...

Ko verslininkai galėtų pasimokyti iš psichopatų ir maniakų?

Verslas

2014.08.18

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Ko verslininkai galėtų pasimokyti iš psichopatų ir maniakų?

Tyrimai rodo, kad psichopatai turi gebėjimą išlikti stebėtinai ramūs pačiose kritiškiausiose situacijose. flickr.com nuotr.

Na taip, ši tema jus tikriausiai jau privertė susiraukti. Tai juk tikrų tikriausia nesąmonė ir dar nepagarba verslininkams. Ką bendra gali turėti sveiki verslininkai su visokiais psichiniais ligoniais? Pirmiausia reikėtų pastebėti, kad riba tarp sveiko proto ir beprotystės yra daug plonesnė, nei norėtume manyti. Visų antra, tiesa ta, kad psichopatai ir maniakai neretai išsiskiria ir tokiomis savybėmis kaip puikūs gebėjimai manipuliuoti, įtikinti, paveikti ir t. t. Mes galime skaityti ar žiūrėti dokumentinį filmą apie Adolfą Hitlerį ir apsimesti, kad nesuprantame kaip šis isteriškas, akivaizdžiai bipolinio sutrikimo veikiamas, seksualinių nukrypimų turintis tipažas sugebėjo pasiekti savo. Tačiau iš tikrųjų puikiai suvokiame, kad tai velniškai paveikus žmogus, kuris ir šiais laikais paskui save patrauktų minias. Josifas Stalinas, savo ruožtu, buvo baisus paranoikas, kurį kankino nerimo priepuoliai ir kuris pražudė milijonus, bet ir jo kaip lyderio genialumo niekaip neišeina nuneigti. Taigi kokios tos savybės, paverčiančios psichopatus tokiais paveikiais? Gal vis dėlto galime ko nors iš jų pasimokyti?

Psichopatai, ypač tie, kurie ilgainiui tampa serijiniais žudikais, išsiskiria tam tikromis universaliomis savybėmis. Tokie žmonės paprastai labai gerai save vertina, geba įtikinti, moka padaryti labai gerą pirmąjį įspūdį, yra beatodairiški, nejaučia atgailos ir puikiai geba manipuliuoti kitais. Tiesą sakant, daugybė žmonių, turinčių panašių savybių, jau sukasi politikos ir didžiojo verslo pasaulyje. Šios savybės jiems padeda daryti tai, ko jie nori, ir negalvoti, ką apie tai pamanys kiti. Žinoma, nieko čia gero, jei žmogus nejaučia atgailos ar empatijos, bet sutikime, kad tokios savybės kaip pasitikėjimas savimi, talentas įtikinti ar gebėjimas padaryti gerą pirmąjį įspūdį praverstų daugeliui.

Psichopatai apdovanoti išskirtine ramybe

Knygos „Psichopatų išmintis“ autorius Kevinas Duttonas ne veltui pastebi, kad kažkieno namus padegęs ir reginį ramiai stebintis psichopatas paralelinėje visatoje yra tas žmogus, kuris įbėga į degantį pastatą ir išgelbėja jo gyventojus. Tyrimai rodo, kad psichopatai turi gebėjimą išlikti stebėtinai ramūs pačiose kritiškiausiose situacijose. Gali atsitikti netgi taip, kad kritinėje situacijoje jų širdies ritmas sulėtėja, užuot pagreitėjęs. Neverta įtikinėti, kad gebėjimas išlikti ramiam, kai aplinkui visi panikuoja, versle gali būti itin vertingas. Versle dažnai kažkas nepavyksta, kažkas vėluoja, kažkas sugenda. Būdami ramūs ir atsipalaidavę problemas išspręsite daug greičiau ir geriau nei drebančiomis rankomis.

Psichopatai puikiai perpranta žmones ir atitinkamai prie jų prisitaiko

Gebėjimas įsijausti į kito žmogaus būseną, pamatyti pasaulį ir save kito žmogaus akimis yra gana retas. Tačiau psichopatai labai dažnai gali juo pasigirti. Puikus pavyzdys galėtų būti tas pats A. Hitleris. Jis tikrai neišdygo kaip koks Pilypas iš kanapių ir nepaveikė žmonių tiesiog šiaip. Tuo laikotarpiu jis sugebėjo įžvelgti pačias tamsiausias žmonių baimes, išryškinti jas, o vėliau tuo ir pasinaudoti. Tačiau šį gebėjimą galima panaudoti ir iš kitos pusės. Užuot aptikę ir išryškinę kitų baimę bei nerimą, ieškokite jų geriausių savybių. Perprasdami kitus tapsite geresni lyderiai, geresni draugai, patrauklesni partneriai. Įsijautimas į kito žmogaus būseną jums atvers visiškai naujas galimybes ir pavers jus žmogumi, su kuriuo kiti nori bendrauti ir bendradarbiauti.

Psichopatai beatodairiškai siekia savo tikslo

Įsivaizduokite situaciją: nusipirkote bilietus į mėgstamo atlikėjo koncertą ir kelis mėnesius laukiate pasirodymo. Eidami į jį tikitės profesionalumo ir kokybės. Jums visai nerūpi, kad gal štai tas atlikėjas visą dieną kenčia nuo apsinuodijimo maistu arba jam tiesiog nėra nuotaikos. Publikai tai visiškai nesvarbu. Ji sumokėjo pinigus ir laukia pramogos. Ir publika visiškai teisi. Jeigu atlikėjas atvirai parodys savo nepasitenkinimą, vargu ar žmonės antrą sykį ateis į koncertą. Kita vertus, žmogiškai atlikėją suprasti mums labai lengva. Juk kiekvienam būna dienų, kai nesinori į darbą. Tačiau ar tai kam nors rūpi? Psichopatai išsiskiria tuo, kad jie labai gerai moka tvarkytis su panašiomis emocijomis. Jie geba taip susitelkti į atliekamą darbą, į tai, ką reikia padaryti, kad visokie asmeniniai jausmai, emocijos ir kiti dalykai tampa nebesvarbūs. Jie tiesiog juda pirmyn. Pripažinkime, toks gebėjimas kartais mums labai praverstų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.