...

Individualios veiklos pažymėjimas nepilnamečiui

Žinių bazė

2014.07.29

Sveiki, esu 16metis moksleivis. Jeigu išsiimčiau IV teikti elektroninėms paslaugoms, kokius mokesčius privalėčiau mokėti? Ar bus kažkokie pastovūs mokesčiai neuždirbant nieko (kaip PSD ar kažkas panašaus), ar mokesčiai bus privalomi tik gaunant pajamų? Kokie jie?
Ačiū už atsakymą.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2014-07-29 17:01

Nepilnametis nuo 14 metų individualią veiklą gali vykdyti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje nustatyta tvarka įregistravęs individualią veiklą pagal pažymą, jeigu turi...

Publikavimo data: 2014-07-29 17:01

Nepilnametis nuo 14 metų individualią veiklą gali vykdyti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje nustatyta tvarka įregistravęs individualią veiklą pagal pažymą, jeigu turi vieno iš tėvų (įtėvių, rūpintojų) sutikimą.
Gyventojo individualios veiklos pagal pažymą pajamos apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą, išskyrus pajamas iš laisvųjų profesijų veiklos (advokatų, notarų, konsultantų, programuotojų ir kt.), kurioms taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas. Apskaičiuojant individualios veiklos apmokestinamąsias pajamas iš pajamų gali būti atimami GPMĮ 18 straipsnyje nurodyti su individualios veiklos pajamų gavimu ar uždirbimu susiję leidžiami atskaitymai.
Be to, gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, turi mokėti 9 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) bei 28,5 proc. dydžio valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) įmokas, kurios skaičiuojamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus PSD ir VSD įmokų) sumos.
Taigi mokesčiai būtų mokami tik nuo faktiškai gautų pajamų (išskyrus kai kuriuos atvejus dėl minimalios PSD įmokos). Jeigu Jūs, įregistravęs individualią veiklą pagal pažymą, mokestiniu laikotarpiu negausite pajamų, tai gyventojų pajamų mokesčio, VSD ir PSD įmokų mokėti neprivalėsite (kadangi nepilnamečiai iki 18 metų yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, tai Jums nereikia mokėti ir minimalios PSD įmokos).
Pažymėtina, kad neatsižvelgiant į tai ar mokestiniu laikotarpiu gausite pajamų iš įregistruotos individualios veiklos ar negausite, metams pasibaigus iki kitų metų gegužės 1 d. privalėsite mokesčių administratoriui pateikti Metinę pajamų deklaraciją (GPM308 formą).
Pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatas, asmeniui, vykdančiam veiklą, atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju, mokėti į biudžetą PVM, kai pajamos iš šalies teritorijoje vykdomos veiklos per metus (12 paskutinių mėnesių) viršija 45 000 eurų ribą. Elektroninių būdu teikiamos paslaugos laikomos suteiktos Lietuvoje, kai jų pirkėjai yra įsikūrę Lietuvoje. Taigi gyventojui, teikiančiam elektronines paslaugas, atsiras su PVM susijusių prievolių Lietuvoje, jei pajamos, gautos/gautinos iš tokių paslaugų teikimo Lietuvoje įsikūrusiems asmenims, per metus viršys 45 000 eurų ribą (pajamos, gautos/gautinos iš elektroninių paslaugų teikimo užsienio šalyse įsikūrusiems asmenims, į 45 000 eurų ribą netraukiamos).
Pažymime, kad kai elektroninės paslaugos teikiamos kitose Europos Sąjungos (toliau – ES) valstybėse įsikūrusiems neapmokestinamiesiems asmenims, tai jos laikomos suteiktos ten, kur yra įsikūrę paslaugų pirkėjai, ir paslaugų pardavėjas turi registruotis PVM mokėtoju tose kitose ES valstybėse. Siekiant išvengti tokio privalomo registravimosi kitose ES valstybėse, Tarybos direktyva 2008/8/EB numatė galimybę naudotis taip vadinama „Vieno langelio schema“ (angl. Mini One Stop Shop, toliau – MOSS). Daugiau informacijos dėl MOSS rasite interneto svetainėje www.vmi.lt konsultacinės medžiagos kataloge.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.