...

Ar fizinis asmuo gali pasirašyti tarpininkavimo sutartį ir gauti pajamas pagal pasirašytą sutartį? Jei galima, tai kokie mokesčiai būtų taikomi?

Žinių bazė

2014.05.08

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2014-05-08 15:51

Lietuvos Respublikos teisės aktai nedraudžia fiziniams asmenims (toliau – Gyventojas) sudaryti tarpininkavimo sutartis (išskyrus vertybinių popierių ir prekių sutarčių sudarymo...

Publikavimo data: 2014-05-08 15:51

Lietuvos Respublikos teisės aktai nedraudžia fiziniams asmenims (toliau – Gyventojas) sudaryti tarpininkavimo sutartis (išskyrus vertybinių popierių ir prekių sutarčių sudarymo tarpininkavimą – 66.12 veiklos rūšies kodu) ir gauti pajamų už tarpininkavimo paslaugas.

Pajamų, gautų už tarpininkavimo paslaugas, apmokestinimas priklausytų nuo gautų pajamų rūšies, t.y. ar pajamos gautos iš vykdomos individualios tarpininkavimo veiklos, ar iš vienkartinių, atsitiktinio pobūdžio tarpininkavimo sandorių.

Kai Gyventojas savarankišką tarpininko (ar kitą) veiklą vykdo tęstinį laikotarpį, siekdamas gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos, jo vykdoma veikla atitinka Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – GPMĮ) 2 str. 7 dalies nustatytus individualios veiklos kriterijus (savarankiškumą, tęstinumą, ekonominės naudos siekimą) tai tokia veikla turi būti įregistruota. Gyventojas, pradėjęs vykdyti kokios nors rūšies individualią veiklą (taip pat ir tarpininkavimo veiklą), ne vėliau kaip veiklos vykdymo pradžios dieną privalo apie tai informuoti mokesčių administratorių, pateikdamas Fizinio asmens prašymo įregistruoti į Mokesčių mokėtojų registrą REG812 formą (toliau – Prašymas). Prašymo formą gyventojas gali pateikti prisijungęs prie elektroninio Valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – VMI) portalo, autorizuotų elektroninių paslaugų srityje Mano VMI, atsiųsti paštu ar betarpiškai įteikti VMI darbuotojui.

Gyventojo individualios veiklos pagal pažymą pajamoms, gautoms iš tarpininkavimo veiklos taikomas 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Apskaičiuojant individualios veiklos apmokestinamąsias pajamas iš pajamų gali būti atimami GPMĮ 18 straipsnyje nurodyti su individualios veiklos pajamų gavimu ar uždirbimu susiję leidžiami atskaitymai.

Remiantis Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo (toliau – PVMĮ) 71 straipsnio nuostatomis, Gyventojui, vykdančiam tarpininkavimo veiklą, gali atsirasti prievolė registruotis pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtoju, skaičiuoti ir mokėti PVM. Tokių prievolių Gyventojui atsirastų, jeigu atlygis iš tarpininkavimo ir kitos PVM apmokestinamos veiklos (jeigu tokia vykdoma) šalies teritorijoje per metus (paskutinius 12 mėnesių) viršytų 155 000 litų (nuo 2015 m. sausio 1 d. – 45 000 eurų). Primename, kad pagal PVMĮ 13 straipsnio nuostatas, tarpininkavimo paslaugų apmokestinamiesiems asmenims suteikimo vieta nustatoma pagal pirkėjo įsikūrimo vietą, neapmokestinamiesiems asmenims – pagal sandorio, dėl kurio atstovaujama, suteikimo vietą.

Be to, gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, turi mokėti 9 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) bei 28,5 proc. dydžio valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) įmokas, kurios skaičiuojamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus PSD ir VSD įmokų) sumos. Šių įmokų mokėjimą administruoja Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (SODROS) įstaigos.

Pajamos gautos iš vienkartinių atsitiktinio pobūdžio tarpininkavimo sandorių (nevykdant/neįregistravus individualios veiklos) būtų apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Nuo tokių pajamų PSD ir VSD įmokos neskaičiuojamos.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.