės ir investuotojų susidomėjimo. „Findep“ verslo finansavimo ekspertas A. Pšemeneckas, parengęs kelis šimtus sėkmingų verslo planų, neabejoja, kad geras verslo planas nėra tik ilgas rašinėlis. Pasak pašnekovo, sėkmingo įgyvendinimo sulaukia tie verslo planai, kuriuose glaustai atskleidžiamas verslo idėjos išskirtinumas ir jos įgyvendinimo strategijos. Pasak A. Pšemenecko, praktiniai patarimai ir bandomojo verslo plano rašymo treniruotė jauno verslo forumo „#LAUNCH“ dalyviams suteiks naudingos praktinės patirties.

Jauno verslo skatinimo programos

Pasak „Invegos“ generalinio direktoriaus A. Zabotkos, šiuo metu aktyviausiai verslumo skatinimo fondo paskolomis naudojasi jaunimas iki 29 metų – jiems išduotos paskolos sudaro 37 proc. visų verslumo skatinimo fondo (VSF) suteiktų paskolų. „Palankios sąlygos gauti finansavimą verslo pradžiai yra sudarytos naudojantis VSF paskolomis iki 25 tūkst. eurų“, – įsitikinęs pašnekovas. Taigi skolinimąsi verslo pradžiai gerokai palengvina kelių finansinių priemonių derinimas: individuali garantija ir palūkanų ar darbo užmokesčio kompensavimas. Jauno verslo finansavimas, suteiktas su individualiomis garantijomis, vertinamas kaip ne toks rizikingas ir tokius verslo projektus kredito įstaigoms kur kas patraukliau finansuoti. „Verslumo skatinimo priemonėmis iki šiol sėkmingai pasinaudojo apie 1 300 verslininkų ir įmonių, be to, nemažai verslininkų, pasitelkę mūsų siūlomas finansines priemones, nusprendė imtis verslo plėtros“, – teigia A. Zabotka. „Invegos“ generalinis direktorius pasidžiaugė, kad visi pradėjusieji verslą jau sukūrė daugiau nei 3 550 naujų darbo vietų. „Džiaugiamės, kad šios verslumo skatinimo priemonės pasiteisino, todėl planuojama, jog panašios naujos verslo finansavimo priemonės bus įgyvendinamos iki 2020 metų“, – sako pašnekovas.

Pasiruošimas investiciniams pristatymams

„Klaidinga manyti, kad idėjai įgyvendinti trūksta tik pinigų, kad vien tik gera idėja garantuoja sėkmę, o investuotojai nori investuoti į darbo užmokesčio fondą“, – teigia akceleratoriaus „Startup.lt“ vadovas ir „Practica Capital“ rizikos kapitalo fondo komandos narys A. Bložė. Pašnekovo teigimu, jaunam verslui, neturinčiam biudžeto, pilnai sukomplektuotos komandos ir kitų svarbių išteklių, tenka įrodyti verslo idėjos gyvybingumą, tad dauguma atsigręžia į investuotojus kaip į panacėją. Vis dėlto startuolių kūrėjai ne visada žino, ko ieško investuotojai, kada tinkamiausias laikas į juos kreiptis, kaip tam pasiruošti ir kas vyksta sulaukus investicijų.

Pasak „Startup.lt“ vadovo, ieškodamas investuotojų jaunas verslas turi būti tam tinkamai pasiruošęs ir turėti ne tik planą, kaip investicinės lėšos bus įsisavintos. Vienas svarbiausių aspektų yra idėjos validacija ir sėkmingo investavimo prielaidos. Pašnekovas įsitikinęs, kad investicijų pritraukti siekiantis jaunas verslas turi daug kalbėtis su potencialiais klientais, mentoriais ir kitais startuoliais, o svarbiausia – įsiklausyti ir įsigilinti į gautą informaciją. Savo pranešime per jauno verslo forumą „#LAUNCH“ A. Bložė plačiau aptars, kokią informaciją investiciniuose pristatymuose nori matyti investuotojai, pateiks daugiau įžvalgų iš investuotojų kasdienio gyvenimo ir atskleis kelias investavimo žaidimo taisykles.

Prie didžiausio jauno verslo forumo „#LAUNCH“ įgyvendinimo prisidėjo projekto informaciniai draugai: naujienų portalas „Delfi“ ir „Žinių radijas“. Taip pat projekto partneriai: „SEB bankas“, „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir Mykolo Romerio universitetas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.