...

Kokia karta mūsų laukia? Kam ruoštis?

Verslas

2014.10.21

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Kokia karta mūsų laukia? Kam ruoštis?

Vytautas Miežys - jaunas matematikos mokytojas. Gintaro Mačiulio nuotr.

Šį rugsėjį teko lankytis „Lūžio taško“ konferencijoje Palangoje. Jos metu ant scenos lipo ir jaunas matematikos mokytojas Vytautas Miežys. Jo pranešimo tema kam nors galbūt pasirodė ir kiek keistoka: Y karta ir bendravimas su ja. Kas per velnias ta Y karta, paklausite jūs.

Y karta – tai sociologų terminas, apibūdinantis žmonių grupę, kuriai priklauso žmonės, gimę maždaug nuo XX a. 9-ojo dešimtmečio vidurio iki tūkstantmečio ribos. Vadinasi, tai žmonės, kurie neseniai įžengė, žengia ir dar tik žengs į darbo rinką. Tai žmonės, kurie skiriasi nuo ankstesnės X kartos ir vadinamųjų „baby boomers“, gimusių dar anksčiau. Kokia ta Y karta? Kaip susikalbėti su jais? Tai pabandėme išsiaiškinti su V. Miežiu.

Laisvi

Nėra paprasta išskirti bruožus, kurie yra unikalūs Y kartai. Juk ne visa Y karta jau ir suaugo. Tačiau pačios ryškiausios tendencijos matyti. Savo žinias apie Y kartą V. Miežys pirmiausia kaupia mokytojaudamas. Kita vertus, dar daugiau informacijos jam suteikia Socialinės informacijos centro užsakymu atliktas Y kartos tyrimas. „Labai sunku atskirti, kur yra paauglystė, o kur jau Y kartos bruožai. Tai persipina. Vis dėlto Y kartai būdingiausias laisvės pojūtis. Iš to kyla daugiau savybių. Ko gero, labiausiai žiniasklaidoje paplitęs mitas, kad Y kartos žmonės dažnai keičia darbą. Šitai galima pritempti prie jaunatviškumo, bet sakyčiau, kad tai jau labiau kartos bruožas. Visgi ši karta augo laisvėje, kurioje galėjo rinktis. Visada girdėjome, kad jeigu turėsi viziją, svajonę, tau pasiseks. Kartais mažiau dėmesio atkreipiama į tai, kad norint kažko pasiekti reikia įveikti labai ilgą ir sunkų kelią. Dažniausiai pabrėžiama tik pati sėkmė. Dabar žmogus labai nori sėkmės, bet susidūręs su tikrove staiga užsimano kažką pakeisti“, – dėsto V. Miežys.

Reikėtų vertinti elgesį. Efektas nebus toks, kokio norisi, jeigu sakysi, kad žmogus blogas. Blogas gali būti elgesys, bet ne jis pats. Tada žmogui lengviau stengtis ir jis stengsis kartoti gerą elgesį, o ne būti tiesiog geras.

V. Miežys

Nepastovūs

Ko gero, nepalankiausia Y kartos savybė ir yra tas nepastovumas, galintis jiems kliudyti vadovauti. „Taip, vadovauti jiems sunku. Esminis principas turbūt būtų tas, kad lyderiu būsi tiek, kiek gerai sugebėsi sutarti su kiekvienu grupės nariu. Jeigu komandoje yra dešimt žmonių, tavo sėkmė priklausys nuo to, koks yra santykis su kiekvienu jų. Jeigu pažinosi kiekvieną žmogų, žinosi, ką jis veikia, kas jam patinka, kur yra jo stabdžiai, kur yra motyvaciniai mygtukai, tavo galimybės bus didesnės. Bent jau klasėje teisingumo jausmas labai svarbus. Jeigu jau yra tam tikra taisyklė, ji turi būti taikoma kiekvienam. Nesvarbu, ar blogiukui, ar geručiui. Klasė labai greičiai praneša, jeigu jaučia, kad nėra teisybės pusiausvyros. Galvojant apie verslą ir lyderystę, man regis, būtų labai gerai skatinti kultūrą, kai žmonės viešai ir nebijodami išsako, kas jiems nepatinka. Jeigu žino galintis tai padaryti, žmogus jaučiasi saugus, o saugumo jausmas yra labai saugus“, – tikina pašnekovas.

