...

Mokesčiai susiję su gyvenamąja vieta.

Žinių bazė

2016.01.04

Šiame atsakyme http://www.bznstart.lt/questions/preview/2548/700cadb98e31fc1c3eee8ebc6c4c1021 mokesčai gyventojams. Tai jeigu aš išvažiuoju į kitą šalį, tai man mokėti mokesčius ten? Arba tie, kurie atvyksta į Lietuvą, tai savo pasyvių pajamų mokesčus turi mokėti Lietuvai? Ar tai būtinai susiję su gyvenamąja vieta?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2016-01-04 12:51

Gyventojo gautų pajamų apmokestinimas Lietuvoje ar kitoje valstybėje priklausytų nuo to, ar pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau...

Publikavimo data: 2016-01-04 12:51

Gyventojo gautų pajamų apmokestinimas Lietuvoje ar kitoje valstybėje priklausytų nuo to, ar pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – GPMĮ) nuostatas gyventojas mokesčių mokėjimo tikslais mokestiniu laikotarpiu (kalendoriniais metais) yra laikomas nuolatiniu Lietuvos gyventoju, ar nenuolatiniu Lietuvos gyventoju ir nuo gautų pajamų rūšies.
GPMĮ 4 str. 1 dalyje nustatyta, kad mokesčių mokėjimo tikslais nuolatiniu Lietuvos gyventoju laikomas fizinis asmuo, kurio nuolatinė gyvenamoji vieta mokestiniu laikotarpiu yra Lietuvoje, arba fizinis asmuo, kurio asmeninių, socialinių arba ekonominių interesų buvimo vieta mokestiniu laikotarpiu yra veikiau Lietuvoje nei užsienyje, arba fizinis asmuo, kuris mokestiniu laikotarpiu Lietuvoje išbūva ištisai arba su pertraukomis 183 arba daugiau dienų ir kt.
Gyventojas, atitinkantis bent vieną nuolatiniam Lietuvos gyventojui apibrėžti nustatytą kriterijų, yra laikomas nuolatiniu Lietuvos gyventoju.
Gyventojas, kuris netenkina nei vieno iš nuolatiniam Lietuvos gyventojui apibrėžti GPMĮ 4 str. 1 dalyje nustatytų kriterijų, laikomas nenuolatiniu Lietuvos gyventoju.
Nuolatinio Lietuvos gyventojo tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse gautos pajamos būtų laikomos pajamų mokesčio objektu Lietuvoje, kurios būtų deklaruojamos Lietuvoje.  Apmokestinant iš užsienio valstybių gautas pajamas be GPMĮ nuostatų būtų taikomos ir tarptautinių dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių (jei sutartys su tomis valstybėmis yra pasirašytos) nuostatos, kuriose yra nustatyta, kuriai valstybei tenka pirmumo teisė apmokestinti pajamas bei tų valstybių vidaus mokesčių įstatymų nuostatos.
Nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų mokesčio objektu Lietuvoje būtų per nuolatinę bazę vykdomos individualios veiklos pajamos, kurios būtų apmokestinamos ir deklaruojamos Lietuvoje.
Tuo atveju, jeigu gyventojas savarankišką veiklą vykdytų užsienio valstybėje, tai dėl veiklos įteisinimo bei mokesčių mokėjimo turėtų kreiptis į tos užsienio valstybės mokesčių administratorių.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.