...

Mokesčiai turint buveinę Švedijoje.

Žinių bazė

2016.04.10

Jeigu Lietuvos įmonė turi nuolatinę buveinę Švedijoje, kurioje vykdo savo veiklą, kurioje šalyje reikia mokėti PVM ir pelno mokesčius? Pagal kurios šalies įstatymus apmokestinamas darbo užmokestis ir kurioje šalyje mokamas GPM ir Sodros mokesčiai?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2016-04-10 17:28

Lietuvos įmonės darbuotojo – nuolatinio Lietuvos gyventojo už darbą Švedijoje gautos darbo užmokesčio pajamos, kurios priskiriamos Lietuvos įmonės Švedijoje esančiai...

Publikavimo data: 2016-04-10 17:28

Lietuvos įmonės darbuotojo – nuolatinio Lietuvos gyventojo už darbą Švedijoje gautos darbo užmokesčio pajamos, kurios priskiriamos Lietuvos įmonės Švedijoje esančiai nuolatinei buveinei, pagal Lietuvos Respublikos ir Švedijos Karalystės sutarties „Dėl pajamų ir kapitalo dvigubo apmokestinimo ir fiskalinių pažeidimų išvengimo“ nuostatas, gali būti apmokestinamos Švedijoje, šios valstybės įstatymų nustatyta tvarka (t.y. Švedijai suteikta pirmumo teisė apmokestinti tokias pajamas), o Lietuvoje gali būti naikinamas tokių pajamų dvigubas apmokestinimas Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 37 straipsnio nustatyta tvarka.

Mokestiniu laikotarpiu tokių darbuotojo gautų pajamų dvigubą apmokestinimą gali naikinti Lietuvos įmonė, jeigu turi dokumentus patvirtinančius, kad pajamos priskiriamos Švedijoje esančiai nuolatinei buveinei ir pajamų mokestis nuo jų buvo sumokėtas Švedijoje. Jeigu Lietuvos įmonė tokių dokumentų neturi, ji nuo darbuotojui išmokėtų darbo užmokesčio pajamų privalo išskaičiuoti ir į biudžetą sumokėti 15 proc. pajamų mokestį (ta pačia tvarka kaip ir Lietuvoje dirbantiems darbuotojams). Tokiu atveju, metams pasibaigus, dvigubą pajamų apmokestinimą naikina pats darbuotojas iki kitų metų gegužės 1 d., pateikdamas Metinės pajamų deklaracijos GPM308 formą ir prie jos pridedamas pajamų mokesčio sumokėjimą Švedijoje patvirtinantį dokumentą.

Dėl socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarkos reikėtų kreiptis į Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Pagal Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo 4 str. 1 dalies nuostatas apskaičiuojant Lietuvos vieneto apmokestinamąjį pelną, Lietuvos įmonė į pajamas neturi įtraukti pajamų, uždirbtų per nuolatines buveines, esančias Europos ekonominės erdvės valstybėse arba valstybėse, su kuriomis Lietuvos Respublika yra sudariusi ir taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis, jeigu per šias nuolatines buveines vykdomos veiklos pajamos nustatyta tvarka apmokestinamos pelno mokesčiu ar jam tapačiu mokesčiu tose valstybėse.

Lietuvos įmonės gautos pajamos per jos nuolatinę buveinę Švedijoje nepriskiriamos Lietuvos įmonės veikiančios Lietuvoje mokesčio bazei, jei jos apmokestinamos pelno mokesčiu ar jam tapačiu mokesčiu Švedijoje. Pelno mokestis nuo minėtų pajamų Lietuvoje nebūtų mokamas, todėl nuolatinės buveinės, registruotos Švedijoje, patirtos sąnaudos būtų priskiriamos Lietuvos įmonės neleidžiamiems atskaitymams.

Kai Lietuvos įmonė vykdo veiklą Lietuvoje ir kitoje valstybėje narėje, tai, norint įvertinti jai tenkančias su PVM susijusias prievoles (ar turi būti mokamas PVM ir kurioje šalyje), pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokią veiklą vykdo įmonė. Neturint tokios informacijos, nėra galimybės nustatyti, ar vykdoma veikla yra PVM objektas ir kurios šalies, ar veikla yra PVM apmokestinama, kas turi mokėti PVM. Pvz., pastato statybos darbų vykdymas, pagal PVM įstatymo nuostatas, yra tos šalies PVM objektas, kurioje pastatas statomas. Todėl, jeigu Lietuvos įmonė teikia statybos paslaugas Lietuvoje ir kitoje valstybėje narėje, tai jai su PVM susijusių prievolių gali atsirasti tiek Lietuvoje, tiek kitoje valstybėje narėje.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.