...

Aleksandro Makedoniečio lyderystės pamokos

Verslas

2017.01.29

Autorius: Greta Andriuškevičiūtė

Temos: .

Aleksandro Makedoniečio lyderystės pamokos

Tinkama reakcija į dinamiškai besikeičiančias situacijas - vienas svarbiausių gebėjimų. pexels.com nuotr.

Daugybę miestų užkariavęs ir vienu turtingiausių bei įtakingiausių asmenų per visą pasaulio istoriją tapęs Aleksandras Makedonietis, dar vadinamas Aleksandru Didžiuoju, tvirtai žinojo, kaip pasiekti viską, ko trokšta. Prigimtinės asmeninės savybės ir per gyvenimo patirtį išmoktos pamokos pasaulio užkariautojui padėjo ne tik tais laikais įgyti daugybę pasekėjų, bet ir tapti sektinu pavyzdžiu ateities kartoms. Net ir dabar, kai dauguma kovų vyksta jau ne mūšio lauke, o verslo ir karjeros srityje, galima prisiminti ir panaudoti penkis esminius didžio mokytojo patarimus.

Pažinti save

Kasdien susidurdami tiek su išoriniais, tiek su vidiniais gyvenimo pokyčiais bei įgydami naujos patirties, bėgant laikui mes keičiamės. Keičiasi mintys, sampratos ir suvokimas. Koks buvai vakar, rytoj jau kažin ar būsi, nes kiekviena diena mus bent truputį paveikia, todėl labai svarbu kartais sustoti ir apžvelgti savo gyvenimą bei pažvelgti į perspektyvą. Itin aktyviai gyvenęs Aleksandras Makedonietis keitėsi kone su kiekviena akimirka, bet būtent sustojimas ir refleksija padėjo suprasti, kokie procesai vyksta jo gyvenime, iš kur ir į kur jis eina. Tai pirmoji jo gyvenimo pamoka.

Atrasti geriausius gyvenimo mokytojus

Žavėjimasis ryškiomis asmenybėmis ir domėjimasis jų gyvenimo samprata leidžia mums susirinkti bei įsisavinti itin vertingą patirtį ir mokytis ne tik iš savų, bet ir iš svetimų klaidų bei laimėjimų. Pasak šaltinių, Aleksandras Makedonietis itin gerbė ir vertino Homero išmintį, o Aristotelis buvo jo didysis gyvenimo mokytojas. Šie žmonės padarė didžiulę įtaką Aleksandro Makedoniečio asmenybės formavimuisi ir gyvenimo laimėjimams. Taigi galima įvardyti irantrąją Aleksandro Makedoniečio gyvenimo pamoką: reikia atrasti gyvenimo mokytojus ir semtis iš jų kuo daugiau žinių.

Turėti aiškią ir įtikinamą viziją

Trečioji Aleksandro Makedoniečio pamoka: visada turėti ir aiškiai įvardyti savo esminį tikslą bei viziją. Konkretumas ir aiškumas tikslo atžvilgiu visada nurodo pačią teisingiausią kryptį ir neleidžia pasiklysti tarp ne laiku iškilusių klausimų bei niuansų. Norint, kad vizija taptų tikrove, o žodis virstų kūnu, viso proceso metu kone svarbiausia išsigryninti aiškų galutinį tikslą. Būtent tikslus žinojimas ir veiksmų planas Aleksandrui Makedoniečiui padėjo tapti kone pusės pasaulio užkariautoju.

Tinkamai reaguoti į naujus iššūkius

Tinkama reakcija į dinamiškai besikeičiančias situacijas, lankstumas ir gebėjimas greitai įžvelgti esmę net tarp smulkmenų – vienas svarbiausių gebėjimų, norint laviruoti, prisitaikyti prie susiklosčiusios padėties ir rasti tinkamiausių priemonių problemoms spręsti. Analitinis protas ir greita reakcija – vienos pagrindinių Aleksandro Makedoniečio savybių, padėjusių jam įveikti visus sunkumus ir palikti žymų pėdsaką pasaulio istorijoje. Siekiant sėkmės ir pergalės, visada reikia greitai bei tinkamai išanalizuoti ir įvertinti situaciją, atrasti visas galimas alternatyvas ir sprendimo būdus. Tik išankstinis pasiruošimas visiems galimiems atvejams padeda ramiai žvelgti į vyraujančią padėtį, susidoroti su esamais nesklandumais, nesukeliant streso nei sau, nei aplinkiniams. Taip byloja Aleksandro Makedoniečio patirtis, kurią galima pavadinti ketvirtąja didžiąja gyvenimo pamoka.

Būti sektinu pavyzdžiu

Tik per savo pavyzdį galima veikti ir skatinti kitus – tai žinojo ir Aleksandras Makedonietis. Visada ėjęs priekyje ir vedęs paskui save žmones, jis nestokojo nei paramos jiems, nei solidarumo. Sakoma, kad net tuomet, kai jo kariai būdavo alkani ir ištroškę, jis taip pat atsisakydavo maisto, o, kai karžygių žirgai krisdavo ir jiems tekdavo eiti pėsčiomis, jis darė tą patį ir tokiais gestais pelnė didžiulę pagarbą bei palaikymą. Empatija ir pagarba pavaldiniams visada padeda pasiekti esminių tikslų ir tapti tuo, paskui kurį eina minios. Tokia penktoji Aleksandro Makedoniečio gyvenimo pamoka, padėsianti tapti gerbiamu bei vertinamu pavyzdžiu. Vadovaujantis šiuo patarimu, tiek asmeninės, tiek profesinės laimės akimirkos aplankys vis dažniau ir suteiks džiaugsmo bei prasmės gyvenimo tėkmei.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.