...

Kokius mokesčius mokės dirbantis žmogus, bet papildomai besiverčiantis individualia veikla?

Žinių bazė

2014.01.13

Sveiki, dirbu pilnu etatu, UAB`e, pagal darbo sutartį, tačiau laisvalaikiu parduodu rankdarbius. Svarstau įsigyti arba verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą. Pagal tai, kad pelnas nebus didelis, manau labiau tiktų individualios veiklos pažyma, tačiau norėčiau paaiškinimo, kaip yra su mokesčiais, pvz. PSD, sodra ir t.t. Kokie mokesčių skirtumai, jei esu dirbantis žmogus, ir esu apdraustas ir visus mokesčius už mane moka mano darbdavys pagal darbo sutartį. RInktis geriau liudijimą ar pažymą? Kokiu atveju, galėsiu daugiau sutaupyti? O gal reikėtų svarstyti apie MB?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Publikavimo data: 2014-01-13 14:29

Darau prielaidą, jog rankdarbius gaminate ir parduodate pastoviai t.y. tai veikla nepriklausanti nuo sezono. Įvertinus dar ir tai, kad pelnas...

Publikavimo data: 2014-01-13 14:29

Darau prielaidą, jog rankdarbius gaminate ir parduodate pastoviai t.y. tai veikla nepriklausanti nuo sezono. Įvertinus dar ir tai, kad pelnas numatomas nedidelis, rekomenduočiau registruoti individualią veiklą pagal pažymą. Kadangi esate draustas, nereikės iš karto mokėti VSD ir PSD įmokų bei GPM mokesčio –  juos sumokėsite pasibaigus metams. Jei rankdarbių savikaina nedidelė, tuomet rinkitės mokesčius mokėti atėmus 30 proc. leidžiamų atskaitymų. Tokiu atveju nuo pajamų ir išlaidų skirtumo atimsite 30 proc. ir nuo likusios sumos Jums reikės sumokėti soc. draudimui 14,25% ir PSD 4,5 proc, ir 5 proc. GPM. Jei rankdarbių savikaina santykinai didelė, tuomet skaičiuokite ir deklaruokite realias išlaidas. Tokiu atveju mokesčius reikės mokėti nuo pajamų ir išlaidų skirtumo. Mokesčiai mokami  iki sekančių metų gegužės 1d.

Jei Jūsų klientai fiziniai asmenys, rankdarbius realizuojate Lietuvoje, tuomet Mažosios bendrijos pradžioje siūlau nesteigti. Renkantis Mažąją bendriją reiktų įvertinti  juridines ir teisines aplinkybes, santykius su tiekėjais, klientais, pajamų srautus bei turėti omeny, jog reikės tvarkyti buhalteriją, pildyti daugiau dokumentų, o tai – papildomi kaštai. Vėliau, kai veikla išsiplėtos, tuomet galėsite apsvarstyti ir MB variantą.

Ekspertai

Algis Teišerskis

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.