...

Sąskaitoje faktūroje fizinis asmuo

Žinių bazė

2014.05.06

Nuo 2014 gegužės 1 d. asmenys vykdantys individualią veiklą pagal pažymą nebegali išduoti vien tik pinigų priėmimo kvito, būtina ir sąskaita faktūra. Jei fizinis asmuo nenori identifikuoti nei asmens kodo nei vardo pavardės. Ar galima rekvizituose Gavėjas rašyti subendrintai ,,pardavimas fiziniam asmeniui”? Ar būtina iš asmens sužinoti vardą pavardę?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2014-05-06 16:54

Įsigaliojus Gyventojų, besiverčiančių individualia veikla (išskyrus gyventojus, įsigijusius verslo liudijimus) buhalterinės apskaitos taisyklių pakeitimo nuostatoms, nuo 2014-05-01 individualią veiklą pagal...

Publikavimo data: 2014-05-06 16:54

Įsigaliojus Gyventojų, besiverčiančių individualia veikla (išskyrus gyventojus, įsigijusius verslo liudijimus) buhalterinės apskaitos taisyklių pakeitimo nuostatoms, nuo 2014-05-01 individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai  prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvito (forma FR0508) kaip apskaitos dokumento naudoti ir išrašyti nebegali. Gyventojai, vykdantys individualią veiklą ir neprivalantys naudoti (nenaudojantys) kasos aparato, pardavę prekę ar suteikę paslaugą kiekvienam  klientui privalo išrašyti sąskaitą faktūrą arba, jei asmuo (pardavėjas) yra pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtojas – PVM sąskaitą faktūrą. Tuo atveju, kai atsiskaitymas nesutampa su paslaugų suteikimo momentu, tai paslaugų suteikimo ar prekių perdavimo momentu gyventojas išrašo sąskaitą faktūrą (PVM sąskaitą faktūrą), kurioje turėtų būti nurodoma, kad už prekes arba paslaugas bus atsiskaitoma vėliau, o atsiskaičius vėliau, pinigų gavimo momentu išrašomas pinigų priėmimo kvitas, kurio naudojimo, išrašymo ir apskaitos taisyklės yra patvirtintos Lietuvos Respublikos finansų ministro 2002 m. spalio 30 d. įsakymu Nr. 340.

Jei pirkėjas yra fizinis asmuo, nevykdantis individualios veiklos ir sąskaita faktūra nėra būtina jo išlaidoms pagrįsti, tai sąskaitoje faktūroje pirkėjo vardas, pavardė ir kodas nurodomi pirkėjo pageidavimu. Vadinasi, jei pirkėjas yra fizinis asmuo ir nepageidauja nurodyti savo rekvizitų  (vardo, pavardės ir kodo), tai sąskaitoje faktūroje pirkėjo rekvizitai nenurodomi (eilutė „Gavėjo rekvizitai“ – nepildoma).

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.