...

Užsiimu invidualia veikla pagal pažymą (medienos ruoša). Kaip įdarbinti?

Žinių bazė

2014.03.03

Kokia forma galėčiau įdarbinti kelis darbuotuojus? Su patentu kiek domejausi negalima. Jei ta pačia veikla užsiims pagal kvitus, galima tik 60 darbo dienų samdyti. Gali dirbti 4val dienoje gal tuomet būtų galima pasirašyti darbo sutartį 0,5 etato? Kokie būtų man mokesčiai nuo vieno samdyto žmogaus. Ačiū užatsakymą

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Augustina Martinėlytė

Teisininkė / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Publikavimo data: 2014-03-03 20:05

Įdarbinti darbuotojus galite sudarydami su jais darbo sutartis pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso 99 str. Darbo sutarties pavyzdinė forma yra...

Publikavimo data: 2014-03-03 20:05

Įdarbinti darbuotojus galite sudarydami su jais darbo sutartis pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso 99 str. Darbo sutarties pavyzdinė forma yra patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. sausio 28 d. nutarimu Nr. 115.
Individualią veiklą vykdantis gyventojas, į darbą priėmęs darbuotoją ir su juo sudaręs darbo sutartį, prisiima visus darbdavio – mokestį išskaičiuojančio asmens (kaip ir juridinis vienetas) įsipareigojimus, t.y. privalo mokėti darbo sutartyje numatytą darbo užmokestį ir įstatymų nustatyta tvarka išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą gyventojų pajamų mokestį, privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokas bei nustatyta tvarka deklaruoti išmokas ir išskaičiuotus mokesčius.
Nuo 2013 m. balandžio 1 d. sezoninėms ir aukštos kvalifikacijos nereikalaujančioms paslaugoms teikti asmenys gali būti įdarbinti supaprastinta tvarka – naudojant žemės ūkio bei miškininkystės paslaugų kvitus.
 
Paslaugų teikėjai (fiziniai asmenys) gali teikti žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas, kurios yra laikinos arba vienkartinės ir kurioms teikti nereikalingi specialūs įgūdžiai, kvalifikacija, leidimai, pažymėjimai, mokymai ar kursai ir kurių sąrašą patvirtino Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2013 m. kovo 13 d. nutarimu Nr. 218 (Žin., 2013, Nr. 29-1398) „Dėl Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų, kurias paslaugų gavėjas turi teisę gauti, o paslaugų teikėjas turi teisę teikti pagal paslaugų kvitą, sąrašo patvirtinimo“.
 
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Žemės ūkio ministerija 2013 m. vasario 26 d. įsakymu Nr. A1-74/3D-140 „Dėl žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų kvito privalomųjų rekvizitų, šio kvito blanko formos ir jo pildymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2013, Nr. 22-1098) yra patvirtinusi žemės ūkio bei miškininkystės paslaugų kvito formą ir pildymo tvarką.

Paslaugų gavėjas (šiuo atveju samdantis asmuo) turi informuoti samdomą asmenį, kad paslaugų teikėjas vienam paslaugų gavėjui gali teikti paslaugas ne ilgiau kaip 60 dienų per kalendorinius metus, o jeigu teikia paslaugas keliems paslaugų gavėjams – ne ilgiau kaip 90 dienų per kalendorinius metus. Sumuojant teiktų paslaugų laiką dienomis neatsižvelgiama į per dieną teiktų paslaugų valandų skaičių. Paslaugų gavėjas privalo kontroliuoti, kad paslaugų teikėjas neviršytų maksimalaus 60 dienų termino. Taigi įdarbinti ne visam darbo laikui galite, tačiau vis tiek negalėsite viršyti 60 dienų termino.
Paslaugos gavėjas už kiekvieną paslaugas per mėnesį teikusį asmenį, ne vėliau kaip iki kito mėnesio 15 dienos turi sumokėti „Sodrai“ privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Privalomojo sveikatos draudimo įmoka – 9 proc. nuo per mėnesį kiekvienam paslaugas teikusiam asmeniui apskaičiuoto atlygio sumos

Daugiau informacijos rasite: http://www.sodra.lt/zemes_ukio_paslaugu_kvitai.

Apibendrinant galima pasakyti, kad jeigu norite darbuotojus įdarbinti nuolatiniam darbui, tokiu atveju sudarykite su jais darbo sutartis. Jeigu tikslas yra laikinos ar vienkartinės paslaugos, tokiu atveju galima įdarbinti pagal kvitus, tačiau negalite viršyti 60 dienų termino (arba 90 dienų termino jei paslaugos teikiamos keliems paslaugų gavėjams).

Ekspertai

Augustina Martinėlytė

Augustina Martinėlytė

Teisininkė / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.