...

Martinas Cooperis apie tris sritis, kuriose galime tikėtis didžiausių perversmų.

Verslas

2014.04.21

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Martinas Cooperis apie tris sritis, kuriose galime tikėtis didžiausių perversmų.

Martinas Cooperis LOGIN konferencijoje BFL archyvas/Ingos Juodytės nuotr.

Žmogus prie gero pripranta greitai. Technologijas, kurios palengvina kasdienybę, priimame itin lengvai, o netrukus net neprisimename, kad gyvenome kitaip. Būtent toks yra mobilusis telefonas, plačiai paplitęs dar visai neseniai. Prieš kokius penkiolika metų mobiliuosius nešiojosi nedaugelis. Tada naudojomės laidiniais telefonais. Dabar situacija yra visai kitokia. Mobiliųjų telefonų jau priskaičiuojama apie šešis milijardus, taigi jų skaičius beveik pasivijo žmonių skaičių ir neabejojama, jog per artimiausius kelerius metus pralenks. Ar tokią ateitį ir įsivaizdavo mobiliojo telefono kūrėjai?

Kesisis ir telefonai ir žmonės

Kai 1973-iųjų balandžio 3 dieną Martinas Cooperis pirmą kartą pasinaudojo savo išrastu aparatu, jis žinojo, kad prasideda naujas komunikacijų srities etapas. Per šiuos keturis dešimtmečius mobilusis sparčiai tobulėjo, bet M. Cooperis įsitikinęs, kad tai tik pradžia. Jo nuomone, per artimiausius dešimtmečius keisis tiek telefonai, tiek žmonės.

1973-iaisiais sukurtas telefonas dabar kelia šypseną, o anuomet tai buvo prabangos prekė tiek perkeltine, tiek tiesiogine prasmėmis. Aparatas svėrė daugiau nei kilogramą, jį laikyti buvo patogiau dviem, o ne viena ranka. Telefono baterija veikė 20 minučių, todėl iš esmės vienos įkrovos pakakdavo vienam ilgesniam pokalbiui. Nepaisant to, tai buvo milžiniškas žingsnis pirmyn. Daugiau kaip šimtą metų žmonėms buvo sakoja, kad vienintelis būdas komunikuoti per atstumą – naudojant laidą, kad kitaip būti tiesiog negali.

M. Cooperis prisimena, kad tuo metu, aštuntojo dešimtmečio pradžioje, JAV telekomunikacijų gigantė AT&T kaip tik pristatė išradimą, kuris turėjo tapti telekomunikacijų srities technologine viršūne, – automobilinį telefoną. Jauni žmonės tokį daiktą yra matę nebent filmuose. Tai buvo tas pats laidinis telefonas, tik įtaisytas automobilyje. Tiesa, jis veikė radijo ryšiu. AT&T pastatė daug ryšio bokštų ir taip padiktavo jaunai išradėjo komandai, ką reikia daryti.

„Mes netikėjome monopoliu. Mes tikėjome laisve. Tačiau kaip įtikinti pasaulį, kad įmanoma alternatyva? Nusprendėme patys išrasti tokį prietaisą“, – prisiminė M. Cooperis. Visa kita – jau istorija.

Dabar M. Cooperis kiek juokaudamas save vadina istoriku futuristu. Viena vertus, jis pasakoja apie dalykus, kurių jau niekas neprisimena, kita vertus, daug kalba apie dalykus, kurie dar tik galimai bus, todėl niekas negalės patikrinti, ar jis klydo.

Apie žmonijos ateitį mobiliojo telefono išradėjas galvoja itin daug ir optimistiškai. Taip, jis mato klaidų, bet atkreipia dėmesį į tai, kad jau turime visus įrankius, kuriais galime jas ištaisyti.

M. Cooperio įsitikinimu, išmanieji telefonai nėra didelė revoliucija. Tai labiau egzistuojančių technologijų sujungimas.

„Tai puiki ir patogi įranga, bet, mano galva, tikros revoliucijos bus kitokios“, – sako M. Cooperis.

Trys pagrindinės sritys, kuriose per artimiausią šimtmetį galime tikėtis didžiausių perversmų.

Jis išskiria TRIS pagrindines sritis, kuriose per artimiausią šimtmetį galime tikėtis didžiausių perversmų.

PIRMOJI – sveikatos apsauga. Šiandienės medicinos sistemos principas, pasak M. Cooperio, yra iš esmės klaidingas. Mes gydome ligas, nors jas galime sustabdyti. Šiuo metu daugybė pinigų išleidžiama ligų gydymui, nors juos galėtume skirti ligų prevencijai. Tiesa, šioje srityje jau judama į priekį. Artėjame prie to, kad žmonija tam tikru metu gyvens pasaulyje, kuriame nebus ligų. Medicina ne gydys ligas, o stebės žmones ir perspės padidėjus rizikai.

ANTROJI – švietimas. Nors vis dar mokoma pagal senąjį modelį (būrys vaikų susirenka į klasę, kurioje mokytojas jiems ką nors pasakoja), vaikai turi išmaniuosius prietaisus, vadinasi, daugiau informacijos nei mokytojas. Jeigu turime prietaisus, kodėlį juos neįdiegus žaidimų, padedančių mokytis? Mokytojas ateityje taps savotišku gidu, padedančių vaikams susigaudyti informacijos sraute.

TREČIOJI – susijusi su žmonių tarpusavio koloboracija. Šis procesas jau prasidėjęs. Streikai, nepasitenkinimas valstybėse prasideda dėl to, kad žmonės naudodamiesi internetu lengvai gali sužinoti, kaip gyvena aplinkiniai, ir palyginti su savimi. Šiuolaikiniame pasaulyje skurdui ir nepritekliui egzistuoti nėra jokios objektyvios priežasties. Žmonės ima tai suprasti. Pasak M. Cooperio, žmonija turi tapti efektyvesnė. Žmonės turi gyventi ir kurti kartu. Hierarchijos, socialinių klasių egzistavimui nėra priežasčių. Žmonija turi eiti

bendrdarbiavimo ir lygybės keliu. Ir ji eis.

„Kodėl taip manau? Todėl, kad mes jau turime visus įrankius, bet dar tik mokomės jais naudotis“, – įsitikinęs M. Cooperis kalbėjo LOGIN konferencijoje, mobilaus telefono išradėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.