...

Ar yra galimybė įsigyti verslo liudijimą, kad jis galiotų ir užsienio šalyje?

Žinių bazė

2015.10.14

Mano darbas susijęs su statyba. Kadangi mano klientūra yra per kelias šalis, pusę darbu atliekų Lietuvoje, o kitą pusę Danijoje. Kai samdo kuri nors įmonė nesvarbu iš kokios šalies, tai nesudaro problemu, bet kada ne juridinis asmuo tai jau neįforminus tampa nelegaliu darbu bet kokioje šalyje. Kadangi tokių klietų yra dauguma ir darbai trumpalaikiai norėtųsi turėti bendrą dokumentą galiojanti ir Danijoje ir Lietuvoje. Dirbu vienas, apie įmonės steigimą negalvoju.

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Publikavimo data: 2015-10-14 23:38

Jei asmeniui išduotas verslo liudijimas, kuriame nurodyta neribota veiklos teritorija, asmuo turi teisę vykdyti veiklą užsienio valstybėje. Tačiau reikėtų atkreipti...

Publikavimo data: 2015-10-14 23:38

Jei asmeniui išduotas verslo liudijimas, kuriame nurodyta neribota veiklos teritorija, asmuo turi teisę vykdyti veiklą užsienio valstybėje. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į žemiau nurodytus esminius su mokesčiais susijusius aspektus, jei dalis veiklos bus vykdoma Lietuvoje, o dalis – Danijoje.

Pajamų mokestis. Jei asmuo individualią veiklą vykdys Danijoje, tuomet turėtų būti taikomos 1993 m. spalio 13 d. Lietuvos Respublikos ir Danijos Karalystės sutarties „Dėl pajamų ir kapitalo dvigubo apmokestinimo ir fiskalinių pažeidimų išvengimo“ (toliau – Sutartis) nuostatos. Remiantis Sutarties 14 punktu, jei asmuo per dvylika mėnesių ištisai ar su pertraukomis paslaugas Danijoje teikia daugiau kaip 183 dienas, tuomet asmens pajamos apmokestinamos Danijoje. Jei asmuo Danijoje veiklą vykdo mažiau nei 183 dienas, tuomet mokesčius asmuo mokės Lietuvoje.

Socialinio draudimo įmokos. 2004 m. balandžio 29 d Europos Parlamento ir tarybos Reglamento (EB) Nr. 883/2004 dėl socialinės apsaugos sistemų koordinavimo 11 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad asmenims, kuriems taikomas šis reglamentas, taikomi tik vienos valstybės narės teisės aktai. Taigi, socialinio draudimo įmokos mokamos tik vienoje valstybėje.

To paties reglamento 12 straipsnyje numatyta, kad asmeniui, kuris paprastai vykdo veiklą kaip savarankiškai dirbantis asmuo valstybėje narėje ir kuris vyksta dirbti panašios veiklos į kitą valstybę narę, toliau taikomi pirmosios valstybės narės teisės aktai, su sąlyga, kad numatyta tokios veiklos trukmė neviršija 24 mėnesių. Taigi, jei Danijoje vykdoma veikla neviršys 24 mėnesių, socialinio draudimo įmokos bus mokamos Lietuvoje.

Jei veikla (darbas) kitoje valstybėje trunka ilgiau nei 24 mėnesius, tuomet taikomos nuostatos, reglamentuojančios teisės aktų taikymą, dirbant keliose valstybėse. Minėto reglamento 13 straipsnyje numatyta, kad paprastai dviejose ar daugiau valstybių narių savarankiškai dirbančiam asmeniui taikomi: a) valstybės narės, kurioje jis gyvena, teisės aktai, jeigu didelę veiklos dalį jis vykdo toje valstybėje narėje; arba b) valstybės narės, kurioje yra jo veiklos centras, teisės aktai, jeigu jis negyvena vienoje iš valstybių narių, kurioje jis vykdo didelę veiklos dalį. Taigi, socialinio draudimo mokesčiai būtų mokami toje valstybėje, kurios teisės aktai taikomi konkrečioje situacijoje.

Dėl Danijoje taikomų mokesčių dydžių bei mokėjimo tvarkos reikėtų konsultuotis su Danijos teisę išmanančiu teisininku arba Danijos mokesčių administratoriumi.

Pažymėtina, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio, todėl dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Eglė Paulauskytė

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.