...

Daugiausia uždirbę krepšininkai

Verslas

2014.08.19

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Daugiausia uždirbę krepšininkai

Krepšininkams iš tikrųjų mokamos milžiniškos algos, o jie patys tampa didžiulėmis įžymybėmis. Tomo Lukšio nuotr.

Šiuolaikinis sportas, kai į jį kritiškiau pažvelgi, atrodo itin keistas reiškinys. Nuo antikos laikų olimpiadų nueitas labai ilgas kelias. Kadaise žmonės varžydavosi tarpusavyje dėl garbės. Šiais laikais garbės elementas yra tik vienas iš daugelio ir vargu, ar pats svarbiausias. Lietuvių taip mėgstamas ir neretai antrąja religija vadinamas krepšinis yra puikus pavyzdys, kokią vietą sportas dabar užima žmonių gyvenime. Viena vertus, tai tik paprastas žaidimas, kurio metu dešimt peraugusių vyrukų (arba moterų) gainioja vieną kamuolį po aikštę. Tačiau aplink šį žaidimą iš tikrųjų sukasi milžiniškos pinigų sumos. Tokios didelės, kad tą sakinį reikėtų šiek tiek pakeisti: „Krepšinis – tai tik paprastas žaidimas, kurio metu dešimt peraugusių milijonierių gainioja kamuolį po aikštę.“ Krepšininkams iš tikrųjų mokamos milžiniškos algos, o jie patys tampa didžiulėmis įžymybėmis. Ir, tiesą sakant, tos milžiniškos algos yra tik mažas jiems tenkančio pyrago gabalėlis. Geriausi krepšininkai šiais laikais tampa savotiškais prekių ženklais ir didžiausius turtus iš tikrųjų kraunasi per tai. Šis mechanizmas, žinoma, geriausiai išplėtotas NBA. Todėl nekeista ir tai, kad patys turtingiausi visų laikų krepšininkai žaidžia arba žaidė būtent čia. Siūlome susipažinti su keliais iš jų ir sėkmės istorijomis.

7. Kevinas Garnettas (nuo 1995). Yra uždirbęs 180 mln. dolerių.

K. Garnettas išskirtinis tuo, kad buvo vienas pirmųjų NBA žaidėjų, persikėlusių į lygą tiesiai iš vidurinės mokyklos. Jaunuolis taip pasitikėjo savo talentu ir gebėjimais, kad į universitetą stoti net nebandė. Laikas parodė, kad šis sprendimas buvo teisingas. Panašiai pasielgusių žaidėjų po to atsirado gerokai daugiau, o pats K. Garnettas labai greitai tapo viena ryškiausių NBA žvaigždžių. Jaunuolio pažangą vainikavo 1997–1998 metų sezoną pasirašyta tada dar negirdėto masto šešerių metų 126 mln. dolerių sutartis su Minesotos komanda „Timberwolves“. Šiuo metu K. Garnettas jau yra karjeros saulėlydyje, bet išlieka vienu geriausiai žinomų veidų visoje lygoje. Ir vienu turtingiausiųjų. Vien pernai atletas susižėrė 44 mln. dolerių.

6. Hakeemas Olajuwonas (1984–2002). Yra uždirbęs 200 mln. dolerių.

H. Olajuwonas savo laiku NBA naujokų biržoje nukonkuravo net patį Michaelą Jordaną ir dabar yra vadinamas vienu geriausių visų laikų NBA vidurio puolėjų. Krepšininkas į JAV atvyko iš Nigerijos, kurioje ir šiuo metu vykdo daug labdaringos veiklos. Per savo karjerą jis du kartus tapo NBA čempionu ir buvo vertinamas tiek dėl savo gynybos, tiek dėl puolimo. Tiesą sakant, jis dažnai pavadinamas geriausią puolamųjų veiksmų arsenalą turėjusiu aukštaūgiu per visą NBA istoriją. Nieko keista, kad pabaigęs karjerą jis įkūrė „Big Man Camp“ mokyklą, kurioje perduoda savo patirtį jauniems žaidėjams.

