...

Ar muzikos grupės veikla yra darbo santykiai?

Žinių bazė

2015.05.25

Esu muzikos atlikėjas, užregistravęs individualią veiklą pagal pažymą “scenos pastatymų veikla”. Noriu koncertuoti ne vienas, bet su grupe. Ar galiu iš kitų muzikantų, dirbančių su tokia pačia individualios veiklos pažyma pirkti paslaugą – koncertinės programos atlikimą? Muzikantams būtų mokama atskirai už kiekvieną kartu sugrotą koncertą, užmokesčio dydis nebūtų fiksuotas, pastovaus koncertų grafiko nėra, muzikantai patys rūpinasi darbo įrankiais – groja su nuosavais instrumentais, nėra suvaržyti jokiais įsipareigojimais (t.y. gali savo, kaip muzikos atlikėjų, paslaugas teikti kitiems asmenims), taip pat aš nesu įsipareigojęs dirbti su jais – galiu koncertuoti vienas. Tačiau ar dėl fakto, kad šią paslaugą nuolat pirkčiau iš tų pačių asmenų, toks darbo principas nebūtų laikomas darbo santykiais ir ar neprivalau jų įdarbinti kaip darbdavys?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Publikavimo data: 2015-05-25 23:25

Jūs, kaip ir kiekvienas asmuo, turite teisę pirkti koncertinės programos atlikimo paslaugas iš tokias paslaugas teikiančių asmenų. Lietuvos Respublikos civilinio...

Publikavimo data: 2015-05-25 23:25

Jūs, kaip ir kiekvienas asmuo, turite teisę pirkti koncertinės programos atlikimo paslaugas iš tokias paslaugas teikiančių asmenų. Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.716 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad paslaugų sutartimi viena šalis (paslaugų teikėjas) įsipareigoja pagal kitos šalies (kliento) užsakymą suteikti klientui tam tikras nematerialaus pobūdžio (intelektines) ar kitokias paslaugas, nesusijusias su materialaus objekto sukūrimu (atlikti tam tikrus veiksmus arba vykdyti tam tikrą veiklą), o klientas įsipareigoja už suteiktas paslaugas sumokėti. To paties straipsnio 2 dalyje nurodyta, kad šio skyriaus nuostatos taikomos tik tokioms paslaugoms, kai tarp paslaugų teikėjo ir kliento neatsiranda darbo ar kitokių pavaldumo (subordinacijos) santykių. Pažymime, kad galima išskirti šiuos esminius darbo santykių požymius (sąrašas nėra baigtinis):

  1. darbuotojo pavaldumas darbdaviui ir paklusimas darbdavio nustatytai darbo tvarkai;
  2. tęstinis darbuotojo funkcijų vykdymas, kuris nėra siejamas su konkrečiu rezultatu (darbuotojas privalo atlikti ne konkrečias užduotis, o vykdyti tam tikrą darbo funkciją);
  3. darbo priemonių darbuotojui suteikimas;
  4. periodinis atlyginimas už darbą.

Remiantis Jūsų nurodytomis aplinkybėmis – paslauga nebus perkama periodiškai; paslaugas teikiantys asmenys nebus Jums pavaldūs; jiems bus mokama už konkretų darbą – programos atlikimą; paslaugas teikiantys asmenys naudosis savo instrumentais) – šie santykiai neturėtų būti kvalifikuoti, kaip darbo teisiniai santykiai.
Pažymėtina, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio, todėl dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Eglė Paulauskytė

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.