...

Kaip mokami mokesčiai, kai dirbi tarptautiniu laisvai samdomu rašytoju?

Žinių bazė

2014.02.09

Kaip yra mokami mokesčiai (ir kokio dydžio), dirbant tarptautiniu laisvai samdomu rašytoju, kai užmokestis už atliktą darbą sumokamas ne iš Lietuvoje esančios įmonės ar privataus asmens? Kaip tai įforminti?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Tomas Čepulis

Mokesčių informacijos departamento direktorius / VMI

Publikavimo data: 2014-02-09 23:02

Pateiktu atveju gyventojo gautų pajamų apmokestinimas priklausys nuo gautų pajamų rūšies, t. y., ar rašytojas yra vykdantis (įregistravęs) individualią kūrybinę...

Publikavimo data: 2014-02-09 23:02

Pateiktu atveju gyventojo gautų pajamų apmokestinimas priklausys nuo gautų pajamų rūšies, t. y., ar rašytojas yra vykdantis (įregistravęs) individualią kūrybinę veiklą Lietuvoje ir gavo individualios veiklos pajamas, ar teikia atsitiktinio, vienkartinio pobūdžio paslaugas nevykdydamas individualios veiklos ir gavo ne individualios veiklos kūrybos pajamas.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – GPMĮ) 2 str. 7 dalimi, individuali veikla, tai savarankiška bet kokio pobūdžio komercinė, gamybinė, kūrybinė, profesinė, įskaitant laisvąsias profesija ir kita panašaus pobūdžio savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį.

Vadinasi, tuo atveju, jei gyventojo – laisvai samdomo rašytojo veikla atitiktų GPMĮ 2 str. 7 dalyje pateiktus individualios veiklos požymius (veiklos savarankiškumo, komerciškumo ir tęstinumo), būtų laikoma, kad gyventojas gauna individualios veiklos pajamas. Tokią veiklą gyventojas turėtų įregistruoti teritoriniame valstybinės mokesčių inspekcijos skyriuje pateikdamas prašymo REG812 formą.

Gyventojo individualios veiklos pagal pažymą pajamoms, gautoms iš kūrybinės – rašytojo (išskyrus žurnalisto veiklą, kuri priskiriama laisvosios profesijos veiklai ir pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifu) veiklos būtų taikomas 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Apskaičiuojant individualios veiklos apmokestinamąsias pajamas iš pajamų gali būti atimami GPMĮ 18 straipsnyje nurodyti su individualios veiklos pajamų gavimu ar uždirbimu susiję leidžiami atskaitymai.

Be to, gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, turi mokėti 9 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) bei 28,5 proc. dydžio valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) įmokas, kurios skaičiuojamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus PSD ir VSD įmokų) sumos. Šių įmokų mokėjimą administruoja Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (SODROS) įstaigos.
Ne individualios veiklos kūrybos pajamos būtų apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Nuolatinis Lietuvos gyventojas, mokestiniu laikotarpiu gavęs kūrybinės veiklos pajamų (tiek individualios veiklos, tiek ne individualios veiklos) iš užsienio valstybių įmonių bei gyventojų, mokėtiną pajamų mokestį apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti į biudžetą privalo pasibaigus mokestiniams metams, iki kitų metų gegužės 1 dienos, pateikdamas Metinę pajamų deklaraciją GPM308. Gyventojas, kuris mokestiniu laikotarpiu buvo įregistravęs individualią veiklą, privalo pateikti Metinę pajamų deklaraciją net tuo atveju, jei individualios veiklos pajamų negavo.

Ekspertai

Tomas Čepulis

Tomas Čepulis

Mokesčių informacijos departamento direktorius / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.