Nori pagarbos ir įvertinimo

Y kartos žmonės pripratę prie laisvės ir jos trokšta. Tačiau negalima sakyti, kad jos atstovai iš principo nepasiduoda nurodymams. „Mano supratimu, žmonės dažnai deklaruoja, kad nori laisvės, bet iš tikrųjų daug geriau jaučiasi, kai jiems pasako, ką reikia daryti. Čia galima pagalvoti apie kelionę automobiliu. Jeigu tau kažkas sakys, kad reikia tiesiog sukti į kairę ar dešinę, tu nenorėsi tokių komandų, nes nežinai to tikslo. Lygiai taip pat ir mokiniams pateikiant tokias užduotis reakcija bus neigiama, bet jeigu įtikini, kad yra užduočių tikslas, ir žmogus pats nori jį pasiekti, jis daug lengviau priims tam tikras komandas. Jeigu Y kartos žmogus suvokia tikslą ir jam tai yra iššūkis, jis tikrai nesipriešins vadovavimui. Jis netgi prašys instrukcijų, grįžtamojo ryšio“, – teigia V. Miežys.

Vyras tvirtina, kad bendras tikslas ir įvertinimas gali šiaip nuolat kažką keičiantį Y kartos žmogų paversti lojaliu darbuotoju. „Į šį klausimą atsakysiu dvejopai: iš asmeninės patirties ir atlikto tyrimo. Tyrimo metu Y kartos žmonių buvo klausiama, kas jiems svarbiausia darbovietėje. Aukščiausią balą surinko variantas „pagarba ir įvertinimas“. Net 74 proc. nurodė, kad tai yra labai svarbus aspektas, o 90 proc. – kad svarbus. Tai pats aukščiausias balas. Kaip pasiekti, kad žmogus jaustųsi pagerbtas ir įvertintas? Manau, svarbiausia pastebėti, ką žmogus daro. Vadovo pastabumas ir grįžtamojo ryšio suteikimas padeda išlaikyti žmogų darbovietėje. Kai žmogus užsiima kokia nors veikla, įdeda pastangų ir supranta, kad siekia ir savo tikslų, ir prisideda prie įmonės vizijos, kolektyvo augimo, jis patenkintas. Reikėtų vertinti elgesį. Efektas nebus toks, kokio norisi, jeigu sakysi, kad žmogus blogas. Blogas gali būti elgesys. Galbūt tam tikri asmenybės bruožai, bet ne jis pats. Tada žmogui lengviau stengtis ir jis stengsis kartoti gerą elgesį, o ne būti tiesiog geras. Juk niekas nežino, ką iš tikrųjų reiškia būti geram. Grįžtamasis ryšys gali būti ir neigiamas, bet jis rodo, kad vadovas pastebi kiekvieno žmogaus veiklą. Neigiamas elgesio įvertinimas tiesiog gali parodyti, kad įmonės tikslas yra kitoks“, – sako pašnekovas.

Visos kartos nori panašių dalykų

Kad ir kokie keisti, savotiškai neatsakingi vyresnėms kartoms atrodytų Y kartos žmonės, V. Miežys įsitikinęs, jog giliai širdyje turime daugiau panašumų nei skirtumų, todėl visai nepavykstant susišnekėti geriausia grįžti prie visa ko pagrindo. „Pačioje giliausioje žmogaus asmenybės esmėje slypi vertybės. Panašu, kad su metais jos stipriai nesikeičia. Daugiau nei 90 proc. žmonių teigia, kad jiems svarbiausi trys dalykai: sveikata, šeima ir geras darbas. Tai dalykai, kurių labiausiai nori žmogus. Net tais kartais, kai dirbant Tauragėje tekdavo susidurti su vaikais iš sunkių šeimų ir būti pasiųstam bei nepasisekdavo matematiniu lygmeniu rasti bendrų vardiklių, kalbant po pamokų pavykdavo atsispirti į tokį dalyką kaip šeima. Tada atsiranda tam tikras sutarimas. Gali pradėti kalbėti apie tai, ko reikia, kad atsirastų tvirta šeima. Tuomet gali pradėti kalbėti ir apie atsakomybę, lojalumą, kurio, kaip matome, Y kartai trūksta“, – teigia matematikos mokytojas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.