...

7 turtingiausi pasaulio rašytojai

Verslas

2015.01.23

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

7 turtingiausi pasaulio rašytojai

Kol žmogus turės noro svajoti, vaizduotėje keliauti į nematytas vietas, tol gyvuos knygos. flickr.com nuotr.

Kas pasakė, kad knygos ir literatūra miršta? Visiška nesąmonė. Kol žmogus turės noro svajoti, vaizduotėje keliauti į nematytas vietas arba kaip tik ieškos panašių į save (kad ir išgalvotų), tol gyvuos knygos. Ir visai nesvarbu, kokia forma. Juk knyga – tai ne koks daiktas. Knyga – tai idėja. Ar ji bus įgyvendinta popierine, ar elektronine forma – tik menka smulkmena.

Rašytojus dažnai įsivaizduojame lyg kokį Honoré de Balzacą, gyvenantį kokiame ankštame butelyje, dieną naktį rašantį ir nuolat bėgantį nuo kreditorių. Tokių rašytojų visada bus, bet visada bus ir tokių, kurie savo knygomis susikrovė didžiulius turtus. Šis trumpas sąrašas yra puikus pavyzdys, ko gali pasiekti rašytojas. Pristatome jums septynis turtingiausius pasaulio rašytojus.

1. J. K. Rowling (1 mlrd. dolerių)

Šalis: Jungtinė Karalystė.

Žinomiausia knyga: „Haris Poteris“.

Žanras: fantastika, detektyvai.

Įdomūs faktai: anokia čia ir staigmena, kad pirmojoje sąrašo vietoje atsidūrė būtent „Hario Poterio“ serijos autorė. Ji tapo pirmąja rašytoja, iš savo knygų uždirbusia milijardą dolerių. Harį Poterį ir jo pasaulį ji sukūrė važiuodama traukiniu. Rašydama sakė sau, kad sunkiausia dalis bus surasti knygai leidėją, o paskui sėkmė tikrai ateis. Plačiai žinoma istorija, kad autorė pirmąją serijos knygą nesėkmingai bandė įsiūlyti net keliolikai leidyklų, bet vis išgirsdavo „ne“. Šiandien tų leidyklų savininkai tikriausiai keikia save, o rašytoja mėgaujasi pasauline šlove. J. K. Rowling buvo bedarbė ir gyveno iš socialinių išmokų, o vėliau per penkerius metus tapo multimilijoniere. Jos vaikystės nepavadinsi laiminga, nes motinai buvo diagnozuota išsėtinė sklerozė, o santykiai su tėvu buvo įtempti.

2. Jimas Davisas (800 mln. dolerių)

Šalis: JAV.

Žinomiausia knyga: Garfildo komiksai.

Žanras: komedija.

Įdomūs faktai: J. Davisas nėra rašytojas tradicine to žodžio prasme. Jis žinomas kaip komiksų autorius. O visų labiausiai – kaip garsiojo storulio oranžinio katino Garfildo kūrėjas. Komiksas, pasakojantis apie paprastą vyruką Joną, jo šunį Odį ir katiną Garfildą, pirmą kartą pasirodė dar 1978-aisiais. Komiksas netruko sulaukti tarptautinės sėkmės. Jis ypač išpopuliarėjo XX a. 9-ajame dešimtmetyje, kai pasirodė pagal jį sukurtas animacinis serialas.

3. Stephenas Kingas (400 mln. dolerių)

Šalis: JAV.

Žinomiausios knygos: „Švytėjimas“, „IT“, serija „Tamsusis bokštas“.

Žanras: siaubo romanai, fantastika.

