...

Ar asociacijos direktorius dirbdamas 1val./dieną, gali sudaryti savanoriavimo sutartį su savimi?

Žinių bazė

2015.10.20

Laba diena,

Asociacijos direktorius dirba 1val./dieną asociacijoje. Ar gali jis sudaryti savanoriavimo sutartį su savimi, sudaryti savanoriavimo sutartį laisvu laiku nuo 1val./dienoje darbui?
Ačiū už atasakymus 🙂

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Publikavimo data: 2015-10-20 10:59

Savanoriškos veiklos ypatumus, savanoriškos veiklos principus, savanorio ir savanoriškos veiklos organizatoriaus teises ir pareigas, savanoriškos veiklos organizavimo tvarką, savanorių draudimo,...

Publikavimo data: 2015-10-20 10:59

Savanoriškos veiklos ypatumus, savanoriškos veiklos principus, savanorio ir savanoriškos veiklos organizatoriaus teises ir pareigas, savanoriškos veiklos organizavimo tvarką, savanorių draudimo, savanoriškos veiklos išlaidų kompensavimo atvejus ir kita reglamentuoja Lietuvos Respublikos savanoriškos veiklos įstatymas. Savanoriškos veiklos įstatyme yra numatyti tam tikri reikalavimai, susiję su galimybe vykdyti savanorišką veiklą.

Savanoriškos veiklos įstatymo 2 str. 1 d. nurodyta, kad savanoriška veikla – tai savanorio neatlyginamai atliekama visuomenei naudinga veikla, kurios sąlygos nustatomos savanorio ir šios veiklos organizatoriaus susitarimu. Savanoriška veikla visais atvejais turi būti naudinga visuomenei, o ne individualiems interesams. Minėtas įstatymas taip pat apibrėžia, kurie juridiniai asmenys gali būti savanoriškos veiklos organizatoriais bei kokie taikomi reikalavimai savanoriams (Savanoriškos veiklos įstatymo 5 ir 6 straipsniai). Taigi svarbu nustatyti, ar su asmeniu apskritai gali būti sudaroma savanoriškos veiklos sutartis, kaip ji suprantama Savanoriškos veiklos įstatyme. 

Savanoriavimo sutartys yra civilinės teisės sutartys, kurios nepatenka į darbo teisės reguliuojamą sferą, nes savanoriško darbo atveju, savanoris negauna atlygio už atliekamą darbą. Vienas pagrindinių ir esminių savanoriško darbo bruožų yra tas, kad savanoriškas darbas vykdomas ne dėl finansinių paskatų. Pažymėtina, jog teisės aktai nereglamentuoja, kas gali būti savanoriu. Pabrėžtina, kad nėra bendrų imperatyvių normų nei draudžiančių savanorystę, nei nustatančių konkrečius sutarties formos ar turinio  aspektus, tačiau  būtina įvertinti ypatingas šių institucijų paslaugas, galimas rizikas pačiam savanoriui bei tretiesiems asmenims.

Kadangi tokia sutartis yra civilinė sutartis, jų reglamentavimą nustato Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas. Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.154 straipsnyje įtvirtinta sutarties samprata.  Sutartis yra dviejų ar daugiau asmenų susitarimas sukurti, pakeisti ar nutraukti civilinius teisinius santykius, kai vienas ar keli asmenys įsipareigoja kitam asmeniui ar asmenims atlikti tam tikrus veiksmus (ar susilaikyti nuo tam tikrų veiksmų atlikimo), o pastarieji įgyja reikalavimo teisę. Kadangi iš pateikto klausimo nėra pakankamai aišku kokiu tikslu tokia sutartis turėtų būti sudaroma ir koks tokios sutarties sudarymo tikslas, būtina detalesnė situacijos analizė.

Pažymėtina, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio, todėl dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Eglė Paulauskytė

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.