...

Ateities medicina: neribotos rekonstrukcinės galimybės ir etiniai pavojai

Verslas

2016.06.14

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Ateities medicina: neribotos rekonstrukcinės galimybės ir etiniai pavojai

Plastinės chirurgijos specialistas prof. Kęstutis Vitkus. Gedimino Žilinsko nuotr.

Šiuolaikinės medicinos laimėjimai prilygsta stebuklams. Moderniosios technologijos leidžia atauginti stuburo smegenis ar operuoti vaisių motinos įsčiose – visa tai dar taip neseniai buvo sunkiai įsivaizduojama ar priskiriama tik mokslinės fantastikos sričiai. Medicinos inovacijos neabejotinai paveiks pacientus, medikus, mokslininkų bendruomenę ir medicinos studentų parengimą. Apie tai, kaip keitėsi medicina per pastarąjį dešimtmetį ir kokie pokyčiai mūsų laukia ateityje, kalbėjomės su plastinės chirurgijos specialistu prof. Kęstučiu Vitkumi.

Chirurginiai robotai ir humanoidai

Įdomu tai, kad jau dabar robotai chirurgijos srityje smarkiai pagerina chirurgo judesius, sumažindami rankos virpėjimą operacijos metu ir leisdami atlikti vis sudėtingesnes invazines procedūras. K. Vitkus teigia, kad robotai leidžia atlikti nuotolines operacijas daug tiksliau, nei tai galėtų padaryti chirurgo ranka. Kita vertus, dėl įgūdžių universalumo stokos ir menkų gebėjimų prisitaikyti robotai niekada neatstos chirurgijos skyriaus, tačiau tikėtina, kad jie taps neatsiejama chirurgų komandos dalimi. Mikroskopiniai robotai leis geriau suprasti žmogaus anatomiją, atlikti vietines operacijas, pasiekiant chirurgo skalpeliu sunkiai prieinamas vietas.

Trimačio spausdinimo revoliucija

 

„Ateities technologijos leis įlįsti į DNR grandinę, tad tokios viešos įstaigos kaip bankai ir draudimas galės sužinoti viską apie žmogaus genetiką, kiek ilgai jis gyvens“

K. Vitkus

 

Trimačiai spausdintuvai medicinoje atveria neregėtas galimybes – jais galima spausdinti medicinos ir protezavimo įrangą ar net vaistus. Atkuriamoji medicina siekia padėti kenčiantiesiems nuo organų veiklos sutrikimų, suteikdama jiems dirbtinai sukurtus atsarginius organus. Pasak K. Vitkaus, šie spausdintuvai taip pat atlieka svarbų vaidmenį atkuriamojoje medicinoje, nes leidžia atkurti audinius, kraujagysles, kaulus, širdies vožtuvus, ausų kremzles, veido odą ir kitus organus. Didėjantis šios technologijos prieinamumas ir atvirojo kodo inžinerija trimatį spausdinimą paverčia neįtikėtinai plačiai pritaikoma ir labai naudinga technologija. Pašnekovas įsitikinęs, kad viską galima atkurti, tad rekonstrukcinės galimybės ateities medicinoje bus nepaprastai plačios. Pagaliau ši technologija ateityje leis sumažinti organų donorų trūkumą. Kita vertus, ateities medicinos technologijos neatsiejamos nuo etinių klausimų. „Ateities technologijos leis įlįsti į DNR grandinę, tad tokios viešos įstaigos kaip bankai ir draudimas galės sužinoti viską apie žmogaus genetiką, kiek ilgai jis gyvens“, – nuogąstauja profesorius.

Žmogiškojo santykio stoka

Technologiniai pokyčiai medicinos sistemą apvers kardinaliai, palikdami vien tik technologijomis pagrįstą medicinos specialistų sąveiką su žmonėmis. Pabrėždamas žmogiškojo santykio svarbą, K. Vitkus cituoja prancūzų rašytojo Antoine’o de Saint-Exupéry mintį: „Neičiau pas gydytoją, verčiau jau apsilankyčiau pas kaimo senelį, su kuriuo išsikalbėtume, kartu surūkytume po cigarą ir gal man taptų lengviau.“ Profesorius apgailestauja, kad šiuolaikinis gydytojas nebepakelia akių nuo kompiuterio ir lieka vis mažiau tiesioginio kontakto su pacientu.

Straipsnis rengtas jubiliejiniam festivaliui „Login 2016“. Visą leidinį galite skaityti čia:

https://issuu.com/loginevents/docs/login_2016_magazine/1.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.