...

Vilniuje atidarytas technologinėms įmonėms vystyti skirtas verslumo centras

Verslas

2014.09.16

Autorius: BZN start

Temos: .

Vilniuje atidarytas technologinėms įmonėms vystyti skirtas verslumo centras

Verslumo centre startuoliai gauna ne tik darbo vietą, bet jie gali plėsti savo galimybių ribas pasaulinėje rinkoje Organizatorių nuotr.

Ateini su idėja, išeini su nuosavu verslu – tokią žinutę pradedantiems verslininkams skelbia verslumo centro „Verslo Lab’as“ steigėjai Šiaurės miestelio technologijų parkas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Šiandien Vilniuje atidarytame verslumo centre besikuriančioms įmonėms bus suteikiama visokeriopa pagalba vystyti verslą: įvairių sričių ekspertų konsultacijos ir mokymai, verslo akseleravimas, nemokami renginiai, darbo erdvės, pagalba komercializuojant produktą ar paslaugą, pritraukiant investuotojus. Šiuo metu verslumo centre jau inkubuojami daugiau kaip 40 pradedančių technologinių verslų.

„Šiuo metu technologinių startuolių tema yra itin populiari ir turime pripažinti, kad technologijos ir inovacijos keičia žmonių gyvenimą, verslo modelius, tradicinius sektorius. Todėl siekiame skatinti technologiškai inovatyvias verslo sritis, kurti inovatyvių verslų ekosistemą, kad mūsų verslas taptų konkurencingas tarptautiniu mastu. Lietuvoje turime daug talentingų žmonių, kuriems tereikia paskatų žengti pirmą žingsnį. Siekiame jiems padėti imtis verslo, nes tai galimybė tapti atviriems, žinomiems, išeiti į tarptautines rinkas ir pritraukti užsienio investicijų”, – sakė ūkio viceministras Marius Skarupskas (nuotr. dešinėje).

Startuoliams reikia konsultacijų ir komandos

Pasak Šiaurės miestelio technologijų parko vadovo dr. Gedimino Pauliukevičiaus (nuotr. kairėje), jaunų verslų ekosistema labai jautri ir specifinė. Kiekviena šalis turi savo identitetą, verslo kultūrą ir unikalias verslumo skatinimo strategijas – todėl ir Lietuvoje būtina vystyti savąją, atsižvelgiant į šalies ypatybes. Šiuo metu vis dar tiriama vietinė rinka ir verslumo centras, tikimasi, bus toks, kokio Lietuvai reikia.

„Mes orientuojamės į startuolius, į komandas. Stengsimės ugdyti bendruomeniškumą, nes parkas – tai savotiška nedidelė rinka, kurioje galima išbandyti produktus ir netgi rasti pirmuosius pirkėjus. Šiuo metu verslumo centre dirba daugiau kaip vienuolika įvairių sričių ekspertų, o artimiausiu metu mentorių tinklą dar plėsime – kiekvieną savaitę su komandomis dirbs žinomi rinkos ekspertai ir, žingsnis po žingsnio, padės įmonėms vystytis, pasiekti išsikeltus tikslus“, – sako technologijų parko vadovas.

Verslumo centro užsienio partnerių sąraše ir dvi ekonomikos milžinės – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kinija, glaudūs santykiai taip pat palaikomi su kaimynėmis Latvija ir Estija, bei Skandinavijos šalimis.

„Rudeniui įsibėgėjus vežame tris startuolius į Jungtines Amerikos Valstijas, dengiame jų kelionės bei akseleravimo programos išlaidas. Pasirašytos bendradarbiavimo sutartys jauniesiems verslininkams atveria kelius stažuotis užsienio technologijų parkuose, atverti pasaulines rinkas savo idėjoms vystyti, bei pritraukti investicijas iš kitų šalių. Tai sudėtingas procesas, kurio metu reikia sugebėti potencialiam investuotojui parduoti idėją, pagrįsti, kuo ji išskirtinė, kodėl geresnė už kitas. Mūsų darbas – paruošti įmonę susitikimui su investuotojais. Taigi verslumo centre jie gauna ne tik puikią ir nebrangią darbo vietą – o tai irgi yra didelis privalumas – jie gali plėsti savo galimybių ribas pasaulinėje rinkoje“, – teigia dr. Gediminas Pauliukevičius.

Pakanka turėti idėją

Ką daryti, norint pradėti? Pirmas žingsnis – susirasti Šiaurės miestelio technologijų parką, o ten bus suteikta visa informacija, ką daryti toliau. Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai čia jau atlieka praktikas, susipažįsta su vadybos, produkto komercializavimo pagrindais.

„Svarbu turėti idėją ir norėti dirbti, kurti, – tikina dr. Gediminas Pauliukevičius, – gali būti, kad rezultatas išeis ne toks, kokio iš pradžių tikimasi, galbūt net ne ta idėja bus įgyvendinta, tačiau reikia žengti pirmą žingsnį. Mes norime, kad jauni žmonės čia atėję galėtų realizuoti save, praleisti laiką ir galų gale susikurti savo verslą.“

Kol kas verslumo centre dėl riboto vietų skaičiaus inkubuojamos tik technologinės įmonės. Tačiau ateityje, plečiant verslumo centro veiklą į kitus Lietuvos miestus, tikimasi išplėsti ir veiklos sritis.

Verslo LAB'AS

117-1410869021-162646.jpg 117-1410869021-613604.jpg 117-1410869021-907601.jpg 117-1410871446-371653.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.