...

Ar gali įmonė uždrausti vykdyti tokio pačio pobūdžio veiklą po darbo sutarties nutraukimo?

Žinių bazė

2014.10.07

Su įmone pasirašėme sutartį, kurioje draudžiama tam tikrą laiką po jos nutraukimo užsiimti tokia pačia veikla, kokią atlieka įmonė. Ar toks reikalavimas teisėtas ir kiek įstatymiškai pagrįstas? Ar iš esmės šį punktą galima užginčyti nutraukus sutartį, net jei po ja buvo pasirašyta? Sutartis nebuvo tvirtinta notaro.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Donata Markevičienė

Advokato padėjėja / Advokatų profesinė bendrija „iLAW“

Publikavimo data: 2014-10-07 23:12

Nekonkuravimo susitarimu darbuotojas įsipareigoja, pasibaigus darbo sutarčiai, sutartą laikotarpį nustatytomis sąlygomis nekonkuruoti su darbdaviu – nedirbti darbdavio konkurento įmonėje, nesteigti...

Publikavimo data: 2014-10-07 23:12

Nekonkuravimo susitarimu darbuotojas įsipareigoja, pasibaigus darbo sutarčiai, sutartą laikotarpį nustatytomis sąlygomis nekonkuruoti su darbdaviu – nedirbti darbdavio konkurento įmonėje, nesteigti įmonės ar nedalyvauti versle, konkuruojančiame su buvusio darbdavio verslu. Konkuravimo susitarimo galiojimui pripažinti būtina konstatuoti, kad jis nepažeidžia šalių interesų pusiausvyros, t. y. už tam tikrus apribojimus nustatyta atitinkama kompensacija.

Nustatant kompensacijos dydį per mėnesį turi būti įvertinama tai, kad nekonkuravimo susitarimu apribojama asmens galimybė panaudojant įgytą kvalifikaciją ir sukauptą darbo patirtį gauti pajamų pragyvenimui, taip pat į ribojimų apimtį bei kitas kiekvienu konkrečiu atveju reikšmingas aplinkybes. Nekonkuravimo susitarime nustačius didelės apimties darbuotojų teisių apribojimus, būtina nustatyti įstatymo reikalavimus atitinkančią kompensaciją, kuri yra būtina nekonkuravimo susitarimo galiojimo sąlyga. Nekonkuravimo susitarimai, kuriais be teisingo atlyginimo suvaržant konstitucinę teisę laisvai pasirinkti darbą ar verslą, įtvirtinta esminė šalių nelygybė, neatitinka teisingumo, proporcingumo ir sąžiningumo principų, prieštarauja imperatyviosioms įstatymo normoms, tad yra negaliojantys ab initio.

Ekspertai

Donata Markevičienė

Donata Markevičienė

Advokato padėjėja / Advokatų profesinė bendrija „iLAW“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.