...

Individuali veikla, pajamos iš užsienio, sąskaitos, mokesčiai ir išlaidos.

Žinių bazė

2014.05.02

Žadu pradėti individualią veiklą pagal pažymėjimą. Tiksliau, kurti tinklapių dizainus, logtipus, vizitines korteles ir pan. pobūdžio kompiuterinės grafikos darbus, taip pat atlikti programavimo darbus. Kaip suprantu tai tinka “laisvosios profesijos” apibrėžimui ir teks mokėti 15% GPM?
Šią veiklą žadu vykdyti dviem būdais: 1) su užsakovais Lietuvoje ir Užsienyje, kuriems išrašysiu sąskaitą faktūrą (ne PVM) arba “invoice”; 2) darbus (dizainus ir t.t.) pardavinėsiu per užsienio įmones.
Dėl pirmojo būdo lyg ir viskas aišku, bet dėl antrojo nelabai gaudausi.
Kaip pavyzdį pasirinksiu vieną įmonę “Envato”, registruotą Australijoje. Šios įmonės puslapio veikimo principas toks kaip fotobankų. Tai kaip internetinis turgus kuriame sukurti dizainai parduodami žmonėms iš viso pasaulio. Už parduotus dizainus įmonė pasiima komisinius ir kaupia pinigus kol aš pageidausiu juos pervesti į savo paypal sąskaitą. (Visi pervedimai vykdomi doleriais). Pervedant iš “envato” į mano paypal, joks mokestis netaikomas. Iš paypal pervedant į asmeninę saskaitą Lietuvoje taikomi valiutos keitimo mokestis ir pervedimo mokestis. Kaip man reikės deklaruoti tokias pajamas? Kokių dokumentų reikės? Iš šio tinklapio galima atsisųsti tik pardavimo ataskaitą, be jokių įmonės rekvizitų ir pan. Kiek skaičiau, kitose šalyse pajamoms iš užsienio deklaruoti užtenka bankinių pervedimų išrašų, ar taip yra ir Lietuvoje? Gal galėtumėte plačiau paaiškinti man visiškai “žaliam” apie tokios veiklos įteisinimą Lietuvoje?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Publikavimo data: 2014-05-02 18:27

Taip, veikla atitinka “laisvosios profesijos” apibrėžimą ir bus taikomas 15 proc. GPM tarifas. Jūsų pajamas sudarys pinigai gauti į Paypal...

Publikavimo data: 2014-05-02 18:27

Taip, veikla atitinka “laisvosios profesijos” apibrėžimą ir bus taikomas 15 proc. GPM tarifas. Jūsų pajamas sudarys pinigai gauti į Paypal sąskaitą, išreikšti litais pagal tos dienos (įplaukimo į paypal sąskaitą) oficialų kursą. (valiutų konvertavimo ir Paypal komisiniai būtų Jūsų sąnaudos. Tačiau, jei pasirinksite sąnaudomis pripažinti 30 proc. leidžiamų atskaitymų, komisinių ir valiutos konvertavimo išlaidų negalėsite atimti iš pajamų). Pajamoms iš užsienio pagrįsti užteks sąskaitos (“invoice”) bei Paypal išrašo. “Fotobanko” ataskaitą siūlyčiau išsisaugoti kaip papildomą pajamų gavimo pagrindimą.  Pajamoms iš Lietuvos pirkėjų reikės sąskaitos bei banko išrašų. Abiem atvejais pajamas deklaruosite pagal gautas įplaukas į Paypal bei banko sąskaitas, o ne pagal išrašytas sąskaitas (nebent tapsite PVM mokėtoju).

Ekspertai

Algis Teišerskis

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.