...

Ko reikia, norint atsidaryti drabužių internetinę parduotuvę?

Žinių bazė

2014.06.12

Sveiki, noriu atsidaryti internetinę rūbų, avalynės, aksesuarų parduotuvę, prekiauti internetu bei savaitgaliais turguje. Ar būtina turėti įsigijimo prekių dokumentus, jei pvz. Gariūnuose dažnai nerašo sąskaitų, ar galima pasirinkti kokią individualią veiklą, kad nereiktų rodyti išlaidų? Ar reikalingas kasos aparatas prekiaujant internetu bei turguje be pastogės. Kokius mokesčius mokėti reiktų, jei į mėnesį pvz. suprekiauju 3000 lt išlaidos 1500 lt? Prekiaujant internetu reiktų atsidaryti kokią kitą banko saskaitą, kad nesimaišytų asmeninės išlaidos ir pervedimai nuo darbinių?

Temos: , , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Kristina Makaveckaitė

Mokesčių konsultantė / KM Consulting

Publikavimo data: 2014-06-12 00:10

Dėl išlaidas pagrindžiančių dokumentų: remiantis pateikta informacija, perparduoti drabužius, avalynę bei aksesuarus galima vykdant individualią veiklą pagal pažymą. Taigi tuo...

Publikavimo data: 2014-06-12 00:10

Dėl išlaidas pagrindžiančių dokumentų: remiantis pateikta informacija, perparduoti drabužius, avalynę bei aksesuarus galima vykdant individualią veiklą pagal pažymą. Taigi tuo atveju jei veiklą vykdytumėte įregistravę individualią veiklą pagal pažymą ir pasirinktumėte alternatyvųjį išlaidų pripažinimo metodą (t.y. prie leidžiamų atskaitymų priskirtumėte 30 proc. gautų (uždirbtų) pajamų iš tos individualios veiklos), neprivalėtumėte turėti atskaitomą sumą pagrindžiančių dokumentų (LR Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – LR GPMĮ) 18 str. 12 d.). Tik atkreipiu dėmesį į tai, kad tokiu atveju išlaidas pagrindžiančių dokumentų iš Jūsų nereikalautų mokesčių administratorius; siūlyčiau pasidomėti, ar įsigijimo dokumentai, pavyzdžiui, dėl prekių kilmės negali būti reikalaujami kitų atskaitingų institucijų.

Dėl kasos aparato naudojimo: perparduodant drabužius, avalynę bei aksesuarus internete bei turguje (ne uždaroje patalpoje) neprivalu naudoti kasos aparato.  Kadangi veiklą ruošiatės vykdyti su individualios veiklos pažyma, pardavimo sandoris turi fiksuojamas išrašant sąskaitą – faktūrą arba PVM sąskaitą – faktūrą (tokiu atveju jei būtumėte PVM mokėtojai).

Dėl mokamų mokesčių, vykdant individualią veiklą pagal pažymą: gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, moka GPM bei PSD (Privalomojo sveikatos draudimo) ir VSD (Valstybinio socialinio draudimo) įmokas.

GPM: Kadangi veikla, kuria ruošiatės užsiimti, nepatenka į laisvųjų profesijų sąrašą, GPM tarifas būtų 5 proc. (laisvųjų profesijų atstovai moka 15 proc. GPM). GPM įmokų bazė – apmokestinamosios pajamos, gaunamos iš individualios veiklos pajamų atėmus leidžiamus atskaitymus. Jeigu visos Jūsų nurodytos išlaidos, kurios lygios 1500,00 Eur, priskiriamos prie leidžiamų atskaitymų, tokiu atveju bazė GPM įmokoms būtų 1500,00 Eur, nuo kurių 5 proc. GPM būtų sumokami į biudžetą (75,00 Eur).

PSD ir VSD įmokos: bazė PSD ir VSD įmokoms yra 50 proc. apmokestinamųjų pajamų, kurias sudaro pajamų iš individualios veiklos ir leidžiamų atskaitymų skirtumas. PSD tarifas – 9,00 proc., VSD – 28,5 proc. Jeigu visos Jūsų nurodytos išlaidos, kurios lygios 1500,00 LTL, priskiriamos prie leidžiamų atskaitymų, tokiu atveju bazė PSD ir VSD įmokoms būtų 750,00 Eur, nuo kurių 9 proc. PSD ir 28,5 proc. VSD būtų sumokami į biudžetą – atitinkamai 67,50 Eur ir 213,75 Eur.

Tiek GPM, tiek PSD bei VSD įmokos sumokamos pasibaigus mokestiniam laikotarpiui – t.y. iki gegužės 1 dienos už kiekvienus praėjusius metus. Tik atkreipiu dėmesį į tai, kad jei už gyventoją, vykdantį individualią veiklą pagal pažymą, nėra mokamos Sveikatos draudimo įstatymo 17 str. 1, 2 ir 6 dalyse nurodytais atvejais PSD įmokos (pavyzdžiui, gyventojas nedirba pagal darbo sutartį, nėra valstybės tarnautojas, pareigūnas ir kt.), PSD įmokas savarankiškai mokėti reikia kas mėnesį. 

Dėl banko sąskaitos, vykdant individualią veiklą pagal pažymą: teisės aktuose nenumatyta, kad gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, privalo turėti atskirą banko sąskaitą.

Ekspertai

Kristina Makaveckaitė

Kristina Makaveckaitė

Mokesčių konsultantė / KM Consulting

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.