...

Norėčiau pradėti gaminti namuose muilą.

Žinių bazė

2014.08.18

Noriu pradėti namuose gaminti natūralų muilą. Taip pat įkurti internetinę parduotuvę ir joje pardavinėti savo gamybos produktus: muilą, kremą ir pan. Taigi, kokių dokumentų, pažymų, žodžiu, popierių man prireiks norint pradėti minėtąją veiklą? Bei kokie lauktų mokesčiai? Ačiū už atsakymą.

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Publikavimo data: 2014-08-18 17:17

Steigimo veiksmai priklausytų nuo to, kokią veiklą norėtumėte registruoti. Jei tai labai smulki veikla tiktų IDV ar MB. Tiek IDV...

Publikavimo data: 2014-08-18 17:17

Steigimo veiksmai priklausytų nuo to, kokią veiklą norėtumėte registruoti. Jei tai labai smulki veikla tiktų IDV ar MB. Tiek IDV atveju, tiek MB atveju nereikia papildomų pažymų ar kitų popierinių registracijos dokumentų.

Lengviausia įregistruoti IDV – prisijungiate prie Mano VMI, užpildote prašymą ir galite pradėti veiklą. Pajamas ir išlaidas pildote pajamų – išlaidų apskaitos žurnale. O kitų metų pradžioje deklaruojate savo pajamas ir išlaidas ir nuo gauto pelno mokate mokesčius (5 proc. GPM ir SODRAI: nuo pusės uždarbio 28,5 proc VSD bei 9 proc. PSD įmokas). Atkreiptinas dėmesys, jog PSD įmokas privaloma mokėti kiekvieną mėnesį ne mažiau nei 29 eur, jei neesate draustas PSD draudimu (pvz.: kitur nedirbate pagal darbo sutartį).

MB įregistruoti kiek sudėtingiau. Tačiau viską atlikti taip pat galima el. būdu per Registrų centro savitarnos sistemą (jei tik turite el. parašą). Pirmiausia reikės rezervuoti pavadinimą (jis turi atitikti Lietuvių kalbos darybos taisykles). Kai pavadinimas patvirtinamas, pildote kitus steigimo dokumentus. Registrų centras suformuoja visas pavyzdines steigimo dokumentų formas, Jums tereikės pasirinkti kai kuriuos laukelius ir patvirtinti elektroniniu parašu (jei registruodami MB nežinote ką spausti – skambinkite į informaciniu telefonu, konsultantai atsakys į iškilusius klausimus). MB atveju pelno mokestis (nuo pajamų ir išlaidų skirtumo) mokamas iki sekančių metų birželio mėnesio 1 dienos.  Pelno mokesčio dydis – 5 proc. Jei norėsite uždirbtą pelną išsiimti ir naudoti asmeniškai, turėsite sumokėti dar 15 proc. GPM. MB vadovas taip pat gali sudaryti Civilinių paslaugų sutartį su MB ir gauti atlygį, už kurį reikės sumokėti 15 proc. GPM, tačiau šis atlygis ir mokesčiai mažins neapmokestinamąjį pelną (t.y. reikės mažiau mokėti pelno mokesčio).

Atkreiptinas dėmesys, jog jei MB narys yra nedirbantis, o MB veikia ne pirmus metus, privaloma kas mėnesį mokėti įmokas nuo minimalaus atlyginimo (šiuo metu nuo 325 eur.): SODRAI – VSD 26,3 proc. ir 9 proc. Taip pat MB atveju greičiausiai neišsiversite be buhalterio pagalbos, tad reiktų įvertinti ir buhalterio kaštus.

Abi veiklos formos yra tinkamos, priklausomai nuo to kokių tikslų siekete. Jei norite tik išmėginti ar Jūsų pagaminta produkcija bus paklausi, pelninga, tuomet pradėkite nuo IDV veiklos. O jei esate tikri, jog produktai tikrai turės paklausą ir ketinate sparčiai augti MB būtų tinkamesnis variantas. Jei vėliau veikla stipriai išaugs MB galėsite pertvarkyti į UAB.  

Ekspertai

Algis Teišerskis

Algis Teišerskis

Partneris / Mokesčiai praktikams

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.