...

Avishai Abrahami LOGIN konferencijoje

Verslas

2014.04.24

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Avishai Abrahami LOGIN konferencijoje

WIX įkūrėjas A. Abrahami BFL archyvas/Vyginto Skaraičio nuotr.

Daugelis esame girdėję apie Silicio slėnį ir ten sukurtas bene idealias sąlygas startuoliams. Dažnai lietuviai investuotojai ir jauni verslininkai atsidusdami garsiai pasvajoja, kad gal ir Lietuvoje atsiras kas nors panašaus į Silicio slėnį. O gal žvilgsnius reikėtų nukreipti ne į vakarų, o į pietų pusę? Jeigu JAV būtų geriausia šalis startuoliui pradėti, tai Izraelis tikriausiai sektų jai įkandin. Šalis, kurios plotas net tris kartus mažesnis už Lietuvos, nuolat draskoma konfliktų, sugebėjo sukurti sistemą, kurioje startuoliai tiesiog tarpsta ir iš kurios veržiasi į visą pasaulį.

Vienas geriausių Izraelio startuolių lobyno pavyzdžių yra WIX. Ši internetinė puslapių kūrimo platforma klientus skaičiuoja šimtais tūkstančių. Įdomu tai, kad WIX vadovai neabejingi ir lietuvių kūrybiniam potencialui. Pernai Vilniuje buvo atidarytas jų padalinys. Kompanijos įkūrėjas Avishai Abrahami sako, kad pernai lankydamasis Lietuvoje buvo sužavėtas mūsų kūrybiškumo ir nutarė kuo greičiau atidaryti čia biurą. Tai padaryta per rekordiškai trumpą laiką. Taigi A. Abrahami Lietuvoje yra dažnas svečias. Apsilankė jis ir šiųmetėje konferencijoje LOGIN. Joje jis dalijosi patarimais, kaip savo startuolį išauginti iki pasaulinio lygio kompanijos.

Aistra pakelia jus iš lovos ir stumia į priekį.

A. Abrahami

WIX vadovas sako, kad kiekvienas startuolis yra skirtingas. Tai, kas tinka vienam, gali visiškai neatitikti kito poreikių. Vis dėlto pranešėjas išskyrė pagrindinius principus, kurie, pasak jo, veikia bet kur. A. Abrahimi ir iki WIX buvo apšilęs kojas startuolių pasaulyje, todėl patirties yra prikaupęs pakankamai.

Visų pirma jis pataria aplink save suburti žmones, kurie turi patirties atitinkamoje srityje. Kad ir koks talentingas būtumėte, vienas nieko nepasieksite. Versle reikia nuolat mokytis, o mokytis reikia iš ko nors. Nereikia bijoti, kad kas nors yra protingesnis ar gabesnis. Tokių visada bus. Tad kodėl nedirbti išvien su jais?

WIX vadovas primena ir šiuo metu jau daugeliui elementarią tiesą – reikia gerai mokėti angliškai. Ši kalba užkariavo interneto erdvę, be to, su ja įmanoma pasiekti praktiškai kiekvieną

planetos kampelį.

Formuluojant startuolio idėją labai svarbu ją tinkamai pasirinkti. Čia neturėtų būti jokio prisitaikėliškumo. „Rinkitės idėją, kuri svarbi jums patiems. Nespręskite problemos kam nors kitam. Spręskite sau. Žinoma, reikėtų daryti tai, apie ką turite žinių. Žinios idėjai suteikia jėgos“, – kalbėjo A. Abrahami.

Jis įsitikinęs, kad sėkmės negali būti be aistros. Imtis reikia tik to, kas teikia džiaugsmą. Pavyzdžiui, Richardas Bransonas mėgsta muziką ir įkūrė „Virgin Records“. Billas Gatesas mėgavosi programavimu, todėl pradėjo „Microsoft“. „Aistra pakelia jus iš lovos ir stumia į priekį“, – pastebi A. Abrahami.

Jo teigimu, pirmenybę reikia teikti idėjoms, kurios veiktų internete. Internete gali tiesiog paskelbti produktą ir iš karto tirti rinką. Jau per penkias ar dešimt minučių galima pamatyti, ar jūsų idėja turi rinką.

A. Abrahami perspėja, kad iš programėlių uždirbti vis dar sunku, todėl reikėtų gerai pagalvoti, ar su jomis prasidėti. Išimtys yra nebent žaidimai ir paslaugų sektorius.

Kritiškai svarbus ir tinkamas laikas paleisti idėją į pasaulį. Pavyzdžiui, „YouTube“ pataikė tiesiog idealiai. Jis momentaliai užpildė bene visą rinką ir konkurentams (net ir kur tiems didžiulių įmonių) praktiškai nepaliko šansų.

Plėtojant startuolį reikia prisiminti ir tai, kad svarbiausia yra darbuotojai. Todėl juos reikia samdyti tinkamus. Šaukštas deguto sugadins visą medaus statinę. Samdymo procese, kiek įmanoma, dalyvaukite patys. Vėliau to daryti negalėsite, bet jeigu pirmieji darbuotojai bus puikūs, tai jie irgi pritrauks puikius žmones.

Galų gale darbuotojus reikia nuolat bandyti. Asmenybės testas – irgi svarbus. Juk geriausi darbuotojai sugeba įkvėpti ir kitus. Todėl tuos grynuolius būtina pagriebti ir nepaleisti, pataria A. Abrahami.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.