Įdomūs faktai: S. Kingo pristatinėti, ko gero, nereikia niekam. Net ir tie, kas knygų visiškai neskaito, jo vardą yra bent kartą girdėję. S. Kingas dažnai pavadinamas siaubo karaliumi, bet tai būtų nemenkas jo darbo nuvertinimas. Rašytojo knygos būna ir fantastinio, ir detektyvo, ir mokslinės fantastikos žanrų. Įdomios istorijos S. Kingą tiesiog persekioja. Pavyzdžiui, kai jam buvo dveji, jo tėvas išėjo į parduotuvę ir nebesugrįžo; vaikystėje būsimasis rašytojas matė, kaip traukinys pervažiavo jo draugą; o prieš penkerius metus jis pateko į avariją, po kurios ilgai buvo prikaustytas lovoje. Daugybė rašytojo kūrinių buvo sėkmingai arba nelabai sėkmingai ekranizuoti. Taigi jis yra ryški figūra ne tik amerikiečių literatūroje, bet ir Holivudo pramonėje.

4. Danielle Steel (380 mln. dolerių)

Šalis: JAV.

Žinomiausia knyga: „Namas“.

Žanras: drama.

Įdomūs faktai: amerikiečių rašytoja tikrai turi kuo pasigirti. Per savo karjerą ji yra pardavusi daugiau kaip 800 mln. knygų kopijų ir pagal šį kriterijų yra ketvirta per visą literatūros istoriją. Autorės knygos išverstos į 28 kalbas ir gali būti surastos 47 skirtingose pasaulio šalyse. Autorės gyvenimas nuo pat vaikystės buvo labai banguotas ir įdomus. Gimusi turtingoje šeimoje visą ankstyvąją vaikystę ji praleido Paryžiuje, kur turėjo progą stebėti turtuolių gyvenimo peripetijas, kurios vėliau rado kelią ir į jos knygas.

5. Jamesas Pattersonas (310 mln. dolerių)

Šalis: JAV.

Žinomiausia knyga: Alekso Kroso serija.

Žanras: detektyvai.

Įdomūs faktai: amerikiečių rašytojas gali pasigirti neeiliniu laimėjimu – net 51 jo knyga atsidūrė „New York Times“ bestselerių sąraše. Autorius išsiskiria retu produktyvumu. Kiekvienais metais pasirodo vidutiniškai po dvi jo knygas. Įdomu tai, kad visas jas J. Pattersonas parašė spausdinimo mašinėle arba ranka, nes baisiai nemėgsta kompiuterių. Prieš pradėdamas rašyti jis taip pat padarė sėkmingą karjerą reklamos srityje.

6. Tomas Clancy (300 mln. dolerių)

Šalis: JAV.

Žinomiausia knyga: „raudonojo spalio medžioklė“.

Žanras: detektyvai, trileriai.

Įdomūs faktai: T. Clancy buvo geriausiai žinomas dėl savo romanų apie šnipus, nusikaltimus, karą ir t. t. Per savo gyvenimą jis parašė septyniolika knygų, kurios dabar parduotos didesniu nei 100 mln. tiražu. Turtus rašytojui nešė ne tik tiesioginės pajamos už parduotas knygas, bet ir jų ekranizacijos bei kompiuteriniai žaidimai, kuriuose naudotas jo vardas. T. Clancy studijavo literatūrą ir prieš parašydamas garsiąją novelę dirbo draudimo agentu.

7. E. L. James (100 (?) mln. dolerių)

Šalis: Jungtinė Karalystė.

Žinomiausia knyga: „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“.

Žanras: meilės romanai, erotika.

Įdomūs faktai: klaustukas prie milijonų skaičiaus čia paliktas visai neatsitiktinai. Taip yra todėl, kad „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ autorė su savo knygomis tapo tokiu fenomenu, kad vien pernai susižėrė 95 mln. dolerių. Ir pinigai nenustoja plaukę. Vieni garsiąją trilogiją vadina kvaila pornografija, kiti subtilia erotika. Tikroji rašytojos pavardė yra Erika Mitchell. Ji studijavo istoriją, o savo karjerą pradėjo dirbdama televizijoje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.