5. Kobe Bryantas (nuo 1996). Yra uždirbęs 260 mln. dolerių.

Dar vienas žaidėjas, į NBA atėjęs tiesiai po mokyklos ir tapęs viena didžiausių lygos žvaigždžių. Visą karjerą jis praleido Los Andželo „Lakers“ komandoje ir tapo jos veidu, be kurio ši komanda nelabai ir įsivaizduojama. Jam mokamas, ko gero, didžiausias atlyginimas visoje NBA – 30 mln. dolerių per metus. Reklamos sutartys su tokiomis bendrovėmis kaip „Spalding“, „Sprite“, „McDonald’s“ ar „Turkish Airlines“ irgi papildo jo banko sąskaitą nemenkomis sumomis. Pastaraisiais metais žaidėją kamuoja traumos, o jo karjera artėja prie pabaigos. Akivaizdu, kad tam įvykus Los Andželo „Lakers“ ekipai teks ilgokai pavargti, kol atras naują savo franšizės veidą. K. Bryanto įtaka tiesiog yra tokia didelė.

4. LeBronas Jamesas (nuo 2003). Yra uždirbęs 270 mln. dolerių.

Nesuklysime pavadindami L. Jamesą didžiausia šių dienų NBA žvaigžde. Keturis kartus naudingiausias lygos žaidėjas ir dusyk čempionas yra ta figūra, kuriai žiniasklaida ir sirgaliai skiria bene daugiausia dėmesio. Tiesa, nors ir geriausias, jis nėra daugiausia uždirbantis žaidėjas lygoje. Daugiau pinigų už tiesioginį atlyginimą jam atneša reklamos sutartys su „Coca-Cola“, „State Farm“ ar „Nike“. Talentingas krepšininkas yra ir neblogas verslininkas, garsėjantis gebėjimu įžvalgiai investuoti uždirbtus pinigus.

3. Shaquille’as O’Nealas (1992–2011). Yra uždirbęs 350 mln. dolerių.

Vienas geriausių visų laikų NBA vidurio puolėjų visada išsiskyrė ir didele charizma. Kartais jis linksmino, kartais gąsdino, kartais stebino, bet su juo niekada nebuvo liūdna. Nieko keista, kad keturis kartus NBA čempionas, pabaigęs karjerą, tapo ESPN televizijos veidu. Turtus krepšininkas krovėsi ne tik iš tiesioginės algos, bet ir vaidindamas filmuose, repuodamas (išleido penkis albumus) bei filmuodamasis tokių prekių ženklų kaip „Pepsi“, „Reebok“ ir „IcyHot“ reklamose.

2. Magicas Johnsonas (1979–1991; 1996). Yra uždirbęs 500 mln. dolerių.

206 cm įžaidėjas savo laiku buvo viena ryškiausių NBA žvaigždžių, penkiskart užkopusi į lygos viršūnę. Reikia pastebėti, kad XX a. 9-ajame dešimtmetyje, kai žibėjo M. Johnsono žvaigždė, NBA žaidėjų algos buvo nepalyginamai mažesnės nei dabar. Taigi didžiąją dalį savo įspūdingo turto jis susikrovė išnaudodamas savo verslininko talentą. Jo įmonė „Magic Johnson Enterprises“ aktyviai veikia pramogų versle, o pats buvęs krepšininkas savo laiku padirbėjo ir pokalbių laidos vedėju, ir sporto apžvalgininku, ir komentatoriumi.

1. Michaelas Jordanas (1984–1993; 1995–1998; 2001–2003). Yra uždirbęs 1 mlrd. dolerių.

Pirmojoje šio sąrašo vietoje nieko kito tikėtis, ko gero, ir nebuvo galima. Geriausias visų laikų krepšininkas visada išsiskyrė begaliniu noru laimėti. Tai jį vedė į priekį tiek krepšinio aikštelėje, tiek versle. Savo laiku jis buvo geriausiai apmokamas NBA krepšininkas, bet turtus jam krovė ir pelningos reklamos sutartys. Pavyzdžiui, „Air Jordan“ iki šiol yra vienas pelningiausių „Nike“ priklausančių vardų. M. Jordanas reklamavo tokias bendroves kaip ta pati „Nike“, „Gatorade“, „Hanes“. Šiuo metu jam priklauso Šarlotės „Hornets“ komanda, o pats verslininkas yra vienintelis pasaulyje atletas milijardierius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.