...

Jau ketvirtą kartą apdovanos geriausius šalies startuolius

Verslas

2016.12.06

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Jau ketvirtą kartą apdovanos geriausius šalies startuolius

Dėl geriausiųjų vardo varžysis beveik 90 perspektyviausių Lietuvos jaunųjų verslų. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Šį ketvirtadienį vyks jau tradiciniais tapę startuolių apdovanojimai „BZN start Startup Awards 2016“. Dėl geriausiųjų vardo varžysis beveik 90 perspektyviausių Lietuvos jaunųjų verslų, kuriuos vertins ir „BZN start“ skaitytojai, ir kompetentinga komisija. Renginio metu bus ne tik dalijami prizai, bet ir klausomasi pranešimo, mezgamos naujos vertingos pažintys.

Startuolių ekosistema jau užderėjo

Kaip sako apdovanojimų organizatorė, „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė (nuotr. kairėje), per ketverius metus Lietuvos startuolių ekosistema žengė didelį žingsnį į priekį. Ji tapo daug brandesnė, startuoliai darosi vis ambicingesni.

„Anksčiau tekdavo matyti daugybę žmonių, manančių, jog tam, kad galėtum vadintis startuoliu, užtenka tiesiog atsisėsti kokiame nors „hube“, pasistatyti ant stalo savo „obuolį“ ir paspausti „Enter“. Dabar suvokimas jau iš esmės kitokio lygio. Tie jauni žmonės jau supranta, kad jų laukia labai sunkus kelias, o tam, kad sukurtum žmonėms vertę, reikia įdėti labai daug darbo“, – teigia ji.

Įžymus investuotojas, „BZN start“ dalininko „Nextury Ventures“ bendraįkūrėjis Ilja Laursas (nuotr. dešinėje) pastebi, kad Lietuvos startuolių ekosistemos išorė jau tikrai mažai kuo skiriasi nuo skandinaviško, europietiško modelio. Globalizacija tuo jau pasirūpino. Visgi viduje slypi tam tikri dalykai, kurie mus vis dar skiria.

„Kalbama, visų pirma, apie mentalitetą ir gilesnį esminį suvokimą, kas yra startuoliai ir kodėl jie kuriami. Šių dalykų mums vis dar trūksta. Gana dažnai tenka susidurti su startuoliais, kurie net patys iki galo nesupranta, ką ir kodėl daro. Vienintelis šios problemos sprendimas yra edukacija. Kalbu ne vien apie mokyklas ar universitetus. Prie to turėtų prisidėti ir žiniasklaida, konferencijos. Juk iš dalies dėl to mes ir pradėjome taip glaudžiai bendradarbiauti su „BZN start“, – dėsto I. Laursas.

Jis pripažįsta, kad gana retai kalbama apie dar vieną aspektą, pristabdantį šalies startuolių augimą. Tiesa tokia, kad tik pasiturinti valstybė gali skirti pakankamai resursų startuoliams vystyti. Ir kalbama ne vien apie finansus, bet ir apie laiką.

„Juk jeigu nori sėkmingai užauginti startuolį, turi į jį investuoti bent jau metus savo darbo. Kalbama apie darbą visą laiką, nes dalinė pastanga tikrai neduos tų pačių rezultatų. Tačiau mūsų visuomenėje vis dar gana sudėtinga sukaupti tiek santaupų, kad galėtum sau tai leisti. Kai tai pasikeis, sparčiau augs ir mūsų ekosistema“, – sako „Nextury Ventures“ bendraįkūrėjis.

Startuolis turi gebėti pasinaudoti esama situacija

Visgi startuoliai į priekį eina ir dabar. Jų atsiranda tiek daug, kad jauniesiems verslininkams reikia galvoti ne tik apie savo produktus, bet ir apie jų pateikimo subtilybes. Apdovanojimų metu pranešimą „Kaip įsitempti į lovą investuotoją“ skaitysiantis reklamos agentūros „Milk“ kūrybos vadovas Rimantas Stanevičius (nuotr. kairėje) pabrėžia, kad startuolis vargiai ką nors pasieks, jeigu nesugebės atkreipti žmonių dėmesio.

„Čia padeda išvaizda, išmonė ir reputacija. Kai užkabini šiais dalykais, reikia sudominti savo idėja, aistra. Tik tada galima tikėtis investicijos ar pirkimo veiksmo. Startuoliai neturi didelių biudžetų rinkodarai, tačiau jie kol kas neturi ir ko prarasti, todėl gali elgtis gerokai įžūliau ir šūkauti garsiau. Dideli rinkos žaidėjai tokios prabangos neturi. Tuo būtina naudotis“, – teigia reklamos žinovas.

Startuolių idėjos stiprėja

Savo ruožtu Ž. Baubonienė pastebi, kad šiuo metu įmanoma nustebinti ne tiek savo idėja, kiek profesionalumu ir nuosekliu darbu, gebėjimu priimti kritiką. Visa tai sugeba padaryti tik patys geriausieji ir būtent jie „BZN start“ apdovanojimuose sulauks pelnyto dėmesio.

„Kadangi sparčiai augame, o startuolių idėjos tapo daug stipresnės, šiemet gerokai sugriežtinome ir dalyvių atrankos sistemą. Juk tam, kad tobulėtum, būtina išsikelti kuo ambicingesnius reikalavimus. Tik taip pamatysi, kas yra kas“, – sako „BZN start“ įkūrėja.

Renginį padėjo įgyvendinti ištikimi partneriai: „Swedbank“, AB, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“), Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos, advokatų kontoros „Glimstedt“, KTU „Startup Space“, draudimo bendrovė „Ergo“, UAB „Spaudos departamentas“, „Lietuvos Junior Achievement“, taip pat informaciniai rėmėjai: naujienų portalas „Delfi“, „Žinių radijas“ ir „Info TV“.

Paskelbti nominantai

Kartu paskelbti skirtingų „BZN start Startup Awards 2016“ kategorijų nominantai. Tačiau net dvi kategorijos „Metų komanda“ (Team of the Year) ir „Metų spurtas“ (Boostrapper of the Year) bus renkamos tik startuolių bendruomenės renginio metu ir čia komisijos balsai įtakos neturės iki pat apdovanojimų ceremonijos.

FINANSUOTAS STARTUOLIS (Funded)

Getshopin

Pinfishing.com“ („Kimba.lt“)

Placeilive.com

Trafi

Worapay

 

TECHNOLOGINIS STARTUOLIS (Technological)

Cardinity

Dealoyal

Force Servo

Semseye

Yellow Hammock

PROGRAMĖLIŲ STARTUOLIS (App)

Disabled Enabled

Trybie.com

Tutotoons

Velvet

Yzy Soft

 

PUMPURINIS STARTUOLIS (Spinn Off)

Ecocost

Holtida

Monimoto

Probiomas

Sprana

STARTUOLIS (Startup)

Bumfix

Oberlo

Pazymetas.lt

Promiser.Pro

Tinggly

MOKSLEIVIO STARTUOLIS (Pupil)

Rastas.lt

SearchNode

STUDENTŲ STARTUOLIS (Student)

72+ Minerals

Bananacar.lt

GoHisto

Parduodupats.lt

Woodwe

STARTUOLIS NUO 40 (Startup+40)

Aktyvus sėdėjimas

Rent Boutique

Shoecoat

Zoombook

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.